SWIFT – „Opţiunea nucleară”. De ce refuză Germania, Italia şi SUA să aplice sancţiunea de care se teme cel mai mult Rusia

Războiul pornit de Rusia în Ucraina a intensificat presiunea pentru sancţiuni economice dure asupra Moscovei. Kiev-ul cere ca Rusia să fie exclusă din sistemul SWFIT, principala reţea internaţională de plăţi din lume. Germania, Italia, Ungaria şi Cipru s-au opus momentan deconectării Rusiei de la SWIFT, în timp ce preşedintele american Joe Biden a subliniat că măsura, considerată de mulţi o „opţiune nucleară”, nu este una pe care Europa şi-o doreşte în acest moment.

Germania, Italia, Ungaria şi Cipru au blocat deconectarea Rusiei de la sistemul interbancar internaţional SWIFT, au declarat mai multe surse diplomatice, conform CNN.

Blocarea accesului la SWIFT pentru băncile dintr-o ţară are consecinţe ample pentru afaceri, deoarece instituţiile sunt efectiv excluse din sistemul internaţional de venituri. Imposibilitatea utilizării comunicaţiilor interbancare SWIFT îngreunează transferul banilor în şi din ţara respectivă.

Surse diplomatice sugerează că Germania, Cipru şi Italia au fost printre statele membre cele mai îngrijorate cu a lua această măsură în acest moment, spunând că trebuie menţinut un oarecare avantaj în faţa Rusiei. „Cineva a început un război şi noi vrem ca acest război să se oprească aici şi acum. Dar mereu ai nevoie de nişte uşi deschise pentru a putea avea un dialog ca să opreşti acest război”, a explicat un diplomat european reticenţa cu privire la SWIFT pentru The Guardian.

SUA nu susţine deconectarea Rusiei de la SWIFT

Statele Unite şi Uniunea Europeană au amânat blocarea Rusiei din sistemul de plăţi interbancare SWIFT ca parte a sancţiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, dar ar putea să se răzgândească în această privinţă, a spus preşedintele american Joe Biden, joi.

Întrebat de ce nu a fost făcut acest pas, Biden le-a declarat reporterilor că sancţiunile impuse băncilor din Rusia au un impact mai mare decât dacă ar scoate ţara din SWIFT, iar alte ţări nu s-au înţeles cu privire la această sancţiune suplimentară.  Biden a spus că înlăturarea Rusiei din sistemul de plăţi SWIFT nu este direcţia în care restul Europei vrea să meargă în acest moment.

Eliminarea Rusiei din SWIFT, o reţea de înaltă securitate care conectează mii de instituţii financiare din întreaga lume, este „întotdeauna o opţiune, dar în acest moment, aceasta nu este poziţia pe care restul Europei doreşte să o ia”.„Sancţiunile pe care le-am propus pentru toate băncile Rusiei vor avea consecinţe egale, poate mai dure decât înlăturarea din SWIFT”, a spus Biden, conform Reuters.

De ce se opun Germania, Italia şi Cipru scoaterii Rusiei din SWIFT

Washingtonul şi alte capitale occidentale au avertizat Moscova cu privire la repercusiuni economice puternice în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, iar una dintre ideile lansate este excluderea Rusiei din sistemul SWIFT, crucial pentru fluxurile monetare globale. Ar fi aproape imposibil pentru instituţiile financiare să trimită bani în interiorul sau în afara ţării dacă Rusia ar fi înlăturată din SWIFT. Această acţiune ar produce un şoc companiilor petroliere sau de gaz ruseşti, dar şi clienţilor lor străini – în special cumpărătorilor de exporturi de petrol şi gaze exprimate în dolari americani.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că Germania – un partener comercial cheie al Rusiei – se opune măsurii în acest moment, dar a sugerat că o astfel de sancţiune ar putea fi luată mai târziu. „Este foarte important să ne înţelegem asupra acestor măsuri care au fost pregătite şi să păstrăm orice altceva pentru o situaţie în care va fi necesar să mergem mai departe”, a declarat Scholz reporterilor, evitând să menţioneze explicit SWIFT. El nu a explicat nici la ce fel de situaţie va trebui să se ajungă pentru a lua măsuri suplimentare.

