Studiile superioare din Republica Moldova vor putea fi făcute și la distanță

Guvernul a aprobat un nou regulament care permite desfășurarea studiilor superioare de licență și master la distanță și cu frecvență redusă în universitățile din Republica Moldova. Această decizie vine în sprijinul studenților care au nevoie de mai multă flexibilitate în procesul de învățare, inclusiv celor care sunt angajați în câmpul muncii, persoanelor cu dizabilități, dar și tinerilor veniți din diasporă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Acest regulament va face posibilă desfășurarea studiilor la distanță în universitățile noastre și va deschide această oportunitate pentru un număr mai mare de persoane, inclusiv persoane cu dizabilități, cetățeni aflați în diasporă sau persoane care muncesc și au dificultăți în a combina  procesul de studiu cu munca”, a spus ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun  în cadrul ședinței de Guvern. 

Învățământul la distanță este o formă de instruire flexibilă, oferă studenților posibilitatea de a alege locul și timpul pentru instruire. Diploma obținută de absolvenții studiilor la distanță sau cu frecvență redusă este identică celei pe care o obțin studenții care învață cu frecvență. 

Învățământul la distanță și învățământul cu frecvență redusă va fi organizat pentru toate specialitățile cu excepția celor care necesită prezența fizică la ore, lucrul în ateliere sau laboratoare specializate pentru formarea practică. Acestea sunt: arte, arhitectură, medicină veterinară, sănătate, motricitate specială și recuperare, și servicii ale securității.  

A crescut prețul la carnea de porc: Ce motive invocă comercianții

Prețurile la carnea de porc au crescut în ultima săptămână în piețele din Republica Moldova. La Piața Centrală din Chișinău, a crescut și cu 25 de lei kilogramul.

Comercianţii invocă focarele recente de pestă porcină, care au afectat producția, dar și cererea mai mare înainte de sărbători. Asociația Producătorilor de Carne susține că unii comercianți profită de conjunctură, dar membrii asociației nu au majorat prețurile, transmite tvrmoldova.md.

Comerciaţii din piață susțin că prețurile vin mai mari direct de la producători. În medie, un kilogram de carne e 95 de lei. Mai ieftină e doar carnea cu multă grăsime.

„Au venit două cliente care înainte cumpărau carne cu 75 de lei, dar azi când le-am spus prețul s-au întors și s-au dus acasă.

– În ce proporție sunt afectate vânzările?

– Dacă înainte vindeam un porc și ceva, acum nici jumătate nu merge.”

„Înainte își permiteau să cumpere 5-6 kilograme ca să facă rezerve, acum doar 3-4. Prețul este de 95 de lei, s-a scumpit față de cum era 80.”

„De la producători luăm cu un preț mai mare. Motivul e că e mai puțină carne în țară, și automat s-a ridicat prețul.”

Miting uriaș la Istanbul: Sute de mii de oameni au protestat contra arestării lui Imamoglu

Câteva sute de mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Istanbul, la apelul Partidului Republican al Poporului, împotriva arestării primarului Ekrem Imamoglu, relatează AFP.

Mulțimea s-a adunat sâmbătă la prânz pe malul asiatic al metropolei, „pentru a continua marșul către putere”, potrivit apelului liderului CHP Özgür Özel, care a estimat la 2,2 milioane numărul manifestanților, transmite stirileprotv.ro.

Manifestanții, înarmați cu steagul turc și portrete ale lui Mustafa Kemal Atatürk, părintele națiunii.

Între ei s-au aflat soția, mama și cei doi fii ai lui Ekrem Imamoglu.

„Suntem aici pentru patria noastră. Noi, poporul, ne vom alege guvernanții”, declară Melis Basak Ergun, în vârstă de 17 ani, care dă asigurări că manifestanții nu se vor lăsa niciodată intimidați de „violență sau gaze lacrimogene”.

Arestarea lui Imamoglu la 19 martie a declanșat un val de proteste fără precedent în ultimii zece ani în Turcia, mobilizând zeci de mii de manifestanți în fiecare seară în stradă, până luni seara.

