Strănepoata lui Hruşciov: ,,Putin e oribil și perfect pentru Rusia”

O societate unde se spune „Dacă îi este frică de mine, asta înseamnă că mă respectă” poate produce un președinte care să nu clipească atunci când ia decizii prin care caută să înspăimânte o întreagă lume, a spus Nina Hrușciova într-un recent interviu.

Strănepoata lui Hruşciov: Putin e oribil și perfect pentru RusiaFoto: deschide.md

„Putin e oribil pentru Rusia şi este perfect pentru Rusia”, s-a gândit Nina Hruşciova, când Vladimir Putin a devenit preşedintele Rusiei, transmite deschide.md.

Într-un interviu acordat New Yorker, strănepoata succesorului lui Stalin plasează în context istoric naţionalismul toxic al lui Putin. 

Kremlinul a făcut, involuntar, propagandă Americii

Născută la Moscova, Nina Hrușciova este profesoară de afaceri internaționale la New School, din New York.  Ea este, de asemenea, strănepoata lui Nikita Hrușciov, fostul lider sovietic renumit pentru că l-a denunțat pe Stalin, a implementat reforme liberale, pentru acele timpuri, și a urmat o politică de „coexistență pașnică” cu Occidentul. 

Hrușciova a scris mai multe cărți despre ruși și istoria Rusiei, inclusiv despre familia ei.  Într-un interviu acordat revistei New Yorker, ea a discutat diferenţele dintre naţionalismul rus vs cel american, felul în care diferiţi lideri ai Rusiei au privit Ucraina şi ce fel de identitate ucraineană ar putea rezulta după acest război.

„Deşi Putin spune că Occidentul o face pe Ucraina antirusă, el a făcut mai multe să o facă pe Ucraina antirusă decât ar putea să obţină orice fel de propagandă americană. Pur şi simplu, nu poţi face o naţiune să te iubească bombardând-o”, spune Nina Hrușciova. 

Putin canaliza complexul de inferioritate şi pe cel de superioritate al Rusiei

Când Putin a devenit preşedintele Rusiei, Nina  Hruşciova mărturiseşte că s-a gândit că „e oribil pentru Rusia şi e perfect pentru Rusia”.

„El este perfect pentru Rusia, în sensul că întrupează complexul de inferioritate rus în ceea ce privește Occidentul, dar și un complex de superioritate, pentru că, în același timp, Rusia este o bucată de pământ uriașă. 

Țara a produs opere de artă incredibile, a avut contribuţii importante pe scena politică mondială, nu mereu bune, dar a fost totuși esențială în victoria din al Doilea Război Mondial şi așa mai departe. 

El canalizează această tulburare de personalitate disociativă și i-a asigurat pe ruși că locul lor pe scena mondială va fi recunoscut și apreciat. 

Or, după cum vă amintiți, în anii 90, Rusia era, practic, la pământ în propria definiție a ei însăși și a fost învinsa Războiului Rece. Sentimentul era că Occidentul, şi SUA în special, ar putea face sau spune orice Rusiei sau despre Rusia”, explică Hruşciova. 

„Putin a venit şi a spus: o să vă aduc înapoi la măreţie. Şi, tipic pentru liderul rus, revenirea la măreţie vine de cele mai multe ori cu un număr mare  de cadavre”, mai spune Hrușciova. 

„Putin a fost primit drept cineva care făcea Rusia respectată. Și cuvântul „respect” în limba rusă este în relație cu ceilalți, așa că, dacă mă respecți, înseamnă mult. Dar respectul vine la pachet cu frica. Există chiar și o vorbă care se traduce, practic, Dacă  îi este frică de mine, asta înseamnă că mă respectă.”

„Putin simte că nu mai are nimic de pierdut”

Hruşciova crede că momentul pentru dezescaladarea conflictului a fost „înainte de 22 februarie”:

„Zelenski a spus recent: Suntem mai puțin interesați de NATO. Ne-am dori mai mult să fim stat membru al Uniunii Europene. Am dori să fim neutri. Toate acestea puteau fi făcute până pe 22 februarie. Dar, la vremea aceea, toată lumea era prea prinsă în joc, ca să le dea rușilor o rampă de ieșire”, mai spune nepoata fostului președinte. 

Ea explică felul în care se pot crea situații periculoase, de impact direct, într-o astfel de tensiune. 

„Ceea ce știu, de exemplu, din criza rachetelor cubaneze – la care, desigur, Hrușciov a fost un participant important – este că te gândeşti că vei plusa și apoi adversarul tău va clipi. Apoi împingi și adversarul tău nu clipește. Ce faci atunci?”

„Mi se pare că SUA plusa şi NATO plusa, iar Putin nu clipea. Apoi Putin însuși a împins și America nu a clipit, așa că au ajuns la acest punct. Nu știu dacă mai există vreo rampă de ieșire, pentru că se pare că, în acest moment, Putin simte că nu are cu adevărat nimic de pierdut, în afară de a merge mai departe și de a merge mai adânc”. 

