Submarinul dispărut. La bord se afla și un miliardar britanic. Biletul pentru excursia la Titanic costa 250.000 de dolari

Echipe de căutare americane și canadiene se luptă contra cronometru pentru a găsi un submarin turistic care a dispărut duminică în timpul unei scufundări la epava Titanicului. Cinci persoane se aflau la bord când s-a pierdut contactul cu micul submarin după aproximativ o oră și 45 de minute de la scufundare, scrie BBC.

Titanic: First ever full-sized scans reveal wreck as never seen before -  BBC News

Operațiunea de salvare a continuat pe timpul nopții în mijlocul Atlanticului, dar până în prezent nu a fost găsit niciun semn de la nava. Agențiile guvernamentale, marinele militare ale celor două țări și firme comerciale de mare adâncime contribuie la operațiunea de salvare.

Luni după-amiază, se credea că membrii echipajului mai aveau aproximativ patru zile de oxigen. Printre aceștia se numără și omul de afaceri și exploratorul miliardar britanic Hamish Harding.

„În momentul de față, ne concentrăm pe a aduce în zona cât mai multe capacități”, a declarat într-o conferință de presă contraamiralul John Mauger de la Pază de Coasta a SUA.

Avioane militare, un submarin și geamanduri sonar au fost folosite până în prezent în căutarea navei.

Epava Titanicului se află la aproximativ 700 km la sud de St John’s, Newfoundland, deși misiunea de salvare este condusă din Boston, Massachusetts.

Pază de coasta americană a declarat că o nava de cercetare numită Polar Prince a efectuat luni seară o căutare la suprafață a submarinului. Această este folosită pentru a transporta submersibilele la locul epavei și a fost nava de sprijin în expediția turistică de duminică.

Se crede că ambarcațiunea dispărută este submersibilul Titan al firmei de turism OceanGate, la bordul căruia a călătorit anul trecut jurnalistul David Pogue de la CBS pentru a ajunge la epava Titanicului. El a declarat pentru BBC că atunci când nava de sprijin se află direct deasupra submarinului, se pot trimite mesaje scurte între cele două. În caz contrar, comunicarea nu este posibilă, deoarece nici GPS-ul și nici sistemele radio nu funcționează sub apă. Pogue spune că, de asemenea, nu este posibil că cei aflăți la bordul submarinului să iasă singuri, deoarece sunt sigilati înăuntru prin șuruburi aplicate din exterior.

Contraamiralul Mauger a precizat că zona în care au loc căutările este „îndepărtată”, ceea ce face că operațiunile să fie dificile. La această se adaugă și faptul că vizibilitatea se pierde rapid sub suprafață apei, deoarece lumina nu poate pătrunde prea mult.

Site-ul OceanGate enumeră cele trei submersibile pe care le deține și doar Titan este capabil să se scufunde la o adâncime suficientă pentru a ajunge la epava Titanicului.

Nava cântărește 10.432 kg, potrivit site-ului. Biletele costă 250.000 de dolari pentru o excursie de opt zile care include scufundări la epava aflată la o adâncime de 3.800 m.

Pe rețelele de socializare în weekend, Harding a declarat că este „mândru să anunțe în sfârșit” că se va află la bordul misiunii către epava Titanicului – dar a adăugat că, din cauza „celei mai grele ierni din Newfoundland din ultimii 40 de ani, această misiune va fi probabil prima și singură misiune cu echipaj uman către Titanic în 2023”. Ulterior, el a scris: „Tocmai s-a deschis o fereastră meteo și vom încerca o scufundare mâine”.

OceanGate a declarat că „nu a reușit să stabilească comunicații cu unul dintre vehiculele noastre de explorare submersibile”, dar că „întreagă să atenție [era] îndreptată către membrii echipajului din submersibil și familiile acestora”.

„Suntem profund recunoscători pentru asistență extinsă pe care am primit-o de la mai multe agenții guvernamentale și companii de mare adâncime în eforturile noastre de a restabili contactul cu submersibilul”, a adăugat această.

Compania prezintă călătoria de opt zile cu submersibilul sau din fibră de carbon drept „o șansă de a ieși din cotidian și de a descoperi ceva cu adevărat extraordinar”.

Acesta pornește din St John’s, în Newfoundland, iar fiecare scufundare completă la epava, inclusiv coborârea și urcarea, ar dura aproximativ opt ore.

Titanicul, care a fost cel mai mare vas al vremii sale, a lovit un aisberg în timpul călătoriei inaugurale de la Southampton la New York în 1912. Din cei 2.200 de pasageri și membri ai echipajului aflăți la bord, peste 1.500 au murit.

Epava să a fost explorată pe scară largă de când a fost descoperită în 1985. Epava este împărțită în două părți, cu prova și pupă separate de aproximativ 2.600 de metri. Un câmp imens de resturi înconjoară nava distrusă.

