Sute de pasageri îngroziți după ce avionul cu care zburau a fost la un pas de a ajunge în ocean

Pasagerii zborului QR161 Qatar Airways, care a decolat de la Doha (Qatar) cu destinația Copenhaga (Danemarca), au trăit momente de coșmar la puțin timp după decolare. Zborul a fost operat de un Boeing 787-8 Dreamliner cu codul de înregistrare A7-BCO.

Potrivit ziarului britanic Mirror și rotalianul.com, pasagerii au țipat îngroziți și unii chiar au vomitat în timp ce aeronava se prăbușea efectiv către mare în urma unei gafe făcute de unul dintre piloți.

Doar experiența și gândirea căpitanului, după ceea ce se pretinde a fi o greșeală a copilotului său, a salvat sute de oameni de la o moarte sigură.

Avionul a părăsit pista 16L a aeroportului internațional Hamad din Doha în jurul orei locale 02:00 din noaptea de 10 ianuarie 2023, și a început urcarea standard, făcând un viraj la stânga spre est.

Avionul a urcat la peste 560 de metri, dar apoi a început să piardă brusc din altitudine și nu a fost vorba doar de câțiva metri, ci mai degrabă avionul a început o coborâre abruptă.

Aeronava a pierdut astfel peste 300 de metri din altitudine în numai 24 de secunde, coborând la aproape 260 de metri înălțime deasupra nivelului mării.

Piloții au reușit însă să redreseze aeronava și au continuat zborul spre Copenhaga. Avionul a aterizat apoi fără incidente, la șase ore și două minute după decolarea din Doha.

Aflat în afara serviciului, Lucas Andersson, un controlor de trafic aerian se afla la bord cu familia sa când a observat ceva în neregulă la începutul călătoriei.

Avionul s-a prăbușit brusc și apoi panica a pus stăpânire pe pasageri, după ce a început să piardă din înălțime cu o rată de peste 15 metri pe secundă.

Rapoartele susțin că primul ofițer (copilotul) avea controlul și zbura manual, fără sprijinul computerului automat de bord „Flight Director”.

Înainte de acțiunea salvatoare a comandantului de zbor, avionul se afla la doar 260 de metri de suprafața mării. Mai exact, pe pasageri îi despărțeau numai 17 secunde de impactul cu valurile oceanului.

Andersson a declarat pentru publicația Daily Mail: „După aproximativ 70 de secunde de la începutul zborului și parcă de nicăieri, s-a auzit un zgomot puternic în timp ce avionul trecea de la o altitudine superioară la una foarte inferioară.”

Controlorul de trafic aerian a dezvăluit că oamenii din incinta cabinei au țipat și o persoană a vomitat în timp ce aeronava se îndrepta către ocean.

El a mărturisit că a fost realmente îngrozit, dar a făcut tot posibilul să rămână calm de dragul familiei sale.

„Mi-a trecut prin minte că asta este, ne prăbușim. A fost foarte înfricoșător. Am avut senzația că avionul a fost aruncat efectiv către sol”, a adăugat Andersson.

Un raport de acum doi ani a dezvăluit că Boeing Dreamliners se numără printre cele mai sigure avioane din lume.

Qatar Airways a confirmat incidentul într-o declarație oficială, în timp ce investigația lor continuă.

„Qatar Airways este la curent cu un eveniment legat de zborul QR161 care operează de la Doha la Copenhaga pe 10 ianuarie 2023. A fost sesizat imediat autorităților și se efectuează o anchetă internă.

Compania aeriană respectă cele mai stricte standarde de siguranță, instruire și raportare și lucrează pentru a aborda orice constatări în conformitate cu normele din industrie”, a declarat Qatar Airways.

În ciuda incidentului terifiant, aeronava și-a continuat călătoria către Copenhaga. Cu toate acestea, groaznica experiență trăită de pasageri a avut un final pozitiv. Zborul a aterizat cu 23 de minute mai devreme decât era programat.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

O îngrijitoare a scăpat de judecată în Italia după ce bătrânul a murit. Era acuzată că l-a înșelat de bani
Articolul anterior
Fetiță de 2 anișori, extrasă în viață după ce a supraviețuit 122 de ore sub dărâmături
Articolul următor