Președintele francez Emmanuel Macron găzduiește, joi, 27 martie, la Paris un nou summit centrat pe Ucraina, dar întrebarea care rămâne nerezolvată este: poate Europa, cu Franța în frunte, să sprijine Kievul aflat în plin război, în condițiile în care Statele Unite se retrag treptat?

UPDATE 14:03 Suedia se angajează să „consolideze poziția Ucrainei” prin sprijin militar și prin accelerarea reînarmarii acesteia, scrie adevarul.ro.
„Obiectivul Suediei rămâne acela de a întări poziția Ucrainei, în special prin sprijinul militar, care trebuie consolidat de urgență ”, a declarat pe X prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, care participă la summitul aliaților Kievului de la Paris.
Cu câteva ore mai devreme,Kristersson anunțase lansarea „cel mai mare plan de reînarmare militară al Suediei de la Războiul Rece” , având ca scop creșterea cheltuielilor pentru apărare la „aproape 3,5% din PIB-ul [țarii] până în 2030” .
Premierul britanic Keir Starmer, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron au purtat scurte discuții înainte de începerea summitului „coaliției celor dispuși”, care s-a deschis la Palatul Élysée cu puțin timp înainte de ora 12.00.
” Europa știe să se apere. Trebuie să dovedim asta „, a scris președintele ucrainean pe Telegram .
UPDATE 13:30 Presa franceză a relatat că președintele Emmanuel Macron a vorbit cu președintele american Donald Trump „înaintea” reuniunii de astăzi . Citând o sursă de la Palatul Élysée , Le Monde și France24 au relatat că discuția a avut loc după întâlnirea de aseară dintre Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. SUA nu participă la summitul de astăzi.
UPDATE 12.30 Premierul britanic Keir Starmer, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron au purtat scurte discuții înainte de începerea summitului „coaliției celor dispuși”, care s-a deschis la Palatul Élysée cu puțin timp înainte de ora 12.00.
” Europa știe să se apere. „Trebuie să dovedim asta „, a scris președintele ucrainean pe Telegram .
UPDATE 12:08 Premierul britanic Keir Starmer a denunțat joi ”promisiunile goale” ale președintelui rus Vladimir Putin privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina, în vreme ce aliații Kievului se reunesc la Paris în cadrul așa-numitei ”coaliții a celor dornici!, informează AFP.
”Spre deosebire de președintele (ucrainean) Volodimir Zelenski, Putin a arătat că nu este un jucător serios în aceste discuții de pace. Se joacă cu încetarea focului naval convenit în Marea Neagră, în ciuda participării cu bună-credință a tuturor părților, în timp ce continuă să provoace atacuri devastatoare asupra poporului ucrainean. Promisiunile lui sunt goale”, a acuzat liderul laburist britanic, care participă la reuniunea de la Paris.
UPDATE Președintele interimar Ilie Bolojan a fost primit de omologul său francez, Emmanuel Macron, la summitul pentru Ucraina, de la Paris.
Întrebat joi care este principalul scop al acestui summit și la ce progrese ne putem aștepta, Ilie Bolojan a spus: „Cel puțin în perioada următoare, vor continua discuțiile legate de acest plan pe care Europa îl susține pentru a-și consolida apărarea, inclusiv pentru a susține ca, după încetarea focului în Ucraina, la care sperăm să se ajungă cât mai repede, să existe niște condiții asiguratorii, pentru a avea o securitate care să fie asigurată pentru Ucraina. Și, deci, România, chiar dacă, așa cum am mai spus, nu vom trimite sub nicio formă trupe în Ucraina, va participa la aceste discuții.”
La întâlnire ar urma să participe, pe lângă liderii „coaliției celor dispuși”, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Vom finaliza activitatea cu privire la sprijinul pe termen scurt pentru armata ucraineană, la apărarea unui model sustenabil şi durabil de armată ucraineană pentru a preveni invaziile ruseşti şi apoi la garanţiile de securitate pe care armatele europene le pot oferi”, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute președintele francez Emmanuel Macron despre summitul de astăzi.
Într-un discurs din 5 martie, Macron a declarat că Franța și Europa trebuie să se pregătească pentru a face față amenințărilor rusești, chiar și fără sprijinul Americii. „În fața acestei lumi periculoase, a rămâne spectator ar fi o nebunie”, a spus președintele Franței.
La 26 martie, Macron a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari). „Trebuie să continuăm să oferim sprijin imediat Ucrainei – este necesar pentru a susține rezistența”, a declarat Macron, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Palatul Elysee. Pachetul include rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană, rachete pentru avioane Mirage, vehicule blindate, muniție și alte echipamente militare.
Macron depune mult efort pentru a plasa Franța în prim-planul apărării europene, cu speranța că va conduce apărarea continentului. Totuși, eforturile sale diplomatice nu au dat încă roade vizibile, iar Europa nu a reușit să formuleze un plan concret pentru reînarmare, trimiterea de pacificatori în Ucraina sau adoptarea unei poziții unificate față de o Americă din ce în ce mai agresivă.
Dorinta Franței pentru o Europă independentă în fața amenințărilor externe
În ultimele săptămâni, președintele Macron a arătat o dorință tot mai mare de a consolida sprijinul pentru Ucraina și de a reconstrui apărarea europeană, încă puternic dependentă de Washington. Franța a înțeles „că este necesar să se colaboreze cu parteneri din afara Uniunii Europene, pentru a crea o masă critică de state care să poată dezvolta o abordare comună a apărării Europei”, a declarat Antonio Missiroli, fost secretar general adjunct al NATO pentru Provocările de Securitate Emergente.