Suedia va acorda peste 4,5 milioane de dolari pentru antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului

Mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului va continua să beneficieze de asistență pentru crearea parteneriatelor comerciale, sporirea competitivității și dezvoltarea capacităților de export.

Cele mai frumoase locuri de pe Nistru (+Foto)

Suedia acordă o nouă finanțare în valoare de 4.567.044 dolari SUA pentru următori trei ani.

Mijloacele financiare vor fi valorificate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), care este implementat din decembrie 2018 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei, iar din vara anului 2021 și cu asistența financiară a Marii Britanii. 

Noua etapă de implementare a proiectului a fost lansată la conferința „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”, organizată pe 14 decembrie 2022 la Chișinău.

„Aducem mulțumiri partenerilor pentru dezvoltare a Republicii Moldova pentru contribuția adusă prin crearea oportunităților pentru antreprenorii inovatori și competitivi pe ambele maluri ale Nistrului de a îmbunătăți parteneriatele de afaceri și de a restabili spațiul economico-comercial unic”, a afirmat Oleg Serebrian, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

„După ce am văzut rezultatele excelente ale proiectului ’Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului’ de până acum, suntem încrezători că comunitatea IMM-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului dispune de potențial de creștere.

Suedia rămâne un partener angajat în sprijinirea mediului de afaceri și în promovarea exporturilor către UE și nu doar.

Suntem încântați să anunțăm că un acord de cooperare a fost deja semnat cu PNUD și Suedia va continua să sprijine proiectul ’Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului’ în următorii trei ani”, a afirmat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Asistența acordată de Suedia va contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri și a cadrului normativ și instituțional în vederea integrării exportatorilor din stânga Nistrului în comerțul exterior al Republicii Moldova.

Cel puțin 70 de companii vor beneficia de asistență pentru certificare și promovarea exporturilor, dintre care 40 de companii își vor îmbunătăți competitivitatea datorită infrastructurii asigurate prin patru clustere create.

Finanțarea adițională va permite dezvoltarea a peste 40 de afaceri, precum și crearea a cel puțin 200 de locuri de muncă pe ambele maluri ale Nistrului.

„Din iunie 2021, Marea Britanie, împreună cu Suedia, sprijină proiectul PNUD ’Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului’ cunoscut sub numele de AdTrade. Marea Britanie va investi un milion de lire sterline în proiect până la finele anului 2023.

AdTrade va ajuta antreprenorii de pe ambele maluri ale râului Nistru să devină mai competitivi pe piețele de export, în special în Uniunea Europeană și Marea Britanie”,  a menționat Steven Mark Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

Începând cu decembrie  2018, proiectul AdTrade a desfășurat o serie de intervenții inovative pentru a extinde accesul întreprinderilor de pe malul stâng la mecanismele de promovare a exporturilor disponibile pe malul drept și a le asigura un parcurs sustenabil.

Până în prezent, peste 1.700 de reprezentanți ai companiilor și asociațiilor de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului și-au îmbunătățit capacitățile pentru a beneficia de oportunitățile acordurilor externe de comerț și au fost ghidați pentru a accesa noi piețe de desfacere.

140 de companii au beneficiat de asistență pentru digitalizare sau identificarea piețelor de desfacere și, drept urmare, au încheiat 45 de contracte și au sporit exporturile cu 8%.

Cu suportul Suediei și Marii Britanii au fost create peste 240 de locuri de muncă, iar alte 1411 au fost păstrate, în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

74 de antreprenori au beneficiat de granturi pentru dezvoltarea afacerilor, dintre care 37 de afaceri fiind conduse de femei.

„Sunt încântată de rezultatele obținute de proiect, în special în domeniul abilitării economice a femeilor, atât în ceea ce privește noile locuri de muncă create, noile afaceri, precum și oportunitățile de dezvoltare profesională, inclusiv pentru refugiați.

Proiectul a contribuit în mare măsură la schimb sporit de informații, de cunoștințe, de experiență între cele două maluri ale Nistrului, dar și la îmbunătățirea climatului de afaceri și la consolidarea dialogului public-privat dintre ambele maluri”, a afirmat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În cadrul conferinței au fost prezentate și alte rezultate obținute până în prezent în cadrul proiectului PNUD/AdTrade.

Astfel, 7 unități de procesare a produselor agroalimentare au fost dotate cu sisteme fotovoltaice și echipamente performante, iar 36 de companii agroalimentare și-au sporit competitivitatea și potențialul de export prin aplicarea tehnologiilor inovatoare.

Totodată, 7 asociații de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului și-au consolidat capacitățile și au creat parteneriate.

Tot cu ajutorul proiectului, a fost creată prima platformă de antreprenoriat social din stânga Nistrului, iar 100 de persoane au fost instruite în domeniul inițierii afacerilor sociale.

Proiectul AdTrade a adus profesiile viitorului mai aproape de fetele din Tiraspol și satele Copanca și Cremenciug, prin renovarea a două clase specializate pentru 150 de eleve.

Conferința „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” a fost urmată de o expoziție de produse ale peste 20 de beneficiari ai proiectului AdTrade de pe ambele maluri ale Nistrului.

Asistența financiară acordată de Marea Britanie și de Suedia în cadrul proiectului PNUD/AdTrade va contribui la sporirea potențialului de export al companiilor de pe ambele maluri, la crearea mai multor locuri de muncă, în special, pentru femei și persoane din grupuri social-vulnerabile, ceea ce va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Maia Sandu despre atacul furios al Rusiei asupra Ucrainei: Exploziile au fost auzite în regiunile vecine cu Republica Moldova

Atacul masiv cu drone și rachete al Federației Ruse asupra Ucrainei a fost monitorizat de autoritățile competente ale Republicii Moldova. Explozii în regiunile vecine cu Republica Moldova au fost raportate de patrulele Poliției de Frontiera de la Valea Perjei, Tudora, Crocmaz și Olănești, scrie veridica.md.

