Sute de morţi după un cutremur groaznic în Haiti

Cel puțin 304 morți și stare de urgență în Haiti după un cutremur groaznic. Sunt temeri că bilanțul victimelor va fi mult mai mare.

JEREMIE, HAITI – AUGUST 14: A photo shows damaged buildings as people inspect after a 7.2 magnitude earthquake struck the country on August 14, 2021, in Jeremie, Haiti. The earthquake’s epicenter was 12 kilometers (7.5 miles) northeast of Saint-Louis-du-Sud, with a depth of 10 kilometers (6 miles). (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

Un cutremur cu magnitudine 7,2 s-a produs sâmbătă în vestul statului Haiti din arhipelagul Caraibelor, la circa 100 de kilometri de capitala Port au Prince, a anunțat institutul american US Geological Survey. Cel mai recent bilanț al autorităților indică 304 morți și cel puțin 1.800 de răniți. Țările din America Latină se pregătesc să trimită ajutoare, iar președintele Joe Biden a autorizat un „răspuns imediat” la criza umanitară din Haiti prin agenția USAID.

USGS a încadrat cutremurul la categoria „violent”, care pe scara sa înseamnă al doilea cel mai ridicat nivel. De asemenea, institutul american a emis „alertă roșie” atât în ceea ce victimele, cât și pierderile economice, scrie digi24.

Cutremurul a fost mai puternic şi s-a produs la o adâncime mai mică decât cutremurul cu magnitudine 7 care a lovit Haiti în urmă cu 11 ani și care a dus la moartea a aproape 200.000 de oameni, a pus la pământ clădiri şi a lăsat numeroase persoane fără adăpost.

Organizațiile umanitare sunt în teren și evaluează amploarea distrugerilor. Există „pagube semnificative la case, drumuri și infrastructură”, potrivit purtătoarei de cuvânt a Crucii Roșii americane, Katie Wilkes.

Premierul din Haiti, Ariel Henry, a declarat stare de urgență în țară pentru o lună.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a raportat la rândul său un seism în regiune, cu o magnitudine evaluată la 7,6. Cutremurul s-a petrecut ieri dimineața, la ora locală 8:29 (15:20, ora României), și a fost urmat de cel puțin 5 replici puternice în decurs de câteva ore.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, Haiti ar putea fi lovit în zilele următoare de furtuna tropicală Grace, potrivit CNN. Vântul va bate cu putere și ploile abundente ar putea provoca inundații. Haiti a fost zguduită recent și de alte crize, foamete, pandemie, dar și de asasinarea președintelui său, Jovenel Moise.

Moldovean găsit mort într-un lac din Spania
Articolul anterior
Omorât de propriul tată
Articolul următor