Tânăra din Ucraina care a rămas fără picior la doar 19 ani: ,,Vreau să arăt lumii puterea poporului ucrainean”

O frumoasă adolescentă în vârstă de 19 ani a devenit un simbol al războiului din Ucraina. Tânăra s-a aflat la un pas de moarte.

mamaplus

Vehiculul militar în care se afla împreună cu doi colegi a fost bombardat în timp ce se afla pe front. La doar 19 ani, Rusya Danilkina și-a pierdut un picior, transmite Protv.ro.

Tânăra și colegii ei soldați se îndreptau spre orașul ucrainean Herson. Au auzit semnalul care anunță un bombardament îndepărtat. Apoi, sunetul de fundal devenise atât de asurzitor încât tânăra de 19 ani nu-și mai auzea propriile țipete. În câteva secunde, obuzele rusești au sfâșiat partea laterală a vehiculului militar în care se afla Rusya Danilkina. Așa și-a pierdut piciorul stâng.

„Era un miros îngrozitor de explozibil și de carne. Apoi am văzut sânge peste tot și părți din corpul meu în mașină. Mă țineam de genunchi și mi-am dat seama că nu mai aveam partea inferioară a piciorului”, povestește ea despre acea zi, conform DailyMail. 

„Înainte de acel moment, întotdeauna am crezut că oamenii aflați în stare de șoc atât de mare nu simt durerea. Dar eu am simțit totul – o durere prea mare pentru a fi descrisă în cuvinte. Eram atât de speriată și îmi pierdeam controlul. Corpul îmi amorțea. Mi-am închis ochii și m-am pregătit să mor…”, a povestit tânăra.

Tânăra a fost transportată de urgență la spital de către medicii militari.

„Nu aveam nicio idee că voi fi suficient de puternică pentru a supraviețui, dar pierderea unei părți din mine m-a învățat să nu mai iau niciodată viața ca fiind de la sine înțeleasă’, spune Rusya. M-am schimbat. Sunt mai fericită acum, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat”, a spus tânăra.

Ea a stat la un centru de reabilitare din Odesa, orașul său natal din sud-vestul Ucrainei. Tânăra a povestit cum i s-a schimbat viața după ce și-a pierdut un membru.  

„Atunci când vreau să-mi scot un pantof de la un picior folosindu-mă de celălalt îmi dau seama că nu pot să o fac. (…)La început nu am vrut să fiu în viață. Nu puteam accepta viața mea fără picior. Dar psihologul meu îmi antrenează creierul să accepte această nouă realitate”, a spus tânăra.

Curajul ei a transformat-o pe tânără într-o emblemă a speranței și a sfidării pentru ucrainenii aflați pe front.

„Vreau să arăt lumii puterea poporului ucrainean. Nu regret că am mers la război sau că mi-am pierdut piciorul. Cu câteva zile înainte de tragedie am simțit în inima mea că mi se va întâmpla ceva rău și cred că acest lucru s-a întâmplat cu un motiv”, a mai spus tânăra.

Voluntar pe front

Rusya avea 18 ani și locuia în Odesa când a izbucnit războiul. Mama ei, Svetlana, lucrează pentru departamentul de personal al armatei ucrainene, iar tatăl ei vitreg, Anatoliy, este comandantul unui pluton militar.

După ce a terminat școala, tânăra a aplicat fără succes pentru facultate. Ea se pregătea să devină tatuatoare.

„Nu știam cu adevărat ce vreau să fac cu viața mea până când țara noastră a fost atacată și am simțit o dorință puternică de a o apăra”, spune Rusya.

În aprilie anul trecut, ea a depus o cerere pentru a face voluntariat în armata ucraineană. A fost acceptată de un centru de serviciu militar din Zaporojie.

„Mi s-a permis doar să fac hârțogăraie – sarcini de birou, cum ar fi sortarea pașapoartelor soldaților. Părinții mei nu au crezut că natura muncii mele ar reprezenta un mare risc, așa că mi-au acceptat decizia”, a povestit ea.

Tânăra era însă frustrată că nu era mai implicată în război.

„Am simțit că chemarea mea era să fiu și eu acolo și mi-am implorat comandantul să mă lase să mă alătur. El a spus că sunt prea tânără”, spune ea.

Rusya a insistat și în cele din urmă i s-a permis să se antreneze ca operator radio voluntar, monitorizând mișcările inamicului, aviația și atacurile.

A învățat rapid să folosească o armă, și-a impresionat superiorii, iar după o lună a obținut un post care este în general ocupat de bărbați. Turele ei de lucru se petreceau noaptea în tranșee.

„Eram într-o gaură în pământ, sub amenințarea bombardamentelor și a rachetelor de distrugere în masă. Eram în pericol și speriată tot timpul, dar m-am obișnuit cu acest sentiment”, spune Rusya.

