Sute de civili din Ucraina, uciși de rachetele rusești în ultimele zile. Trupele lui Putin se îndreaptă către Zaporojie

O mare coloană de vehicule militare ruseşti se îndreaptă către regiunea Zaporojie, potrivit unor oficiali locali din orașul ocupat Mariupol.

Rusia desfășoară un număr semnificativ de trupe și echipamente militare în  Crimeea, indică noi imagini din satelit / Acumulări de forțe ruse și în  Belarus, la numai 25 de km de granița

În ultimele 10 zile, rachetele rusești au ucis sute de civili. Sirenele de raid aerian au răsunat, sâmbătă, din nou la Kiev, iar bombele rusești au lovit obiective civile din Dnipro, Harkov și Odesa.

Între timp, Ucraina anunță că atașații militari ruși din țările Uniunii Europene au primit ordin să recruteze ofițeri și civili implicați în transportul de arme pentru Ucraina.

Obiectivul este să afle rutele de aprovizionare cu arme occidentale.

Un sat din regiunea Harkov a fost distrus aproape în totalitate, după bombardamentele din ultimele zile ale rușilor.

Rușii, noi atacuri în Odesa și în Dnipro

Un mic spital din zonă unde erau aduși cei răniți în atacuri, a fost și el lovit.

Ilona Butova, directoarea spitalului: „După bombardamente, când s-au stins luminile, am primit două persoane cu răni ușoare și una care avea nevoie de o intervenție urgentă. Așa că, medicii au pus lanternele în funcțiune, au aprins lămpile și au început să opereze”.

În orașul-port Odesa au început să se audă din nou sirenele. Rușii au bombardat un depozit.

Georgii Trukhanov, primarul din Odesa: „În această dimineață, la Odesa, barbarii au lansat un nou atac cu rachete asupra infrastructurii civile. Din primul minut, unitățile serviciului municipal de salvare, împreună cu serviciul de stat de urgență, au început să stingă incendiul, fumul din care se vede mult dincolo de Odesa. Momentan nu sunt raportate victime”.

Rachetele au lovit o fabrică și o stradă aglomerată din orașul Dnipro, unde trei oameni au fost uciși și 15 răniți. Dar rușii susțin că au țintit doar clădirea ce producea piese pentru rachetele balistice.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Armele de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, lansate din aer pe orașul din regiunea Dnepropetrovsk au distrus fabricile de producție și mentenanță ale rachetelor balistice Tochka-U, precum și mai multe lansatoare de rachete ale companiei de apărare Yuzhni”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Uneori, armele informaționale pot face mai mult decât armele convenționale. Este evident că Rusia nu va putea să rupă unitatea noastră și să ne doboare cu arme și artilerie. De asemenea, ar trebui să fie evident că unitatea ucraineană nu poate fi ruptă prin minciuni sau intimidare, falsuri sau conspirații. Vom îndura. Vom câștiga. Vom riposta și ne vom reconstrui viețile”.

Civilii, supuși unui stres acut

Impactul războiului nu înseamnă doar vieți omenești spulberate și distrugeri colosale. Spaima și suferința își spun cuvântul asupra psihicului.

Dr. Camillo Garcia, managerul activităților de sănătate mintală MSF: „Mai ales în estul Ucrainei observăm că oamenii sunt supuși unui stres acut. Și, dacă nu acționăm, simptomele se vor înrăutăți, ducând la anxietate, depresie și, cu timpul, sindromul stresului post-traumatic”.

Anxietatea declanșată de sirene și bombardamente are impact și asupra sănătății fizice.

Dr. Olha, medic de familie: „Stresul actual agravează boli cronice pre-existente și favorizează apariția unora noi. Știu de foarte multe cazuri de stop cardiac”.

Cei mai vulnerabili sunt oamenii singuri si varstnicii.

sursa

Autoritățile informează despre situația energiei electrice în țară

Celula de criză de la Guvern informează despre situația actuală în sectoarele electroenergetic, al gazelor naturale și al energiei termice, cu date actualizate până la 6 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru malul drept al Nistrului, consumul de energie electrică a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie 2025, fără necesitatea activării contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Sursele utilizate pentru asigurarea consumului includ:

  • SA „Termoelectrica” – 32,35  %
  • SA „CET-Nord” – 5,12 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
  • Energie regenerabilă – 11,83 %
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%

Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice.

Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția prin utilizarea combustibilului alternativ (cărbune), având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat, în regiune continuă deconectările planificate în evantai de energie electrică. Acestea includ localitățile Copanca și Varnița, cu intervale de întrerupere stabilite între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00, conform graficului aprobat de autoritățile regiunii transnistrene.

Presiunile în rețelele de transport gestionate de SRL „Vestmoldtransgaz” se mențin în limitele parametrilor funcționali, variind între 33,0 kg/cm² și 54,8 kg/cm². În acest sector, rezervele de gaze naturale sunt suficiente, iar fluxurile de livrare se desfășoară fără dificultăți.

Unitățile de producție funcționează conform programului stabilit, iar până în prezent nu s-au raportat avarii sau deranjamente în sistem.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf. Totodată, persoanele afectate de eventualele întreruperi sunt încurajate să contacteze furnizorii locali pentru soluționarea rapidă a problemelor.

Guvernul continuă să monitorizeze situația din sistemele energetice, comunicând publicului informații la zi.

23 de șoferi, prinși cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile

23 de șoferi au fost prinși de oamenii legii cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cantemir: 6 șoferi cu vârstele cuprinse între 24 și 51 ani au fost documentați de polițiști pentru conducerea în stare de ebrietate. Concentrația de alcool în aerul expirat a variat între 0,63 mg/l și 1,03 mg/l, depășind cu mult limitele legale admise.

Glodeni, satul Ustia. Un șofer de 33 de ani a fost stopat în timp ce conducea neuniform o Dacia. Testul la alcool 0,62 mg/l vapori în aerul expirat.

Mai puțin curent electric de import, de Crăciun

Pentru ziua de Crăciun pe stil vechi, consumul total de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi cu 17% mai mic față de luni. Respectiv, precizează SA „Energocom”, va fi necesară mai puțină electricitate de import, transmite IPN.

Compania dă asigurări că a rezervat capacități necesare la hotarul cu România, pentru a achiziționa energia contractată sau cea de pe bursă.„Respectiv, pentru data de 7 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale și energia din import”, se menționează într-un comunicat de presă al „Energocom”.Începând cu 1 ianuarie, malul drept al Nistrului nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta după ce regiunea transnistreană nu mai primește gaze naturale de la „Gazprom”.

Primăria Chișinău va achita 40% din factura la încălzire pentru unii locuitori ai Capitalei
Articolul anterior
Un avion cargo s-a prăbușit în Grecia. Toți oamenii de la bord au murit
Articolul următor