Luna trecută, a fost creată prima scanare digitală în mărime naturală a epavei cu ajutorul cartografiei de mare adâncime. Scanarea arată atât scară navei, cât și unele detalii minuscule, cum ar fi numărul de serie de pe una dintre elice.

sursa: www.aktual24.ro

„Grija vindecă ceea ce frica distruge!” Alătură-te campaniei de informare și sensibilizare împotriva violenței obstetrice și ginecologice (VOG)

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu AGORA a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.


 

„Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică”, este îndemnul CPD. 

Simbolul acestei campanii este trandafirul roz născut din dorința de a pune capăt abuzurilor #metoo din sălile de travaliu și de naștere. Trandafirul roz reprezintă vulnerabilitatea și povestea fiecărei femei care a avut de îndurat o experiență dureroasă fie în timpul nașterii sau la consultațiile din cabinetul ginecologic.

Simbolul trandafirului roz a pornit din campania „Revoluția Rozelor: 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fondată în 2011 de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul nașterii și a drepturilor femeilor. De atunci, mișcarea a căpătat o amploare tot mai mare, iar, în prezent, peste 30 de țări organizează acțiuni anuale în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. 

Această mișcare pacifistă se opune violenței și lipsirii de respect din partea personalului medical în perioada sarcinii, nașterii și postpartum dar și în cabinetul ginecologic de zi cu zi. În fiecare an, femeile care au trecut prin astfel de experiențe duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul, ca un act de protest și de vindecare. Este un moment de reflecție, de recunoaștere a suferinței întru obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.

Ce este violența obstetrică și ginecologică (VOG)?

Violența obstetrică și ginecologică nu se referă doar la acte fizice sau la utilizarea forței. Ea include și abuzuri mai subtile, cum ar fi lipsa consimțământului informat al femeii în timpul procedurilor medicale, tratamente umilitoare, tonuri dure sau ignorarea deciziilor pacientei. 

Aceasta poate apărea în timpul vizitelor ginecologice, unde femeile nu sunt întotdeauna informate despre opțiunile disponibile, cât și în timpul sarcinii sau al nașterii, când intervențiile medicale sunt efectuate fără explicații clare sau fără a ține cont de dorințele femeilor. Având la bază practica internațională, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a dezvoltat o definiție extinsă a acestui termen, aplicată în studiul „Fără voce. Fără lege.Fără dreptate.”, potrivit căreia „violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual manifestat de către personalul medical și auxiliar prin constrângere, umilire și/sau agresiune în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/ sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice”. 

De ce este important să vorbim despre acest subiect?

În Republica Moldova, violența obstetrică este încă un subiect insuficient discutat. Studiile CPD arată că:

  • Doar 60% dintre femei sunt informate despre acest termen.
  • 66% dintre ele consideră că aceste practici sunt frecvente.

Este clar că tăcerea nu este o soluție. Prin această campanie, femeilor li se oferă voce, se atrage atenția asupra drepturilor lor, ca, într-un final, să se schimbe sistemul medical.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge!” aduce în prim-plan un spot video emoționant, care dă glas poveștilor femeilor ce au trecut prin experiențe dureroase, dar și speranței pentru un viitor mai bun. Spotul video al campaniei surprinde atât umbrele unui sistem ce poate răni, cât și lumina pe care o aduc acei medici care aleg să practice cu suflet, nu doar cu știință. 

Ce ne dorim să obținem prin această campanie? 

Această campanie este despre NOI TOȚI: femeile care devin mame, comunitatea medicală și cei care pot contribui la construirea unui sistem bazat pe valori umane autentice. Vrem ca fiecare femeie să se simtă în siguranță, să fie respectată și auzită în timpul oricărui act medical. Vorbim despre conștientizare, despre curajul de a spune „nu e normal” atunci când granițele respectului sunt încălcate. 

Ne dorim să le oferim femeilor cunoașterea drepturilor lor, să le ajutăm să fie pregătite și să știe că merităm mai mult – o îngrijire bazată pe empatie și profesionalism.

Mai mult decât atât, tindem spre un dialog sincer și respectuos între paciente și personalul medical, unde comunicarea devine un pilon al încrederii, iar tratamentul uman rămâne esențial.

Aceasta este misiunea noastră: să punem capăt tăcerii, să construim încrederea și să transformăm experiențele medicale în momente demne de respect și umanitate. Deși acest tip de violență constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, punând în pericol integritatea fizică și dreptul la viață și sănătate al femeilor, Republica Moldova nu a abordat suficient această problemă. Astfel, în cadrul celor 16 zile de campanie, vor fi prezentate datele obținute, pentru prima dată în țară, cu privire la amploarea acestui fenomen.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și Agora.

Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Italian ucis în Moldova. Partenera moldoveancă a cerut familiei 100.000 de euro pentru repatrierea corpului neînsuflețit
Articolul anterior
Copil de 3 ani, uitat într-un autobuz timp de 8 ore. „O gravă eroare umană”
Articolul următor