Suedia, singura țară din Europa care nu a închis școlile și grădinițele

În tmp ce statele UE au adoptat politica distanțării sociale totale, Suedia rămâne singura țară deschisă pentru afaceri. Cu 2.526 de cazuri de coronavirus și 62 de decese cauzate de infecția de coronavirus, Suedia are încă o politică relaxată în ceea ce privește restricțiile impuse cetățenilor săi.

separator
Școlile și grădinițele din Suedia continuă să rămână deschise, iar activitatea economică nu a fost oprită. Micile afaceri merg mai departe, iar în weekend oamenii încă se mai întâlneau în baruri ori restaurante.

Relaxarea suedezilor vine ca urmare a unei concepții total diferite referitoare la răspândirea coronavirus, manifestată public de epidemiologul șef al Agenției Naționale de Sănătate. Acesta a spus la radio că închiderea țării nu este o soluție bună pentru a opri infecția.

Suedezii au adoptat o altă strategie, aceea a respectării recomandărilor autorităților, deși weekendul pare perioada în care suedezii iau pauză de la orice restricție. Un român din Suedia, de profesie medic, ne-a spus cum decurge viața în această țară în era coronavirus.

„Vă răspund în calitate de cetățean ce locuiește în Suedia, nu ca doctor. Într-adevăr, din ce știu eu, Suedia e singură țară din Europa în care grădinițele și școlile primare sunt deschise. Motivele sunt următoarele: aproape un milion de angajați au copii până în 12 ani. Dintre aceștia,150.000 sunt cadre medicale. Stând acasă cu copiii, sistemul medical ar colapsa.

Apoi se știe că cei mici nu fac forme grave de boală, deci sănătatea nu le este amenințată. Părinții sunt informați ca la cele mai mici semne de boală (tuse, febră etc ) să țină copiii acasă. Orice părinte poate să stea acasă pentru a-și îngriji copiii fără nici o problemă din partea angajatorului privat sau de stat. În acest fel, transmiterea virusului e limitată”, mărturisește Sorin Jumătate, medic în cadrul spitalului Kristianstad Central, din orașul Kristianstad, situat în sudul Suediei.

Guvernul suedez a permis activitatea economică să-și urmeze cursul firesc, iar majoritatea supermarketurilor, sălilor de sport, saloanelor de coafură și magazinelor sunt încă deschise. Firmele de construcții continuă să lucreze, iar transportul în comun funcționează în continuare. În weekendul care tocmai a trecut, suedezii s-au relaxat în număr mare în natură, spre deosebire de ceilalți europeni.

„Restricții sunt în ceea ce privește azilele de bătrâni și spitalele, pentru că se știe că acolo este riscul cel mai mare. Pe de altă parte, toți cetățenii suedezi sunt bine informați și respectă recomandările și restricțiile care se impun. Nu petreceri, întâlniri șamd”, mai spune Sorin Jumătate, care e conștient că situația se va agrava în săptămânile care urmează.

De aceea, autotitățile suedeze au mobilizat Armata, care a ridicat spitale de campanie și centre moile de tratare a cazurilor de COVID-19 care nu mai au loc în spitale. Specialiștii în boli infecțioase din Suedia susțin că izolarea în masă a populației nu va ajuta.

„Suntem conștienți că nimeni și nimic nu poate împiedica răspândirea virusului, scopul este de a evita o răspândire masivă pe o perioada scurtă. În felul acesta sistemul medical nu va colapsa. Impunând izolarea la domiciliu în masa, aceasta va duce la o explozie a cazurilor de infecție mai târziu. În plus, economia va avea și mai mult de suferit. Răspândirea virusului trebuie făcută în mod constant și controlat. Dar pentru asta toți trebuie să-și facă datoria, trebuie să fie încredere între noi.Colegii mei, de exemplu, la cel mai mic simptom se izolează la domiciliu până se însănătoșesc, plus 48 de ore, apoi se întorc la muncă. Așa se întâmplă peste tot. Cam așa e prin Suedia. Părerea mea e că e bine gândit. Timpul va demonstra dacă așa este sau nu”, a mai spus bărbatul, potrivit stirileprotv.ro.

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro

Fără feerie de sărbători! Guvernul cere deconectarea iluminatului decorativ

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție cu privire la economisirea resurselor energetice în orele de vârf: între 07:00 și 11:00 și în intervalul orelor 18:00 și 23:00. Astfel, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor asigura reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, scrie newtv.md.

Totodată, comisia dispune deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior),cu excepția iluminatului firmei.

Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 ba fi limitată funcționarea scărilor rulante, a escalatoarelor.

Întreprinderile în care funcționează cuptoarele electrice, aparate de sudură, instalații de topire electrice vor organiza programul de lucru astfel,  încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Autoritățile recomandă oamenilor să nu utilizeze liftul în orele de vârf

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) le recomandă cetățenilor să nu folosească liftul în orele de vârf. În dispoziția emisă de CSE în data de 27 decembrie se precizează că administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare trebuie să plaseze la locul de chemare un anunț prin care cetățenii vor fi atenționați despre o posibilă blocare, scrie newtv.md.

”În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”, precizează CSE.

Un nou mesaj de la Kremlin! Rușii au distribuit un clip în care sania lui Moș Crăciun este spulberată de o rachetă

Canalele Telegram pro-Kremlin au difuzat, vineri, un videoclip de Anul Nou în care sistemele rusești de apărare aeriană doboară sania cu reni a lui Moș Crăciun. Totul sub privirile aprobatoare ale lui „Moș Gerilă”, care îl îmbrățișează pe soldatul ce a monitorizat „acțiunea”, relatează The Moscow Times citat de libertatea.ro.

Videoclipul, distribuit pentru prima dată de canalul Pul N3 Telegram, începe cu Moș Crăciun zburând deasupra centrului Moscovei pe melodia „We Wish You a Merry Christmas”.

„Ho-ho-ho”, strigă din înaltul cerului Moș Crăciun, care ține în sanie rachete NATO, în timp ce bea o Coca-Cola. „Bună, ruși. Iată cadourile voastre”, spune Moș Crăciun. „La mulți ani”, adaugă Moșul înainte ca o rachetă să-i lovească sania, făcând-o să explodeze în aer.

Intră în scenă „Moș Gerilă” Scena se mută apoi într-o cameră de control, unde un militar rus și Moș Gerilă – versiunea rusă a lui Moș Crăciun – monitorizează acțiunea pe un ecran, în timp ce pe fundal se aude o melodie populară tradițională rusă. „E gata?”, îl întreabă Moș Gerilă pe militarul care poartă căști.

„Da, e gata. Ținta a fost distrusă”, răspunde militarul. „Bun. Nu avem nevoie de nimic străin pe cerul nostru, care să ne zboare deasupra capetelor”, spune Moș Gerilă, îmbrățișându-l pe militar. Publicarea clipului are loc la doar două zile după ce un avion de pasageri al Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în vestul Kazahstanului. Autoritățile azere suspectează că avionul ar fi fost lovit de o rachetă Panțîr lansată de sistemul de apărare antiaeriană din Rusia.    

Moldoveni din Spania: ,,Am rămas fără muncă, n-avem cu ce plăti chiriile, vrem acasă”
Articolul anterior
Peste 1.000 de cazuri de coronavirus în România și 17 decese
Articolul următor