Țara din care moldovenii transferă cei mai mulți bani acasă, la ora actuală

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, în luna iunie, prin intermediul băncilor, în ţară au ajuns peste 143 de milioane de dolari. Adică, cu peste 42% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, scrie mold-street.com.

separator

Este cel mai înalt nivel din octombrie 2014. Astfel în pofida unor prognoze pesimiste, volumele de mijloace bănești transferate din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice continuă să fie în creştere.

Această evoluție are o explicație simplă: datorită carantinei și hotarelor închise, cetățenii moldoveni nu au putut introduce banii în țară pe căi informale, prin cărăruși. În consecință, o parte din acești bani cetățenii au decis să-i transfere oficial prin diverse sisteme de plăți, iar această creștere de transferuri oficiale s-a produs din contul transferurilor neoficiale, explică economistul Veaceslav Ioniță.

Conform provenienței geografice, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din următoarele trei zone: din UE – o pondere de 45,6%, din CSI – o pondere de 16,4% și din restul lumii – o pondere de 38%.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, poziția de lider este deținută de Israel cu o pondere de 19% (27,16 milioane dolari) din total (în creștere cu 56,1 puncte procentuale comparativ cu iunie 2019).

Urmează Rusia cu o pondere de 15,4% (22 milioane dolari) din total (în scădere cu 3,1%, precum și cu 7,2 puncte procentuale comparativ cu iunie 2019), Italia cu o pondere de 14,2% (20,32 milioane dolari), din Germania cu o pondere de 9,8% (13,99 milioane dolari), din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord cu o pondere de 8% (11,39 milioane dolari), SUA – 6,5% (9,30 milioane dolari), Franța – 6,4% (9,16 milioane dolari), Irlanda – 2,9% (4,21 milioane dolari), România – 1,7% (2,43 milioane dolari) şi Spania – 1,7% (2,36 milioane dolari).

Astfel valoarea transferurilor de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare a depşit de aproape 2 ori, valoarea creditelor externe contractate de stat în această perioadă.

Republica Moldova ar putea reveni la unele dintre restricțiile introduse până la 15 mai, potrivit premierului Ion Chicu
Articolul anterior
Un cleric de la mănăstirea Noul Neamț, răpus de Covid-19 la doar 38 de ani
Articolul următor
Alte articole interesante