Sute de asistenți sociali personali din Chișinău, reangajați de Guvern

Începând cu luna mai, 507 de asistenți personali, demiși în primele luni ale anului, au fost angajați în cadrul serviciului social asistență personală instituit de curând în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, această cifră reprezintă 67% din totalul de 758 de asistenți personali, demiși la începutul anului de Primăria Chișinău.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat soluția identificată pentru a putea restabili serviciul prestat celei mai vulnerabile categorii de cetățeni din Capitală și anume persoanele cu dizabilități severe.

Reprezentanții MMPS menționează că Ministerul va continua să angajeze asistenții personali afectați până în prezent, dar și pe cei care vor fi disponibilizați ilegal în perioada următoare.

Ministerul reamintește că 1.200 asistenți personali cu care au fost încetate raporturile de muncă sau redusă norma de muncă au primit și un sprijin financiar din partea statului. Mai exact:

-în luna martie, o plată în sumă fixă de 5.000 de lei pentru toți asistenții vizați;

-în luna aprilie, au beneficiat de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția, în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.

Garda Națională a Carolinei de Nord și USMF vor desfășura instruiri despre comportamentul în caz de calamități

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și reprezentații Gărzii Naționale din statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, vor desfășura instruiri de simulare despre comportamentul în caz de calamități și situații de urgență, precum și acordarea primului ajutor.

Evenimentul va fi inaugurat la 20 mai, începând cu ora 9.0, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (strada Nicolae Testemițanu, 29), Sala numărul 11, etajul I. La activitate sunt așteptați studenții din ultimii ani de studii, medicii rezidenți, studenții-doctoranzi, cadrele didactice și tinerii specialiști.

Cursul de instruire se va desfășura în perioada 20-24 mai 2024 în mai multe locații ale Universității: Complexul Sportiv Universitar (strada Nicolae Testemițanu, 24/5), teren în aer liber.

În total, la activitățile de instruire vor participa peste 140 de persoane.

Evacuări masive în regiunea Harkov, în urma atacurilor terestre ale rușilor. Mii de oameni își părăsesc casele

Aproape 10.000 de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Ucraina a evacuat aproape 10.000 de persoane din regiunea Harkov

Foto: Reuters

„În total, 9.907 de persoane au fost evacuate”, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, la peste o săptămână de la lansarea atacului rus, în legătură cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ar putea fi doar primul val al unei ofensive mai ample, transmite agerpres.ro.

Aceste persoane au fugit din calea soldaţilor ruşi, care au reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est, înainte de a fi opriţi de forţele ucrainene.

Sinegubov a declarat că forţele armate ucrainene au respins două tentative de a le străpunge apărarea în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Însă situaţia este „sub control”, „apărătorii desfăşurând asalturi şi operaţiuni de curăţare în unele zone”, a precizat el.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovciansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră. „În zona oraşului Vovciansk, trupele ucrainene îşi întăresc apărarea”, a adăugat Sinegubov.

În urmă cu o zi, el a declarat că forţele ruse au ocupat Vovciank şi că toţi locuitorii, cu excepţia a 200 dintre ei, au fugit din cauza luptelor.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

„Ei şi-au lansat operaţiunea, ea poate fi constituită în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val”, a afirmat preşedintele ucrainean Zelenski.

Miniștrii agriculturii din Republica Moldova și Italia, în cooperare în domeniul cercetării agricole

Un Memorandum de Înțelegere între ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Italiei a fost semnat miercuri, 15 mai, la Roma.

„Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor”, se arată într-un comunicat al ministerului de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Două instituții școlare din Căușeni vor fi comasate
Articolul anterior
Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector
Articolul următor