În același timp, pe sectorul Larga, de la Briceni a fost observată o rachetă pe partea ucraineană, iar un locuitor al satului Groznița, Briceni a anunțat că a văzut două aparate de zbor asemănătoare unor drone la o înălțime de aproximativ până la 100 metri, iar fiind deasupra satelor Rotunda și Halahora de Sus au dispărut din vizor. Potrivit autorităților, aparatele de zbor sunt lansate intenționat la o altitudine mică pentru a nu putea fi detectate de radarele Ministerului Apărării. Nu au fost raportate căderi la sol ale unor obiecte de zbor pe teritoriul Republicii Moldova. În contextul atacurilor asupra obiectivelor energetice din Ucraina, compania Moldelectrica a dat asigurări că starea sistemului electroenergetic moldovenesc se menține stabilă.

Președinta Maia Sandu a condamnat atacurile aeriene masive ale Rusiei asupra Ucraina, după ce armata rusă a atacat masiv infrastructura energetică din Ucraina, cu 120 de drone și 90 de rachete. „Folosirea iernii ca armă pentru a îngheța o națiune și a o forța să se supună este crudă și inacceptabilă. Republica Moldova este alături de Ucraina”, a scris Maia Sandu.  Forțele ruse au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, unul din cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei, care a afectat sistemul energetic ucrainean. Au fost atinse ținte pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în vest și în mai multe regiuni a fost deconectată energia electrică.

Atac masiv al Rusiei cu rachetă balistică la Sumî: Cel puțin 8 morți și 49 de răniți

Cel puțin opt oameni au murit și alți 49 au fost răniți, duminică seară, la Sumî, în Ucraina, în urma unui atac al Rusiei cu rachetă balistică, informează Kyiv Independent. Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a condamnat atacul, scrie digi24.ro.

„Un atac cu rachetă asupra unei clădiri cu nouă etaje din Sumî. Știm despre morți și răniți, inclusiv copii. Condoleanțele mele familiilor și prietenilor. Criminalul trebuie pedepsit pentru că a ucis oameni nevinovați”, a spus Zelenski, într-o declarație publicată pe Telegram. Racheta a lovit și curtea clădirii, provocând pagube importante și lăsând casele din jur fără ferestre, a declarat primarul interimar din Sumî, Artem Kobzar.

Loviturile rusești împotriva regiunii Sumî au devenit din ce în ce mai distructive în ultimele luni. Bombardamentele sunt o obișnuință zilnică pentru comunitățile din apropierea graniței de nord-est a Ucrainei cu Rusia, locuitorii din așezările de frontieră vulnerabile din regiune fiind supuși mai multor atacuri pe zi.

Ucraina anunţă „restricţii” de electricitate pe întreg teritoriul său după masivul atac rusesc

Ucraina va aplica de luni „măsuri de restricţie” în consumul de electricitate pe tot teritoriul său după un vast atac rusesc care i-a avariat puternic infrastructurile energetice, a anunţat duminică operatorul reţelei electrice ucrainene Ukrenergo, potrivit AFP.

„De mâine, 18 noiembrie, toate regiunile vor fi constrânse să aplice măsuri de restricţie a consumului” ca urmare a „daunelor provocate instalaţiilor electrice în timpul atacului masiv cu rachete şi drone”, a indicat operatorul pe reţelele de socializare.

Într-un comunicat, Ukrenergo a afirmat că întreruperile temporare vor dura între orele 06:00 şi 22:00, asigurând că lucrătorii săi caută să remedieze avariile cât mai rapid posibil, potrivit Reuters.

După atacul de duminică, oficialii ucraineni au confirmat pagube la infrastructura critică sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică de la regiunile vestice Volîn, Rivne şi Liov până la Dnipropetrovsk şi Zaporojie, în sud-est.

Amploarea pagubelor este dificil de evaluat, deoarece autorităţile au dezvăluit puţine informaţii cu privire la rezultatul loviturilor şi la starea reţelei energetice, vizată de o campanie aeriană a Rusiei mai devreme în acest an.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a lansat un atac masiv asupra instalaţiilor energetice care alimentează complexul militar-industrial al Ucrainei.

Centralele nucleare din Ucraina şi-au redus producţia de electricitate ca măsură de precauţie în urma atacurilor masive ale Rusiei asupra infrastructurii energetice în acest weekend, a declarat duminică directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit DPA.

Instalaţiile nucleare propriu-zise nu au fost lovite direct de atacurile ruseşti, dar au fost afectate staţiile conectate la acestea, a declarat Rafael Grossi.

După o convorbire cu şeful autorităţilor de reglementare ucrainene, Grossi a indicat că doar două dintre cele nouă reactoare operaţionale din ţară produc electricitate în prezent la capacitate maximă.

„Infrastructura energetică a ţării este extrem de vulnerabilă, având impact direct asupra siguranţei şi securităţii nucleare”, a spus Grossi, adăugând că este esenţial ca centralele nucleare să aibă o sursă sigură de alimentare cu energie electrică.

Cetățenii care nu au beneficiat de compensații la factura pentru energia electrică, pentru consumul din luna noiembrie, vor beneficia de compensații mai mari la următoarea facturare
Articolul anterior
Profesorii din Chișinău au rămas fără salarii. Ion Ceban: „Din cauza erorilor tehnice”. Ministerul Finanțelor: „Erorile au fost comise de Primărie”
Articolul următor