A filmat atacul în care și-a pierdut piciorul

În dimineața zilei de 10 februarie, ea și doi colegi voluntari au plecat spre Herson, în sudul Ucrainei.

Ea povestește că „erau vehicule inamice peste tot”.

„Am văzut noi găuri în pământ. Era clar că tocmai avusese loc un atac”, a spus ea.

Era în jurul prânzului când au fost prinși în bombardament.

„La început nu am înțeles ce se întâmpla. După ce bombardamentul a trecut prin mașină și m-a lovit, am țipat la colegul meu: „Ce s-a întâmplat?”, pentru că nu voiam să mă uit. Nu pot descrie durerea. Mi-am dat seama după fața lui că nu a vrut să-mi răspundă. Apoi au început din nou bombardamentele”, a povestit ea.

Cu telefonul în mână, aflată în stare de șoc, tânăra a înregistrat explozia și i-a trimis clipul fratelui ei.

Adolescenta a fost transportată de urgență la spitalul Chornobayivka din Hherson. Pierduse atât de mult sânge încât, își amintește ea, „doctorul a spus că am fost norocoasă – câteva secunde mai târziu și nu aș mai fi fost în viață”.

„În acea noapte nu am putut dormi deloc. Nu mă puteam opri din plâns, atât din cauza durerii, cât și din punct de vedere mental, pentru că știam că mi-am pierdut piciorul”, spune Rusya. 

mamaplus

Renumitul balerin ucrainean Rostyslav Yanchyshen, mort pe front la doar 31 de ani

Un dansator de balet de top din Ucraina a murit pe front într-un atac cu mortiere, scrie presa română.

Rostyslav Yanchyshen a renunțat la cariera de balerin pentru a-și apăra țara și a murit pe front cu o lună înainte de a împlini 32 de ani.

A renunțat la scenă pentru a se înrola în lupta împotriva invaziei rusești. Balerinul în vârstă de 31 de ani a murit în timpul unei misiuni, a confimat compania de balet Odesa Opera.

Dansatorul s-a alăturat armatei ucrainene în primele zile ale războiului, renunțând astfel la cariera de balerin de top pe care o avea în spate.

Moartea sa a fost descrisă ca o „pierdere de nedescris” de către Ministerul Culturii din țară.

El s-a oferit voluntar pentru a „apăra Ucraina în mod eroic” la câteva zile după invazia pe scară declanșată de Rusia.

Dansatorul de balet, despre care se înțelege că „a iubit Ucraina mai mult decât orice”, a servit în armata ucraineană ca mitralior, potrivit presei locale.

„Pantofii de balet ai artistului au fost înlocuiți cu cizme de armată, iar muzica spectacolelor sale preferate a fost înlocuită de sunetele focurilor de mortier”, a precizat Opera Odesa.

Harry Sevoyan, șeful Odesa Opera, l-a descris pe dansatorul Yanchyshen ca fiind „un om strălucitor, talentat, decent și inteligent’.

„A fost unul dintre primii care au mers să-și apere patria, nu printr-o somație, nu printr-un ordin, ci prin propria decizie”, spune Harry Sevoyan.

Unul dintre rolurile marcante ale dansatorului de balet a fost cel al unui soldat care moare.

„Așa cum destinul a vrut, acest rol s-a dovedit a fi profetic pentru artist”, a spus șeful Odesa Opera.

„Încă de la începutul invaziei la scară largă, el a vrut să își apere țara de invadator, dar dansatorul nu a fost acceptat în Forțele Armate ale Ucrainei, așa că s-a oferit voluntar și s-a alăturat apărării teritoriale”, transmite ministerul Culturii din Ucraina.

„Pe front, el a servit ca mitralior. Rostyslav a murit în urma unui atac cu mortiere, cu o lună înainte de a împlini 32 de ani. Este o pierdere de nedescris”, se mai arată în mesajul instituției.

„O veste teribilă. Războiul l-a ucis pe Rostyslav Yanchyshen, un solist al baletului Odesa Opera. Un zâmbet etern, o privire luminoasă – așa își vor aminti colegii tăi…”, a spus directorul teatrului, Evhen Lavrenchuk, conform Daily Mail. 

Un tânăr și-a pierdut viața ca un erou, după ce s-a aventurat în valuri pentru a salva doi copii

A murit ca un erou, încercând să salveze doi copii. Vito Bugliarello, în vârstă de 35 de ani, s-a înecat pentru a salva doi băieți, la Siracuza, Italia. Acesta a intrat în apă fără să stea pe gânduri, chiar dacă nu ştia să înoate. Prietenii şi familia îşi revin cu greu după pierderea teribilă.

mamaplus

Când a văzut doi copii în apă făcând semne pentru ajutor, nu s-a gândit nicio secundă. Chiar dacă Vito Bugliarello, tânărul de 35 de ani care s-a înecat la Siracuza, nu știa să înoate. A legat două cearșafuri, le-a aruncat în apă, apoi le-a folosit pe post de frânghie. Planul său nu a mers, însă, prea bine. Prietenul care era alături de el l-a văzut dispărând în valuri. Ajutorul a sosit la scurt timp după aceea, însă trupul neînsufleţit a fost găsit după 24 de ore de scafandri, printre stânci, scrie observatornews.ro.

