Președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege care oferă Ucrainei asistență militară, umanitară și economică în valoare de 13,6 miliarde de dolari, relatează agenția ucraineană UNIAN.
El a anunțat acest lucru la Washington astăzi 15 martie.
„Tocmai am semnat o lege cu privire la finanțarea guvernamentală bipartizană care menține guvernul deschis și oferă Ucrainei o finanțare istorică de 13,6 miliarde de dolari”, a spus el.
„Cu acest proiect de lege, vom trimite un semnal poporului american – un semnal puternic că democrații și republicanii pot într-adevăr să se unească și să facă ceva… pentru a ne îndeplini cele mai de bază responsabilități, pentru a menține guvernul deschis și lucrând pentru poporul american, slujirea poporului american. Investiția în comunitățile lor și investiția în poporul american va face acest lucru în mod responsabil financiar”, a spus Biden.
El a adăugat că invazia rusă a unit oamenii din toată America, „a unit cele două partide ale noastre în Congres și a unit lumea iubitoare de libertate pentru a acționa urgent și decisiv, ceea ce facem chiar acum”.
„Eu vreau să mulțumesc conducerii Congresului pentru că a lucrat atât de repede pentru a ne asigura că avem resursele economice, umanitare și de securitate necesare pentru a continua răspunsul nostru puternic la această criză”, a spus liderul american.
Distribuirea fondurilor:
Ajutor militar: Aproximativ 6,5 miliarde de dolari, aproximativ jumătate din pachetul de ajutor, vor merge către Departamentul de Apărare al SUA, astfel încât să poată desfășura trupe în regiune și să trimită echipamente de apărare în Ucraina.
Asistență umanitară: Peste 4 miliarde USD vor fi direcționate pentru a oferi asistență umanitară refugiaților care fug din Ucraina și persoanelor strămutate în interior, precum și ajutor alimentar de urgență, asistență medicală și sprijin urgent comunităților vulnerabile din regiune.
Asistență economică: Pachetul va oferi aproape 1,8 miliarde de dolari pentru a satisface nevoile economice ale Ucrainei și ale țărilor vecine, cum ar fi securitatea cibernetică și problemele energetice.
Legea cere, de asemenea, 25 de milioane de dolari pentru U.S. Global Media Agency, o agenție federală independentă, pentru a combate dezinformarea în știrile difuzate în străinătate. Alte 120 de milioane de dolari vor fi folosite pentru a sprijini activiștii și jurnaliștii ucraineni locali, precum și pentru a trage la răspundere pentru încălcările drepturilor omului în Rusia.
sursa: www.realitatea.md