Sute de școli și grădinițe din România riscă să se prăbușească în urma unui cutremur major. Petiție pentru consolidarea clădirilor

Peste 600 de școli și grădinițe din România riscă să se prăbușească în urma unui cutremur major, iar situația este la fel de gravă și pentru spitale și maternități, care funcționează în clădiri cu risc seismic. A fost lansată o petiție prin care cere autorităților să investească de urgență în consolidări masive.

Dacă mâine, în România, ar avea loc un cutremur major, viețile a zeci de mii de copii ar fi puse în pericol, atrage atenția comunitatea Declic, care a lansat o petiție prin care cere ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, să asigure de urgență fondurile necesare pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcționează instituții de învățământ și spitalele. 

În București, peste 150 de școli, grădinițe, licee și facultăți s-ar putea dărâma 

O treime din școlile și grădinițele expertizate sunt încadrate cu risc seismic ridicat. Dar există alte numeroase clădiri care nu au fost încă expertizate. Guvernul României a reușit să expertizeze doar 6% dintre clădirile în care funcționează instituții de învățământ. Din acestea, 600 au risc seismic I și II, adică se pot prăbuși la un cutremur mare.

Doar în București sunt peste 150 de instituții de învățământ încadrate cu risc, în care învață zilnic mii de copii, conform celui mai recent raport al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Cele mai mari spitale din țară, în pericol de prăbușire

Și spitalele sunt în pericol de prăbușire dacă apare un cutremur major, ca cel care a lovit Turcia și Siria. Printre cele care ar pica se numără şi cele două institute de la Fundeni, unele dintre cele mai scumpe şi greu de înlocuit structuri medicale de stat din România, scrie Libertatea

Peste 22.000 de persoane au murit în urma cutremurului de luni, 6 februarie, iar numărul estimat al răniților este de 80.000, până în acest moment. 

De asemenea, încadrate la risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur puternic se numără și Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul pentru copii „Marie Curie”, Maternitatea Bucur, Institutul „Marius Nasta” și Serviciul de Ambulanță București Ilfov. 

Ce face Guvernul român pentru rezolvarea situației? 

România a primit de la Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) 100 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, declara recent că datorită acestei finanțări, peste 200 de clădiri ar urma să fie consolidate. Nu este clar dacă printre aceste clădiri se numără spitale și școli, subliniază Declic. 

„Banii ar trebui urgent direcționați către consolidarea clădirilor în care învață copii și a spitalelor. Altfel, prima finanțare nerambursabilă va ajunge în buzunarul samsarilor imobiliari, cu «pile» în administrația publică”, se arată în petiție. Declic își propune să strângă cel puțin 50.000 de semnături. 

„Finanţarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnaţi. De la începutul mandatului meu de ministru, am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte şi avem sute de contracte de finanţare semnate. Având finanţarea asigurată, autorităţile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investiţiilor”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, potrivit bursa.ro

„Ca să evităm o tragedie, trebuie să convingem acum autoritățile să investească în școli și spitale”, subliniază Declic. 

Atenție, FALS! CNAS nu le telefonează cetățenilor pentru a le solicita date bancare

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că NU contactează beneficiarii prin telefon pentru a solicita date bancare. Plata prestațiilor sociale se face exclusiv prin serviciul guvernamental de plăți MPay, fără a fi necesar să oferiți informații despre cardul bancar, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dacă primiți un apel prin care vi se cer datele bancare sau alte informații confidențiale, vă rugăm:
✔️ Să nu oferiți aceste date.
✔️ Să raportați imediat incidentul autorităților competente.

Fiți prudenți și tratați cu precauție orice solicitare telefonică legată de datele dvs. financiare sau personale!

ATENȚIE! Un bărbat din Bălți, dispărut fără urmă în seara de sf. Vasile, este căutat de apropiați

Poliția din Bălți solicită suportul cetățenilor pentru stabilirea locului aflării unui bărbat de 51 de ani care, a dispărut la data de 13 ianuarie. Acesta a plecat de la domiciliu din mun. Bălți și până în prezent nu a revenit, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

️Semnalmentele: înălțimea: 1,70 m, corpolență medie, păr negru cu fire cărunte, frezat scurt, ochi cafenii.

La momentul dispariției bărbatul purta blugi albaștri, pulover albastru-închis, geacă albastră cu roșu, căciulă albastru-deschis și bocanci negri din piele.

Dacă aveți informații despre această persoană sau ați observat-o, vă rugăm să contactați imediat Poliția la numerele de telefon: 112, 068976000 sau 069018357.

Donald Trump amenință Europa cu taxe vamale

Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”. Produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie a adăugat liderul de la Casa Albă, scrie digi24.ro.

„Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”. Deci, sunt buni pentru taxe vamale”, a transmis președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP preluată de News.ro.

El a mai spus că administrația sa discută despre „taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, deoarece trimit fentanil în Mexic și Canada”, care în final este consumat în Statele Unite. „Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a mai subliniat Trump.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a denunțat deja deficitul comercial al SUA față de UE, comparând blocul european cu o „mică China” care „profită” de pe urma primei puteri economice a lumii. Deficitul comercial al SUA în comerțul cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari în 2023, arată datele reprezentantului Casei Albe pentru Comerț (USTR) și este concentrat în principal pe patru țări, Germania, Franța, Irlanda și Italia.

Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-și reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.

Înainte de a fi reales, Donald Trump amenințase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepția cazului în care blocul își majorează achizițiile de petrol și gaze americane.

Nina Crețu, despre prima întâlnire dintre iubitul său și familia ei: ,,Erau și părinții lui Renato”
Articolul anterior
Leonardo DiCaprio a convins-o Kate Winslet să își accepte silueta. Cum a încurajat-o?
Articolul următor
Close menu