Alte ţări membre UE sunt de asemenea reticente să ia o astfel de măsură pentru că, deşi ar lovi băncile ruseşti puternic, va îngreuna şi misiunea creditorilor europeni să îşi recupereze banii şi Rusia oricum şi-a construit preventiv un sistem de plăţi alternativ. „Urgenţa şi consensul sunt prioritare în acest moment”, a declarat un diplomat european, pentru Politico, adăugând că în acest moment nu se ia nicio decizie în privinţa SWIFT, pentru că asta are o arie largă de consecinţe în Europa.

IMPORTANT! Acces limitat în Aeroportul Chișinău până în 16 mai

În Aeroportul Internațional Chișinău, Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat.

Decizia a fost luată pentru securitatea pasagerilor și pentru a îmbunătăți capacitatea de gestionare a fluxului sporit de oameni care zboară spre și dinspre Chișinău în perioada sărbătorilor. Măsurile luate sunt necesare inclusiv în contextul creșterii numărului de alerte false cu bombă, precum și din cauza folosirii terminalului aeroportuar în scopuri politice de unele grupări criminale care îngreunează activitatea serviciilor de securitate.

Poliția de Frontieră precizează că, din cauza recentei creșteri a numărului de alerte false cu bombă, a fost necesară evacuarea completă a aeroportului de mai multe ori. Poliția de Frontieră regretă disconfortul creat pasagerilor, dar accentuăm că prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create celor care își întâmpină rudele și apropiații.

Au fugit de război! Șase tineri ucraineni, reținuți în timp ce treceau ilegal frontiera noastră

Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.

În data de 1 mai 2024, în timpul unei misiuni de serviciu la frontieră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz a observat din direcția statului vecin șase persoane care se deplasau grăbit spre interiorul R. Moldova. Operativ, în regiune au intervenit polițiștii de frontieră, fiind depistați șase cetățeni ai Ucrainei.

În cadrul documentării străinilor, aceștia au solicitat azil pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, din declarațiile acestora s-a aflat că pentru a trece clandestin frontiera moldo-ucraineană au achitat fiecare câte 4000 dolari.

În continuare, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale, în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în favorizarea migrației ilegale.

Tânăr de 20 de ani, prins cu droguri de circa 3 milioane de lei la el

Un tânăr de 20 de ani a fost reținut de oamenii legii, fiind cercetat penal pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora, în scop de înstrăinare.    

Acesta a fost identificat și stabilit datorită intervenției prompte a polițiștii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de poliție Ciocana, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Ciocana.   

Polițiștii au stabilit că suspectul este membrul unui grup criminal organizat specializat în comercializarea substanțelor narcotice prin intermediul aplicației ,,Telegram”.     

În timpul reținerii în flagrant, oamenii legii au depistat asupra bănuitului circa 5 kg de substanțe narcotice: 4 mii de pastile ,,ecstasy”, 1020 grame de droguri tip ,,MDMA”, 1120 grame de marijuana (cannabis), 220 grame de heroina și 210 grame de hașiș.    

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate este de circa 3 milioane de lei.    

În temeiul bănuielilor rezonabile cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri, în privința suspectului, instanța de judecată a dispus plasarea acestuia în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.   

Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, suspectul riscă de la 7 la 15 ani de închisoare. 

Oamenii legii continuă să întreprindă măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală în vederea identificării și altor persoane implicate în activitatea infracțională.    

Lecţie de umanitate! Un soldat ucrainean îi oferă îngrijiri medicale unui militar rus. Reacţia rusului: „Nimeni nu e fericit că e aici”
Articolul anterior
Șoc și groază în Ucraina! Bebeluși născuți prematur și intubați într-un adăpost anti-rachetă
Articolul următor