SUA pregătesc în secret cel mai negru scenariu: Ce va face dacă Rusia dezlănțuie cele mai puternice arme ale sale

Statele Unite au format o echipă care să planifice răspunsurile americanilor dacă Rusia ar dezlănțui cele mai puternice arme ale sale, relatează The New York Times, citat de observator. Joe Biden le va prezenta joi liderilor NATO la Bruxelles planurile de răspuns în cazul în care Rusia folosește arme de distrugere în masă în Ucraina, sau dacă conflictul ajunge în Moldova sau Georgia.

Casa Albă a adunat în secret o echipă de oficiali din domeniul securității naționale pentru a crea scenarii cu privire la modul în care Statele Unite și aliații săi ar trebui să răspundă dacă președintele Vladimir Putin – frustrat din cauza lipsei de progres în Ucraina sau pentru a avertizeze națiunile occidentale să nu intervină în război – va dezlănțui arme chimise, biologice sau nucleare.

Echipa Tiger, așa cum este numit grupul de lucru, formulează răspunsuri și pentru cazul în care Putin va ataca pe teritoriul NATO pentru a distruge convoaiele care aduc arme și ajutor în Ucraina, potrivit mai multor oficiali citați de NYT. 

Echipa se reunește de trei ori pe săptămână, în ședințe clasificate și analizează răspunsuri în cazul în care Rusia încearcă împingă războiul și în națiunile vecine, inclusiv Moldova și Georgia. La fel face planuri pentru a pregăti țările europene în legătură cu flux de refugiați de o amploare nemaivăzută de decenii încoace.

Planurile de răspuns dacă Rusia atacă cu arme chimice sau invadează Moldova și Georgia, prezentate liderilor NATO

Este așteptat ca aceste planuri să fie discutate joi la o ședință extraordinară, la Bruxelles, unde președintele Biden se întâlnește cu liderii celorlalte 29 de state membre NATO pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina. Ședința respectivă va fi una cu ușile închise, fără telefoane mobile și asistenți, scrie The New York Times. În urmă cu doar o lună, astfel de scenarii păreau teoretice. Dar astăzi, de la Casa Albă până la sediul NATO de la Bruxelles, a fost recunoscut faptul că Rusia poate apela la cele mai puternice arme din arsenalul său pentru a se salva dintr-un impas militar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat miercuri urgența pregătirilor. A spus pentru prima dată că, chiar dacă rușii folosesc arme de distrugere în masă doar în interiorul Ucrainei, acestea pot avea „consecințe grave” pentru națiunile NATO.

Părea să invoce teama ca norii chimici sau radioactivi să nu treacă peste granițe, scrie NYT. O problemă aflată în discuție este dacă astfel de daune colaterale ar fi considerate un „atac” asupra NATO în conformitate cu tratatul NATO, care ar putea necesita un răspuns militar comun.

Înființarea Tiger Team a fost prevăzută într-o notă semnată de Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională, pe 28 februarie, la patru zile după începerea invaziei ruse, potrivit oficialilor implicați, care au vorbit sub protecția anonimatului.

O altă echipă a lucrat anterior timp de mai multe luni pentru a pregăti guvernul SUA de probabilitatea unei invazii rusești în Ucraina. Acea echipă a jucat un rol central în elaborarea strategiilor de sancțiuni la adresa Rusiei, trimiterea de militari în națiunile NATO și înarmarea armatei ucrainene, factori care au exploatat slăbiciunile Rusiei și au pus guvernul și economia sub o presiune enormă.

Stoltenberg a spus că se așteptă ca „aliații să fie de acord să ofere sprijin suplimentar, inclusiv asistență și echipamente de securitate cibernetică pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare”. Atât Biden cât și Stoltenberg au avertizat că sunt dovezi tot mai mari că Rusia se pregătește să folosească arme chimice în Ucraina. Acestea sunt situații cu care Europa nu s-a mai confruntat de la apogeul Războiului Rece, când NATO avea mult mai puțini membri, iar Europa de Vest era îngrijorată de un atac sovietic în Germania. 