De luni seara, CHP a încetat să cheme mulțimea la primărie.

Însă, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, sâmbătă, Özgür Özel, care a devenit purtătorul de cuvânt al opoziției, anunță manifestații regulate în viitor.

El amintește că manifestațiile au fost interzise de către autorități de la arestarea primarului și se declară pregătit să-și asume riscul de a petrece opt, zece ani în închisoare dacă trebuie.

CHP se pregătea să-l învestească pe Imamoglu drept candidat în viitoarele alegeri prezidențiale, prevăzute în 2028, atunci când a fost arestat la 19 martie și trimis la închisoare, cinci zile mai târziu.

În acest început de weekend lung de Eid al-Firt, care marchează duminică sfârșitul Ramadanului, adunarea de sâmbătă are valoare de test pentru opoziție, în contextul în care multi locuitori ai Istanbulului au plecat din oraș la familii.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat săptămâna aceasta acordarea a nouă zile de concediu funcționarilor și instituțiilor publice.

Tinerii și studenții au încercat să continue mobilizarea, însă represiunea continuă prin arestări acasă, în zori, la manifestanți, jurnaliști și avocați, care-i pot descuraja și pe cei mai hotărâți.

Numai la Istanbul, 51 studenți au fost arestați vineri, iar 275 au fost încarcerați, potrivit avocatului Ferhat Güzel, care consideră că ”acest număr este probabil mult mai mare”.

Potrivit ultimilor date oficiale, peste 2.000 de persoane au fost arestate, dintre care 260 au fost încarcerate.

Atac cu drone Shahed asupra Harkovului: 2 morți și 25 de răniți, printre care 5 copii

Două persoane au murit, iar 25 au fost rănite, printre care cinci copii, în urma unui atac cu drone rusești de tip Shahed în orașul Harkov, Ucraina, scrie moldova1.md

Informația a fost transmisă de șeful administrației militare regionale, Oleg Sinegubov, și de primarul orașului, Igor Terehov, pe canalele lor de Telegram.

Potrivit autorităților locale, atacul a vizat cartierul Shevchenkivskyi, unde dronele kamikaze au provocat mai multe explozii.

„O explozie în centrul Harkovului. O lovitură cu drone Shahed”, a transmis primarul Terehov pe Telegram.

La scurt timp, el a raportat alte două explozii în oraș.

Echipele de salvare au fost trimise la locurile afectate. Într-un mesaj ulterior, Syniehubov a anunțat că o dronă a lovit o casă privată în districtul Shevchenkivskyi, provocând moartea unei persoane și rănirea alteia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că un spital militar a fost de asemenea lovit, potrivit Ukrinform.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că încearcă să zădărnicească eforturile internaționale de a pune capăt războiului.

Într-un mesaj transmis sâmbătă, 29 martie, el a relatat că, în noaptea precedentă, forțele armate ruse au lansat asupra teritoriului ucrainean 172 de drone de atac, precum și rachete.

„Partenerii trebuie să înțeleagă că aceste lovituri rusești nu sunt doar împotriva poporului nostru, ci și împotriva tuturor eforturilor internaționale – împotriva diplomației prin care încercăm să încheiem acest război. Rusia lovește pozițiile tuturor celor care vor pacea”, a explicat el.Zelenski a mai spus că se așteaptă la o „reacție serioasă” în fața acțiunilor armatei ruse, „în primul rând” din partea Americii, Europei și „a tuturor celor din lume care au mizat pe diplomație”.

„Rusia trebuie forțată la pace. Doar forțarea va funcționa”, a adăugat președintele.

În același discurs, Zelenski a menționat că Rusia „deja de prea mult timp” nu răspunde ofertei SUA privind o încetare necondiționată a focului. „Asta spune multe. Deja ar fi putut fi o încetare a focului, dacă s-ar fi făcut presiuni reale asupra Rusiei”, a mai adăugat el.

Kremlinul critică reţinerea Evgheniei Guţul
Articolul anterior
Din 1 aprilie, pensiile și prestațiile sociale vor fi indexate cu 10%
Articolul următor
Close menu