Superluna, fenomenul astronomic rar care are loc de două ori în această lună. Se va repeta peste 14 ani

Zilele trecute toate privirile au fost îndreptate către cer. Luna s-a aflat la cea mai mică distanţă de Pământ iar din acest motiv a părut cu 15% mai mare şi cu 30% mai luminoasă. Fenomenul astronomic se va repeta şi la final de august. 

Superluna de august este denumită Sturion, după peştii cu acelaşi nume care, în trecut, erau prinşi cel mai des în această perioadă a anului. Mare şi strălucitor, astrul a putut fi admirat în toată splendoarea de pe teritoriul României, dar şi din alte ţări, potrivit Observator.

În Grecia, corpul ceresc a luminat coloanele de marmură antice din templul lui Poseidon. Peisajul părea rupt din filme. În Brazilia, oamenii au rămas uimiţi de frumuseţea Lunii pline.

Suntem privilegiați să urmărim acest spectacol, ​​această priveliște frumoasă a muntelui Pâinii de Zahăr. Este și mai bine că Superluna se încadrează perfect cu acest munte. Şi locuitorii din Hong Kong au ieşit cu sutele pe străzi ca să imortalizeze momentul.

Iar în Africa de Sud culoarea cerului s-a schimbat în mov închis.Satelitul natural al Terrei s-a aflat la mai puțin de 365.000 de kilometri de planetă, cu aproximativ 22.000 de kilometri mai aproape decât de obicei. Pe 30 august va putea fi admirată şi Superluna Albastră, cea mai strălucitoare din acest an.

Petru Ciprian Crişan, muzeograf: Luna se învârte în jurul Pământului. Iar această traiectorie nu este una perfect circulară, ci este una uşor ovală, de aceea sunt perioade în care Luna apare mai aproape sau uşor mai departe. Uniunea Astronomică Internaţională a definit cumva superluna tocmai această dublă periodicitate, când avem lună plină de două ori într-o lună calendaristică. 

Ultima dată când două Superluni au apărut în aceeași lună a fost în 2018, iar fenomenul va mai avea loc abia în 2037.

De Paște și Paștele Blajinilor, transportul public din Capitală va activa în regim special

Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de Paști și Paștele Blajinilor, transportul public municipal va activa în regim special.

Astfel, pe data de 05.05.2024, în Noaptea Învierii, troleibuzele de pe rutele: nr. 2, și nr. 25 și autobuzele de pe ruta nr. 5 și nr. 26 vor circula până la ora 01:00. Iar rutele de troleibuz nr. 8, nr. 10, nr. 12, nr. 22 vor circula pe parcursul întregii nopți, cu interval de 30 minute.

Pe data de 5, 6, 11, 12 și 13 mai a.c., va fi stabilit, la necesitate, numărul de autobuze circulante pe rutele nr. 10, str. Vasile Alecsandri – sat. Grătieşti (str. Prieteniei), nr. 26, str. Liviu Deleanu – str. Doina şi nr. 28, str. Vasile Alecsandri – sat. Grătieşti – sat. Hulboaca.

Pe data de 12 și 13 mai 2024, de Paștele Blajinilor, va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează: tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit. Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate.

De asemenea, pe data de 12 și 13 mai, a.c., curent va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează: ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar: tur – str. Vasile Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente.

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe traseul rutei în cauză se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: în sens direct – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; în sens opus – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe traseul rutei în cauză se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 07:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 11, 12 și 13 mai, a. c., numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 12 și 13 mai 2024, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

Incendiu devastator la o mănăstire în Săptămâna Mare!

Mănăstirea Văratec din România, un loc sacru și plin de istorie, a fost zguduită de un tragic incident în timpul Săptămânii Mari, când două chilii ale măicuțelor au fost mistuite de flăcări. Incendiul, declanșat de un scurtcircuit electric, a adus îngrijorare și tristețe în rândul credincioșilor, scrie presa română.

Iată detaliile! Incendiu devastator la Mănăstirea Văratec în Săptămâna Mare Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, incendiul a avut loc în seara zilei de luni și a afectat două chilii, cu o suprafață totală de aproximativ 380 mp. Eforturile de stingere a focului au fost coordonate de patru autospeciale de intervenție, o autospecială pentru salvare de la înălțime și un echipaj SMURD, mobilizate din detașamentele din Piatra-Neamț și Târgu-Neamț. Intervenția a durat peste trei ore, însă, din fericire, nu au fost înregistrate victime sau răniți.

În ciuda eforturilor susținute ale pompierilor, pagubele materiale au fost semnificative, iar comunitatea mănăstirii este profund afectată. De-a lungul nopții, un echipaj cu autospecială a rămas la fața locului pentru a asigura zona și a preveni eventualele reizbucniri ale incendiului. Cauza probabila a tragediei a fost identificată drept un scurtcircuit electric produs la motorul unei mașini de cusut. Aceasta este o mustrare care aduce aminte de importanța monitorizării și întreținerii periodice a instalațiilor electrice, în special în locurile cu un grad ridicat de vulnerabilitate la incendii, cum ar fi mănăstirile și alte lăcașuri de cult.

”Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric produs la motorul unei mașini de cusut”, a anunțat ISU Neamț.

Alarmant! Un tânăr de 22 de ani, prins cum plasa droguri în ascunzișuri

Polițiștii capitalei au demascat activitatea infracțională a unui tânăr de 22 de ani care plasa droguri în ascunzișuri.

Asupra suspectului oamenii legii au depistat pachețele în interiorul cărora se afla o substanță care se presupune a fi drog. Pachețelele au fost ridicate și expediate la Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP pentru efectuarea expertizei.

Suspectul este cercetat penal, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 3 la 7 ani.

Acțiunile de documentare au fost realizate de ofițerii Secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Centru.

Patru ucraineni, ascunși într-un microbuz pentru a ajunge în Republica Moldova
Articolul anterior
Cântăreaţa Cardi B scapă de urmărirea penală, după ce a aruncat cu microfonul într-un spectator. Ce i-a făcut un fan în timpul unui concert
Articolul următor