Țara din Europa care le dă 4.000 de euro cetățenilor să renunțe la mașină și să-și cumpere bicicletă. La ce mai pot folosi banii

O țară din Europa vine cu o propunere inedită. Aceștia vor să plătească populația să își vândă mașina, în schimbul cumpărării unei biciclete. Proiectul reprezintă o măsură împotriva poluării, sperând ca până în 2024, un procent de 9% din populație să folosească bicicleta, în loc de mașină, scrie spynews.ro.

Ca urmare a creșterii plouării în lume, mai multe țări caută soluții pentru a reduce această problemă. O țară din Europa a venit cu o idee inedită, și anume să plătească populația țării să renunțe la utilizarea mașinii, în schimbul bicicletei.

Guvernul Franței vrea să ia măsuri în ceea ce privește poluarea, așadar, a găsit o soluție inedită pentru a-i motiva pe oameni să renunțe la mașini, o sursă importantă de poluare. Aceștia le oferă cetățenilor sume de bani, care pot ajunge până la 4.000 euro, pentru a renunța la orice vehicul care funcționează pe bază de motorină sau benzină.

Subvenția depinde de veniturile oamenilor

Suma de bani oferită de către Guvern, depinde în funcție de veniturile oamenilor care le vor primi. Astfel că persoanele cu venituri mai mici, care locuiesc în zonele urbane cu emisii scăzute, vor putea să beneficieze de subvenția de 4.000 euro dacă vor fi de acord să-și vândă mașina, în favoarea bicicletei electrice. Pe de altă parte, persoanele care încasează venituri mari, vor primi sume de bani mai mici decât 4.000 euro.

Și bicicletele tradiționale, de asemenea, pot să fie achiziționate prin acest proiect, dacă unele persoane nu-și doresc biciclete electrice.

Guvernul Franței plănuiește ca 9% din populație să se reorienteze către bicilete, până în 2024

Proiectul de acordare a subvenției a început anul trecut, însă suma de bani a trecut în acest an, după ce oficialii francezi au concluzionat că este nevoie de un efort mai mare, pentru a ajunge la nivelul altor state care utilizează constant bicicleta, cum ar fi Germania, Olanda sau Danemarca.

După această majorare, obiectivul francezilor este să ajungă la un procent de 9% din populație care să folosească bicicleta în favoarea mașinii, până în 2024. În prezent, procentul este de 3%, de trei ori mai mic.

Șapte morți, în urma prăbușirii unui autobuz într-un râu la Sankt Petersburg

Numărul morților în accidentul de la Sankt Petersburg, unde un autobuz cu pasageri s-a prăbușit într-un râu, a crescut la șapte persoane. Cifra victimelor ar putea crește, scrie Agentstvo. Potrivit sursei, autobuzul implicat în accident a trecut inspecția tehnică pe 7 mai curent.

Autobuzul prăbușit în Rusia: Șoferul ar fi fost obligat să iasă la muncăImagine simbol

Până în mai, transportul a parcurs 159 mii km, totodată are patru amenzi neplătite. The Moscow Times scrie că șoferul autobuzului ar fi fost obligat să iasă la muncă după o tură de 20 de ore, transmite newsmaker.md.

Cifra morților urmare a accidentului de la Sankt Petersburg ar putea crește, scrie Agentstvo. Se menționează că prăbușirea autobuzului este cel mai mortal accident, cu implicarea unui transport public, la Sankt Petersburg din ultimii 20 de ani. Potrivit noilor date, în autobuz se aflau aproximativ 20 de persoane. Transportul a trecut inspecția tehnică pe 7 mai curent. Până în mai 2024, autobuzul a parcurs 159 mii km, are patru amenzi neplătite: de două ori șoferii autobuzului nu au cedat trecerea, inclusiv nu au semnalizat. 

