Peste 600 de școli și grădinițe din România riscă să se prăbușească în urma unui cutremur major, iar situația este la fel de gravă și pentru spitale și maternități, care funcționează în clădiri cu risc seismic. A fost lansată o petiție prin care cere autorităților să investească de urgență în consolidări masive.
Dacă mâine, în România, ar avea loc un cutremur major, viețile a zeci de mii de copii ar fi puse în pericol, atrage atenția comunitatea Declic, care a lansat o petiție prin care cere ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, să asigure de urgență fondurile necesare pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcționează instituții de învățământ și spitalele.
În București, peste 150 de școli, grădinițe, licee și facultăți s-ar putea dărâma
O treime din școlile și grădinițele expertizate sunt încadrate cu risc seismic ridicat. Dar există alte numeroase clădiri care nu au fost încă expertizate. Guvernul României a reușit să expertizeze doar 6% dintre clădirile în care funcționează instituții de învățământ. Din acestea, 600 au risc seismic I și II, adică se pot prăbuși la un cutremur mare.
Doar în București sunt peste 150 de instituții de învățământ încadrate cu risc, în care învață zilnic mii de copii, conform celui mai recent raport al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.
Cele mai mari spitale din țară, în pericol de prăbușire
Și spitalele sunt în pericol de prăbușire dacă apare un cutremur major, ca cel care a lovit Turcia și Siria. Printre cele care ar pica se numără şi cele două institute de la Fundeni, unele dintre cele mai scumpe şi greu de înlocuit structuri medicale de stat din România, scrie Libertatea.
Peste 22.000 de persoane au murit în urma cutremurului de luni, 6 februarie, iar numărul estimat al răniților este de 80.000, până în acest moment.
De asemenea, încadrate la risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur puternic se numără și Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul pentru copii „Marie Curie”, Maternitatea Bucur, Institutul „Marius Nasta” și Serviciul de Ambulanță București Ilfov.
Ce face Guvernul român pentru rezolvarea situației?
România a primit de la Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) 100 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, declara recent că datorită acestei finanțări, peste 200 de clădiri ar urma să fie consolidate. Nu este clar dacă printre aceste clădiri se numără spitale și școli, subliniază Declic.
„Banii ar trebui urgent direcționați către consolidarea clădirilor în care învață copii și a spitalelor. Altfel, prima finanțare nerambursabilă va ajunge în buzunarul samsarilor imobiliari, cu «pile» în administrația publică”, se arată în petiție. Declic își propune să strângă cel puțin 50.000 de semnături.
„Finanţarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnaţi. De la începutul mandatului meu de ministru, am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte şi avem sute de contracte de finanţare semnate. Având finanţarea asigurată, autorităţile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investiţiilor”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, potrivit bursa.ro.
„Ca să evităm o tragedie, trebuie să convingem acum autoritățile să investească în școli și spitale”, subliniază Declic.