Țara din care moldovenii transferă cei mai mulți bani acasă, la ora actuală

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, în luna iunie, prin intermediul băncilor, în ţară au ajuns peste 143 de milioane de dolari. Adică, cu peste 42% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, scrie mold-street.com.

separator

Este cel mai înalt nivel din octombrie 2014. Astfel în pofida unor prognoze pesimiste, volumele de mijloace bănești transferate din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice continuă să fie în creştere.

Această evoluție are o explicație simplă: datorită carantinei și hotarelor închise, cetățenii moldoveni nu au putut introduce banii în țară pe căi informale, prin cărăruși. În consecință, o parte din acești bani cetățenii au decis să-i transfere oficial prin diverse sisteme de plăți, iar această creștere de transferuri oficiale s-a produs din contul transferurilor neoficiale, explică economistul Veaceslav Ioniță.

Conform provenienței geografice, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din următoarele trei zone: din UE – o pondere de 45,6%, din CSI – o pondere de 16,4% și din restul lumii – o pondere de 38%.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, poziția de lider este deținută de Israel cu o pondere de 19% (27,16 milioane dolari) din total (în creștere cu 56,1 puncte procentuale comparativ cu iunie 2019).

Urmează Rusia cu o pondere de 15,4% (22 milioane dolari) din total (în scădere cu 3,1%, precum și cu 7,2 puncte procentuale comparativ cu iunie 2019), Italia cu o pondere de 14,2% (20,32 milioane dolari), din Germania cu o pondere de 9,8% (13,99 milioane dolari), din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord cu o pondere de 8% (11,39 milioane dolari), SUA – 6,5% (9,30 milioane dolari), Franța – 6,4% (9,16 milioane dolari), Irlanda – 2,9% (4,21 milioane dolari), România – 1,7% (2,43 milioane dolari) şi Spania – 1,7% (2,36 milioane dolari).

Astfel valoarea transferurilor de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare a depşit de aproape 2 ori, valoarea creditelor externe contractate de stat în această perioadă.

O activistă a protestat faţă de violurile comise de soldaţii ruşi în Ucraina pe covorul roşu de la Cannes

O femeie a apărut vineri pe covorul roşu de la Cannes şi s-a dezbrăcat în semn de protest faţă de violurile comise de soldaţii ruşi în Ucraina, informează site-ul France24.com şi AFP.

Purtând doar lenjerie pătată cu vopsea de culoare roşie şi având trupul pictat în culorile drapelului ucrainean, pe care se putea citi mesajul „Nu ne mai violaţi”, femeia a scandat şi a pozat pentru fotografi, înainte de a fi îndepărtată imediat de agenţii de pază.

Protestul a avut loc în timp ce pe covorul roşu de la Cannes defilau staruri ca Tilda Swinton şi Idris Elba, venite să asiste la premiera filmului „Three Thousand Years of Longing”, de George Miller. Acţiunea nu a fost încă revendicată.

Скандал в Каннах: обнаженная активистка распугала звезд на красной дорожке

Parlamentul European a condamnat la începutul lunii mai utilizarea violenţei sexuale ca „armă de război” în Ucraina şi a cerut ţărilor care găzduiesc femei care fug din această ţară să le ofere acestora acces la asistenţă ginecologică, contracepţie şi avort, scrie Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în luna aprilie că au fost primite rapoarte despre „sute de cazuri de viol” în zonele ocupate anterior de trupele ruse, inclusiv despre agresiuni sexuale asupra minorilor.

Frații Meladze nu au părăsit astăzi Rusia! Informația apărută în presă este un FALS!

În această dimineață, în presa rusă au apărut informații potrivit cărora cunoscuții frații Konstantin și Valeri Meladze, ar fi părăsit azi Rusia pentru totdeauna și ar fi plecat în Franța. Informația este un fals, anunță interpretul rus Valeri Miladze.

Totodată, artistul, în vârstă de 56 de ani, a anunțat că nu a dat foc ordinului ”Artist al Poporului din Rusia”, primit pentru activitatea sa, așa cum scria presa, dar nici altor ”hârțoage” în ochii jurnaliștilor.

Presa mai scria că imperiul putinist ar fi fost scandalizat de gestul artiștilor.

Un cuplu din Ploiești a sărit direct pe geam, după ce a explodat bateria unui scuter: „Eram şi dezbrăcat, că dormeam, am zis nu contează”

Un cuplu din Ploieşti, România, şi-a văzut moartea din cauza bateriei de la scuter. Acumulatorul, lăsat la încărcat, a explodat și a aprins tot apartamentul. Ca să se salveze, cei doi au sărit dezbrăcaţi pe geam. Norocul lor a fost că stăteau la etajul 1 şi au scăpat cu răni uşoare. 

Explozia puternică a zguduit în zorii zilei un bloc cu patru etaje din Ploieşti. Flăcările au aprins instantaneu un apartament aflat la etajul 1. Locatarii, un bărbat de 43 de ani şi partenera lui dormeau. Disperaţi s-au aruncat, fiecare pe câte un geam.

Florin Albu, proprietarul apartamentului: A bubuit atât de tare că tot apartamentul a luat foc, toată mobila. Într-o fracţiune de secundă, tot apartamentul a fost negru, nu mai vedeam nimic şi la primul geam pe care l-am văzut, am sărit pe el. Eram şi dezbrăcat, că dormeam, am zis nu contează.

Cauza exploziei din Ploieşti este una neobişnuită

Florin Albu, proprietarul apartamentului: De la o baterie de scuter, numai aia era băgată în priză. 

Explozia a zguduit tot blocul. Vecinii au ieşit şi ei în fugă.

Costin Duţă, purtător de cuvânt SAJ Prahova: O femeie de 50 de ani care se pare că s-a aruncat de la etaj datorită panicii, aceasta prezenta un traumatism la nivelul braţului drept şi o arsură de gradul întâi la nivelul gâtului. 

Două apartamente din bloc au nevoie de renovări după deflagraţie.

Republica Moldova ar putea reveni la unele dintre restricțiile introduse până la 15 mai, potrivit premierului Ion Chicu
Articolul anterior
Un cleric de la mănăstirea Noul Neamț, răpus de Covid-19 la doar 38 de ani
Articolul următor