Pe lângă faptul că în luna decembrie începe iarna astronomică, ne așteptă și două fenomene interesante. Este vorba despre două ploi de meteori – Geminide și Urside.
Geminidele reprezintă unul dintre cele mai puternice fluxuri anuale de meteoriți și pot fi admirate pe cer în perioada 4 și 17 decembrie. Activitate lor maximă însă, va avea loc în noaptea dinspre 13 spre 14 decembrie. Potrivit previziunilor astrologice, se așteaptă o cădere a până la 150 de meteori pe oră, scrie diez.md.
Meteorii Geminide sunt albi și strălucitori, însă luminile din zonele aglomerate ar putea reprezenta un obstacol pentru a putea admira fenomenul. De asemenea, dacă Luna plină e prea puternică, atunci și lumina va fi puternică. În acest an, pe 13 decembrie va avea loc o Lună Nouă. Ca urmare, cerul va fi mai întunecat și cei care doresc să admire Geminidele se vor putea bucura de spectacolul natural dacă găsesc un loc lipsit de poluare luminoasă.
Geminidele se formează de la praful și de la rămășițele care ajung în atmosfera Pământului. De obicei, sursa e o cometă care trece pe lângă Pământ, în cazul dat – 3200 Phaethon.
Cel de-a doua ploaie de meteori, Ursidele, va atinge apogeul în cea mai lungă noapte din an, între 21 și 22 decembrie. Potrivit astronomilor, se așteaptă până la 10 meteori pe oră, iar fenomenul va putea fi observat doar în emisfera nordică.
Pentru a putea observa aceste două fenomene, este important să găsești un loc în care cerul este lipsit de nori, lumina lunii să fie prea puternică și să nu fie lipsit de lumini artificiale.