„Atmosfera din Rusia de-acum e ca la Marea Epurare”

Hruşciova mai spune că, în prezent, atmosfera din Rusia se apropie de cea din 1939, de la Marea Epurare. „Cunosc oameni care au fost arbitrar opriţi pe stradă și li s-a cerut să-și arate telefoanele și le-au fost căutate mesajele. Ultima dată când am fost la Moscova, în ianuarie, nici nu mi-aş fi închipuit aşa ceva”. 

Profesoara crede că soluţia ar putea, în teorie, să vină de la China, pe care Putin trebuie să se bazeze pentru supravieţuirea Rusiei: „Dar nu este în interesul Chinei să oprească încă acest conflict, pentru că Xi Jinping se distrează de minune acum pentru că toată lumea se uită la el. Toată lumea își dorește ajutorul său”.

Bombardând Kievul, rușii își bombardează mama

În interviul acordat New Yorker, Hruşciova vorbeşte şi despre raportarea tradiţională a populaţiei ruse la Ucraina: „Ruşii s-au gândit întotdeauna la ea ca la o anexă şi au privit întotdeauna cu condescendenţă ceea ce numeau «Mica Rusie».  «Ucraina», întregul cuvânt, înseamnă «la margine» – este la marginea Rusiei. Desigur, toți liderii ruși și toți liderii sovietici considerau Ucraina sau Rusia Kieveană originea statului rus, dar nu neapărat un stat ucrainean în sine”.

Cu toate acestea, „Kievul era cunoscut drept mama tuturor orașelor rusești. De aceea este aşa de neconceput că rușii bombardează acum orașul despre care spun că este propria lor origine”. 

O nouă provocare pentru salvatori! Localități inundate și pagube după ploile abundente din sudul țării

Salvatorii și pompierii din sudul țării au intervenit în urma ploilor abundente.

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în urma ploilor abundente, către dimineața zilei de 14 iunie 2024, cinci gospodării din localitatea Văleni, raionul Cahul au solicitat intervenția echipelor de salvatori și pompieri pentru pomparea apei acumulate. Pentru a gestiona eficient situația și a veni în sprijinul cetățenilor, IGSU a mobilizat echipele de intervenție din sudul țării cu 6 motopompe. Tot aici, salvatorii au intervenit pe mai multe porțiuni de drum local care au fost înnămolite cu noroi. Astfel, la fața locului sunt antrenate echipele specializate cu mai multă tehnică grea, pentru a facilita accesul de deplasare.

De asemenea intervenția pompierilor a fost necesară și în satul Alexeevca, Cahul, unde un autocar de pe ruta Chișinău-Giurgiulești, în care se aflau 7 persoane a rămas blocat pe traseu din cauza acumulării noroiului din câmp. Salvatorii au reușit să deblocheze autocarul și să asigure continuarea călătoriei pentru pasageri.

Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 33 situații de risc.

În sudul țării, pompierii au intervenit pentru efectuarea lucrărilor de pompare a apei, dar și pentru deblocarea mai multor unități de transport, rămase înnămolite în noroi.

Absolvenții liceelor din țară susțin al patrulea examen de BAC, în funcție de profil

Peste 17 479 de elevi din Republica Moldova susțin a patra probă de bacalaureat, vineri, 14 iunie curent. Dintre aceștia 8 068 de candidați de la profilul real susțin examenul la matematică, iar 8 674 de candidați de la profilul umanist, la istoria românilor și universală, scrie realitatea.md.

Totodată, 254 de candidați de la profilul sport și alți 483 de candidați de la profilul arte, la probele corespunzătoare profilului.

Examenul naţional de bacalaureat, sesiunea 2024 se va desfăşura în perioada 04 iunie – 21 iunie. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, examenele încep la ora 09:00.

Program nou la Circul din Chișinău

Circul de Stat din Chișinău vine cu un program nou! ”Știi unde e distracția adevărată? La Circul din Chișinău! Anunțăm un nou spectacol – VACANȚA VESELĂ!”, anunță instituția.

În program: jonglor cu mingi de cauciuc, hula hoop, gimnastă în aer pe pânză, antipod cu umbrele, trio acrobatic, gimnaști în aer pe curele, pereche mixtă, echilibru pe bastoane, clovnul vesel.

Vino alături de cei mai talentați artiști de circ – adevărați profesioniști, care garantează senzații tari și amintiri de neuitat, pentru o vacanță de vis.

15 iunie – 14 iulie

În fiecare sâmbătă și duminică: ora 12:00 și ora 16:00

Arena Mică a Circului din Chișinău

Bilete:

Online – https://circ-chisinau.md/ticket/circ?date=2024-06

Casa Circului – 022310007; 079118466

Casele Palatului Național – 022213544

Prima Doamnă a Ucrainei s-a adresat Consiliului Mondial al Bisericilor
Articolul anterior
Australia interzice exportul de alumină şi bauxită către Rusia
Articolul următor