The Moscow Times scrie, cu referire la canalul de Telegram 112, că șoferul autobuzului a fost obligat să iasă la muncă după o tură de 20 de ore. Soția șoferului a spus că în ajunul tragediei, bărbatul s-a întors acasă de la serviciu în jurul orei 2 noaptea, lucrând de la ora 5 dimineața. Iar la 7 și 30 dimineața a fost trezit și i s-a dispus să meargă din nou la muncă. 

Pe 10 mai, în orașul Sankt Petersburg din Rusia, un autobuz cu pasageri a lovit mai multe automobile și a căzut într-un râu. Șoferul ar fi pierdut controlul volanului. Acesta a fost reținut. În ajun s-a anunțat că trei persoane au murit.

Cupa Mondială: Elena Glizan a ocupat locul patru la canoe

Moldoveanca Elena Glizan a ocupat locul 4 la Cupa Mondială de canoe de la Szeged pe distanța de 1000 de metri, anunță Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova.

Cupa Mondială: Elena Glizan a ocupat locul patru la canoeFoto: Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova

Canoista a înregistrat rezultatul de 4:57.82, transmite zdg.md.

În 2023 Elena a reușit să obțină medalia de bronz la campionatul mondial și campionatul european U-23, fiind premiantă la Gala Sportului, categoria ,,Revelația Anului”.

În aceeași competiție, Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi s-a clasat pe locul 3 pe distanța 500 metri la prima etapă concursului. Competiția este și de calificare către Jocurile Olimpice de la Paris.

Până în prezent, 11 sportivi moldoveni au reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Dan Olaru, Daniela Cociu și Maria Olărașu, Serghei Tarnovschi, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Alisa Glinca, Victor Ciobanu, Marin Robu, Valentin Petic și, respectiv, Mariana Drăguțan.

Moldovenii care dețin cetățenia română sunt îndemnați să voteze la alegerile europarlamentare programate pentru 9 iunie 2024

Secretarul român de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, îndeamnă cetățenii moldoveni care dețin cetățenia română să voteze la alegerile europarlamentare programate pentru ziua de 9 iunie 2024.

Mai multe declarații pe subiect a făcut în cadrul emisiunii „Moldova LIVE”, moderată de Oxana Bodnar, de la Exclusiv TV, transmite realitatea.md.

„Cetățenii Republicii Moldova, în mare parte, pot să decidă cum va arăta viitorul Parlament European, pentru că au cetățenie română și au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare. Cred eu că e prima dată, când miza alegerilor europarlamentare este atât de mare pentru Republica Moldova. Parlamentul care va fi ales pe 9 iunie și, automat, viitoarea Comisie vor fi cei care decid soarta integrării Republicii Moldova și atunci este foarte important ca cetățenii moldoveni care au dreptul de vot să iasă pe 9 iunie și să decidă cum va arăta viitorul Parlament European, Parlament care va decide nu doar deschiderea negocierilor, dar și integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova”, a declarat Adrian Dupu.

„E clar că în următorii 5 ani se va decide acest lucru și atunci moldovenii au o șansă sau această miză pentru Republica Moldova este mai mare decât niciodată. Plus că numărul celor care pot să voteze este mai mare ca niciodată pentru Parlamentul European. Și e clar că sunt partide eurosceptice, partide care nu doresc extinderea UE, partide care nu doresc integrarea Republicii Moldova”, a mai explicat el.

Cele mai recente date arată că cel puțin un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut cetățenia României, iar alți zeci de mii sunt în așteptare.

Este de menționat că Ministerul Afacerilor Externe din România organizează prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate 915 secții de votare pentru alegerile membrilor din România la europarlamentarele din 9 iunie. În Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra română de Externe, Luminița Odobescu.

Cu ce probleme de sănătate se confruntă Mike Tyson. Cel mai mare boxer al tuturor timpurilor a declarat că nu mai are mult de trăit
Articolul anterior
Unul dintre cei mai cunoscuți cobzari din România va urca pe scena Teatrului Național „Eugene Ionesco” din Chișinău
Articolul următor