Marea în acea după-amiază era foarte agitată. Cei doi băieți, ambii minori, au profitat de ziua frumoasă de primăvară pentru a face baie. Ajunși în apă, cei doi au avut dificultăți să se întoarcă la țărm. Unul dintre cei doi băieți a reușit să apuce un capăt de cearșaf, să se întoarcă la mal și să-și tragă partenerul cu el. Vito, în schimb, i-a dat drumul și curenţii l-au dus imediat în larg. 
 

Tânărul era originar din Floridia, frecventase Institutul Tehnic Fermi din Siracuza și iubea foarte tare călătoriile. Mulți prieteni și cunoscuți îl omagiază pe rețelele de socializare numindu-l erou și apreciindu-i curajul și altruismul. ”Vom fi mereu aproape de familia Bugliarello!”. Procuratura din Siracuza a deschis o anchetă cu privire la moartea acestuia.

Pierpaolo, un prieten al lui Vito, a vorbit pentru Corriere della Sera: ”Pentru a înțelege ce fel de băiat era, este suficient să spun că, deși era conștient că nu este un înotător bun, într-adevăr aș spune că nu știa să înoate, a alergat ca să-i ajute pe cei doi băieți”.

Tânărul avea o pasiune uriaşă: marea. Chiar dacă nu învățase niciodată să înoate. Mergea acolo în fiecare zi, făcea o plimbare. ”Sâmbătă dimineața mi-a scris: Azi pe bicicletă? Era un sportiv, îi plăcea ciclismul montan și ieșeam des împreună, dar a trebuit să-i răspund că nu pot merge, pentru că trebuia să muncesc… Vito alesese atunci să meargă la o plimbare pe stâncă. El a fost în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Din păcate, asta e viața”, a adăugat prietenul său cu vocea frântă. 

România va construi trei poduri noi peste Prut. Ce localităţi vor lega

România va construi trei poduri rutiere noi peste râul Prut. Acestea vor lega localităţile Stanca (RO) – Costești (MD), Bumbata (RO) – Leova (MD) şi Falciu (RO) – Leca (MD).

România va construi trei poduri noi peste Prut. Ce localităţi vor lega

Potrivit datelor transmise, marți, de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, pentru construcția acestor obiective au fost depuse deja trei oferte, transmite adevarul.ro.

,,Pentru proiectarea a trei poduri rutiere noi peste Prut, conform planului comun de acțiuni care vizează creșterea capacității de transport între România și Republica Moldova, până la termenul limită de depunere, au fost depuse trei oferte de către SC Total Business Land SRL.”, a transmis oficialul din Transporturi pe pagina sa de Facebook.

Este vorba de depunerea ofertelor pentru proiectarea următoarelor poduri rutiere peste Prut, pentru care ofertantul are la dispoziție câte 6 luni pentru fiecare contract și o valoare cumulată estimată la 1.512.606 lei, fără TVA:

– Stanca (RO) – Costești (MD);

– Pod nou Bumbata (RO) – Leova (MD);

– Pod nou Falciu (RO) – Leca (MD).

În cadrul acestor obiective de investiții, se vor implementa cel puțin următorii indicatori tehnico-economici: pod rutier nou; drum de legătură la infrastructura existentă; punct control frontieră.

Secretarul de stat reaminteşte că a fost deja reabilitat primul pod peste Prut după Revoluție, Galați (RO) – Giurgiulești (MD) și au fost demarate procedurile și pentru:

– Albița (RO) – Leușeni (MD): lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstrucție pod nou pe patru benzi

– Sculeni (RO) – Sculeni (MD)

– Oancea (RO) – Cahul (MD)

Totodată, va fi construit un pod nou la nivel de autostradă: Ungheni (RO) – Ungheni (MD)

În mai 2022, secretarul de stat anunța că podul rutier de frontieră, peste râul Prut, între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) şi Galaţi (România) a fost reabilitat. Conform acestuia, în reconstrucţia lui au fost investite circa 8 milioane de lei (RON), asiguraţi în totalitate de Guvernul României. Acesta era primul pod dintre România şi Moldova reabilitat după 1989.

Totodată, în decembrie 2022, a fost aprobată finanțarea pentru construcția Podului rutier de peste Prut de la Ungheni, proiect depus de România în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility #CEF).

Angajatorii, obligați să intervină în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă. Riscă amenzi usturătoare
Articolul anterior
Mai mulţi studenţi de la UTM ar fi fost ademeniţi cu sume de până la 50 de euro pentru a participa la protestele din Capitală
Articolul următor