Studenții noștri merită tot respectul! 16 tineri originari din Republica Moldova au devenit șefi de promoție la universitățile din România la care studiază

Federația Tinerilor Basarabeni (FTB România) anunță că 16 tineri din Republica Moldova, care își fac studiile la universitățile din România au devenit șefi de promoție la specializările din cadrul facultăților lor.

„Chiar dacă au fost generația ce și-a desfășurat viața studențească în timp de pandemie, au reușit să crească și să se maturizeze prin prisma încercărilor de a se adapta unor noi timpuri, unui nou oraș șiunui nou ritm de viață. Le urăm felicitări pentru adevăratele lecții cu care au ieșit de pe băncile facultății/liceului: curaj, tenacitate, răbdare, respect, și nu în ultimul rând identitate, atât individuală cât și culturală”, se arată în prezentarea Federației Tinerilor Basarabeni din România.

Tinerii  basarabenii care au obținut titlul de șef de promoție în anul universitar 2021-2022 sunt:

Nimerenco Ana(facultate) – Brasov,

Versteac Aurica(specializare) – Constanta,

Cătălina Arteni(specializare) – Iasi,

Moiseenco Valeria(specializare) – Craiova,

Bubulici Anghelina(liceu) – București,

Ursachi Aliona(liceu) – Suceava,

Focșa Inga(liceu) – Iasi,

Gîscă Liliana(facultate) – Galați,

Nicolaescu Mădălina(facultate) – Iasi,

Rusu Maria(liceu) – Județul Alba,

Prichici Alina(liceu) – Chisinau(liceu)->Sibiu(licenta),

Tataru Ionela(specializare) – Cluj Napoca,

Caraman Alina(facultate) – București,

Chele Mariana(specializare) – Craiova,

Butnaru Nadejda(liceu/colegiu) – Iasi,

Oroșan Victoria(specializare) – Timișoara,

Ursachi Cristi(specializare) – Iasi,

Diaconu Nicoleta(specializare) – Timișoara,

Bobîrcă Dan(specializare) – Brasov,

Ilovan Victoria(specializare) – Brasov.

„Sperăm ca acești tineri basarabeni să nu se oprească la aceste merite și să-și continue drumul spre cariere de succes, să acumuleze experiențe frumoase care să-i ajute în a duce numele Republicii Moldova peste tot în lume și să se întoarcă acasă cu idee inovatoare care să poziționeze țara pe locuri de frunte în clasamentele lumii. De asemenea, sperăm ca exemplele lor să motiveze viitoarele generații în a fi mai buni”, se precizează în comunicatul FTB.

sursa: www.radiochisinau.md

Concert în Orășelul European din PMAN, de 9 Mai

Mâine, 9 mai, pe scena din PMAN, peste 1000 de copiii din instituțiile educaționale din municipiul Chișinău vor încânta publicul cu talentul și entuziasmul lor. Colectivele de copii sunt din diverse instituții de învățământ extrașcolar ale Direcției Generale Educație, printre care se numără: CCC „Ghiocel”, CAE „Curcubeul”, CCC „Floarea Soarelui”, CEE „Lăstărel” și CCC „Luceafărul”, vor evolua cu programe culturale și artistice.

În Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, Primăria Chișinău va avea 2 corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii de dezvoltare.

În primul cort vor fi prezentate informații despre toate proiectele iar cel de-al doilea cort va fi dedicat tinerilor și activităților Centrelor municipale de Tineret.

Chișinăul are un portofoliu de aproape 3 miliarde de lei, care cuprinde proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bîc și multe altele ce includ domeniul social, educațional, tineret și lansarea afacerilor.

La corturile Primăriei Chișinău vor fi desfășurate diverse activități pentru toate vârstele.

Vor fi sesiuni de discuții cu vizitatorii, prezentări de proiecte, joc de șah cu campioni (juniori și seniori), quiz despre Chișinău cu premii, spațiu special amenajat pentru distracția copiilor.

Prima reacție a Nataliei Barbu după Eurovision: „Nu e despre voce! Este foarte politic”

Natalia Barbu a suferit înfrângere ieri seara la cel mai important concurs de voci, Eurovision Song Contest 2024, așa că Moldova nu a reușit să se califice de această dată în marea finală. Artista a oferit prima reacție, după ce a aflat rezultatul televotului, declarând că e un concurs politizat, scrie cancan moldova.

„Încă o dată ne convingem ce concurs e. Nu este vorba despre voce. Este foarte politic și nu contează pentru că piesa mea e despre lumină, e despre frumos și eu sunt convinsă că m-am conectat cu foarte multă lume, doar că acest concurs probabil că nu e doar despre asta. Sunt convinsă că m-a votat foarte multă lume și trebuia să trec în finală. . .Bineînțeles că sunt momente când o țară ca a noastră are șanse să urce chiar foarte sus, dar asta așa uneori, ca să nu ne răsfețe prea mult. . .Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență în sine. A fost frumos și eu cred că dacă am ajuns aici, în acest concurs, nu am ajuns degeaba, pentru că de acum încolo începe o etapă nouă și frumoasă în cariera și în viața mea”.

Interpreta noastră a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa „In The Middle”. Vedeți mai jos prestația.

Maia Sandu excplică ce va fi dacă moldovenii vor vota împotriva aderării la UE

În cadrul unui interviu acordat cunoscutului jurnalist Iurii Dudi, președintele Republicii Moldova a spus că visul său este ca Republica Moldova să devină cât mai curând membră a Uniunii Europene.

„Visul meu este ca Moldova să adere la UE, atunci voi dormi liniștită”, a spus șefa statului în cadrul interviului unui interviu pentru jurnalistul rus Iurie Dudi, transmite Știri.md. 

Fiind întrebată ce se va întâmpla dacă oamenii vor vota împotriva aderării la Uniunea Europeană, Maia Sandu a menționat că, potrivit sondajelor, moldovenii susțin aderarea țării noastre la UE și, practic, acest lucru nu este posibil. 

„Alegerea este a poporului. Dacă oamenii vor vota împotriva aderării, acesta lucru va însemna că procesul va stopa puțin și nu se va mișca precum se mișcă în prezent. (…) Eu consider că nu se va încheia aici, pentru că oamenii vor înțelege până la urmă că un alt drum pentru țara noastră nu este, ca noi să ne simțim în siguranță, ca să facem mult mai mult pentru țara noastră decât am făcut în ultimii 30 de ani. (…) Noi am văzut cum s-au dezvoltat țările care au devenit membre ale UE în ultimii 20 de ani. Este o diferență enormă”, a mai spus Maia Sandu. 

În cadrul unui interviu pentru Iurie Dudi, un jurnalist din Rusia, președintele Maia Sandu a vorbit despre munca sa și funcția pe care o deține.

Șefa statului a recunoscut când a plâns ultima dată, dar și care este visul său în prezent. Totodată, Maia Sandu a vorbit despre corupția din Moldova, despre democrație, dar și despre războiului din Ucraina.

Reamintim că alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, inițiate de președinta statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeași zi – pe 20 octombrie.

Agent termic în Capitală, la solicitare. Ce spune Primăria
Articolul anterior
Un înalt oficial american a discutat în secret cu ruşii despre riscul unui conflict nuclear. Precizările Casei Albe
Articolul următor