SUA dezvăluie arsenalul său nuclear și cere Rusiei să facă la fel. Câte rahete nucleare au Statele Unite

Statele Unite au dezvăluit luni seară date privind arsenalul strategic de descurajare nucleară, spunând că vor să respecte tratatul de dezarmare nucleară New Start şi îndemnând Rusia, care şi-a suspendat participarea, să facă acelaşi lucru.

SUA dezvăluie arsenalul său nuclear și cere Rusiei să facă la fel

La 1 martie, Statele Unite aveau desfăşurate în total 662 de rachete balistice intercontinentale – o cifră care include rachetele de la bordul submarinelor şi bombardierelor -, dotate cu 1.419 focoase nucleare şi 800 de lansatoare, se arată îbtr-un comunicat al Departamentului de Stat american, preluat de AFP, transmite digi2.ro

„Statele Unite cheamă Rusia să-şi respecte obligaţiile legale reintegrând acordul New Start şi măsurile de stabilizare, transparenţă şi verificare pe care le conţine”, adaugă comunicatul.

Rusia şi-a suspendat în februarie participarea la tratatul New Start, în represalii la ajutorul acordat de occidentali în războiul din Ucraina. Această decizie a fost denunţată la unison de puterile occidentale. 

Ce este Tratatul New Start

Semnat în 2010, Tratatul New Start este ultimul acord bilateral de dezarmare nucleară între ruşi şi americani. Moscova anunţase deja la începutul lui august suspendarea inspecţiilor prevăzute la bazele sale militare. 

Acordul New Start limitează arsenalele celor două puteri nucleare la maximum 1.550 de focoase strategice ofensive desfăşurate de fiecare, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în 2002. De asemenea, limitează numărul de lansatoare şi bombardiere grele la 800. 

Tratatul New Start prevede în special verificări de o parte şi de alta ale arsenalelor, care au fost suspendate de epidemia de COVID-19. Administraţia preşedintelui american Joe Biden a încercat să le revigoreze, fără succes, mai scrie AFP.

Autoritățile instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal

Pentru a preveni introducerea pe piața națională a peștelui și produselor pescărești provenite din pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat, Guvernul a adoptat un proiect ce instituie un mecanism de verificare a provenienței acestor produse în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Importatorii de pește și produse pescărești vor fi obligați să prezinte, la momentul importului, certificatul de captură pentru fiecare lot provenit din pescuitul sălbatic marin. Documentul va fi transmis prin sistemul electronic de trasabilitate al Uniunii Europene și va fi verificat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul inspectorilor sanitari veterinari de la punctele de control la frontieră.

În cazul lipsei certificatului de captură, constatării de către inspectorul sanitar veterinar a neconformităților depistate sau lipsei informațiilor complete și concludente în certificatul de captură, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va interzice importul în țară a produselor pescărești obținute din pescuitul din mări și oceane, cu notificarea autorității competente a țării exportatoare și/sau a țării de origine a lotului de produse pescărești a încălcărilor constatate la importul acestora.

Menționăm că, pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat a devenit o problemă majoră la nivel global, afectând grav resursele naturale și echilibrul ecosistemelor marine. Se estimează că aproximativ 40% din pescuitul comercial mondial provine din astfel de practici, ceea ce înseamnă pierderi anuale de peste 843.000 de tone de pește, cantități semnificative pentru regenerarea stocurilor și menținerea durabilă a resurselor acvatice.

Această situație subminează eforturile internaționale de a combate foametea, de a promova consumul și producția responsabilă și de a proteja viața marină – obiective incluse în Agenda ONU pentru Dezvoltare Durabilă.

Republica Moldova va utiliza un sistem modern pentru combaterea spălării banilor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat un acord cu UNODC pentru instalarea sistemului goAML, un program informatic modern care ajută autoritățile să lupte mai eficient împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, scrie tvrmoldova.md.

Acordul a fost semnat în februarie 2025 între Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și Agenția ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC). Prin acest parteneriat, R. Moldova va primi sprijin pentru instalarea și folosirea sistemului goAML: de la configurare, instruirea personalului, până la mentenanță tehnică.

goAML este un sistem folosit de mai multe țări pentru a analiza și raporta tranzacțiile financiare suspecte. Cu ajutorul acestuia, autoritățile moldovene vor putea detecta mai rapid și mai exact cazurile de criminalitate financiară.

Costurile pentru instalarea și întreținerea sistemului în primii doi ani vor fi acoperite integral de un proiect susținut de UNODC și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Târg al producătorilor locali în Scuarul Catedralei

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada 23-25 aprilie 2025, între orele 07:00-20:00, în Scuarul Catedralei (intrare din str. A. Pușkin) și pe aleea adiacentă str. A. Pușkin, se va desfășura Târgul producătorilor locali, cu comercializarea produselor agroalimentare, a producției proprii, a produselor apicole și a articolelor meșteșugărești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acțiunea este desfășurată în colaborare cu AO Asociația pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu „Perspectiva” și are ca scop susținerea producătorilor locali și promovarea producției autohtone.

Primăria Municipiului Chișinău încurajează cetățenii să viziteze târgurile locale, menite să asigure consolidarea relațiilor dintre producătorii autohtoni și consumatori.

Marea Britanie este invadată de șobolani gigantici
Articolul anterior
Preşedintele Curţii Supreme din Ucraina a fost reținut. Ar fi primit mită aproximativ trei milioane de dolari
Articolul următor
Close menu