Senatorul Jack Reed, un democrat din Rhode Island, care conduce Comitetul pentru Servicii Armate, a declarat miercuri că, dacă Putin va folosi o armă de distrugere în masă – chimică, biologică sau nucleară – „ar exista consecințe”, chiar dacă utilizarea armei ar fi limitată la Ucraina. Potrivit acestuia radiațiile provenite de la o armă nucleară ar putea de exemplu să ajungă într-o țară vecină NATO și ar putea fi considerate un atac asupra unui membru NATO. „Concluzia este că aceasta este o decizie a NATO. Nu va fi doar decizia președintelui. Nu cred că ar dori să ia măsuri unilaterale.”

O altă problemă majoră analizată de Echipa Tiger este pragul de la care alianța ar putea să folosească forța militară în Ucraina. Joe Biden a spus clar că este foarte reticent în a trimite soldați în Ucraina, temându-se că o confruntare directă cu Rusia ar putea escalada și scăpa conflictul de sub control. „Ar fi al treilea război mondial”, a avertizat el recent.

O a doua echipă, creată pe 28 februarie, analizează oportunitățile pe termen lung pentru Statele Unite de a-și îmbunătăți poziția geopolitică. În interiorul Casei Albe există convingerea că liderul rus a făcut o eroare strategică uriașă – una care va diminua poziția Rusiei, îi va paraliza economia și o va îndepărta de aliații istorici. Dar alți oficiali avertizează că este totuși începutul conflictului iar această concluzie se poate dovedi prematură.

Un cetățean ucrainean deghizat în femeie a fost prins la frontieră

Cetățenii ucraineni sunt în culmea disperărilor și încearcă diverse modalități pentru a scăpa de înrolare.

Un ucrainean deghizat în femeie a fost prins la hotarul cu România

Un nou caz de acest fel a fost raportat de Serviciul Poliției de Frontieră. Este vorba de un locuitor al orașului Zolotonoșa din regiunea Cerkasî, transmite newtv.md.

În vârstă de 44 de ani, bărbatul s-a deghizat în femeie, pentru a trece frontiera cu România. El și-a pus perucă, sâni artificiali, s-a machiat și s-a îmbrăcat în fustă, iar polițiștilor le-a prezentat pașaportul surorii sale. 

Chiar și după ce a fost deconspirat, el insista că este ”cetățeancă” a Ucrainei. Ulterior, el a recunoscut că a folosit acest șiretlic pentru a fugi de război. Serviciul Poliției de Frontieră anunță că bărbatului i-a fost întocmit un proces-verbal pentru abatere administrativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector

Lilian Brînză este a fost numit astăzi, 7 mai, vicedirector medical al Spitalului Clinic Bălți, responsabil de partea curativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector. Ce experiență are

Anterior, Lilian Brînză a deținut funcția de șef al Blocului de operații, precum și alte funcții de conducere.

Este medic chirurg de mai bine de 30 de ani și a activat în mai multe instituții medicale din țară.

Sute de asistenți sociali personali din Chișinău, reangajați de Guvern

Începând cu luna mai, 507 de asistenți personali, demiși în primele luni ale anului, au fost angajați în cadrul serviciului social asistență personală instituit de curând în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, această cifră reprezintă 67% din totalul de 758 de asistenți personali, demiși la începutul anului de Primăria Chișinău.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat soluția identificată pentru a putea restabili serviciul prestat celei mai vulnerabile categorii de cetățeni din Capitală și anume persoanele cu dizabilități severe.

Reprezentanții MMPS menționează că Ministerul va continua să angajeze asistenții personali afectați până în prezent, dar și pe cei care vor fi disponibilizați ilegal în perioada următoare.

Ministerul reamintește că 1.200 asistenți personali cu care au fost încetate raporturile de muncă sau redusă norma de muncă au primit și un sprijin financiar din partea statului. Mai exact:

-în luna martie, o plată în sumă fixă de 5.000 de lei pentru toți asistenții vizați;

-în luna aprilie, au beneficiat de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția, în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.

Un alt erou al Ucrainei. Kim cel fără teamă, care-i sfidează pe ruși din orașul atacat: „Predați-vă!”
Articolul anterior
Cetățenii străini sosiți în Moldova vor putea beneficia de poliță medicală și ajutor de șomaj
Articolul următor