Țara noastră a primit 19 autospeciale de intervenție din partea Japoniei

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei. Ceremonia de recepționare a echipamentului s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, transmite IPN.

Cele 19 autospeciale, fabricate în Japonia, vor fi distribuite în zece localități din țară. Donația este parte a proiectului moldo-japonez „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor” . Acestea au fost procurate printr-un grant de aproximativ 240 de milioane de lei.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat importanța acestui sprijin, menționând că peste un milion de cetățeni vor beneficia de o reacție mai rapidă în caz de urgență.

„Vreau să reiterez recunoștința față de partenerii japonezi pentru sprijinul generos și totodată să vă mulțumesc vouă, salvatorilor, pentru curajul, devotamentul și munca neobosită în slujba oamenilor”, a declarat șefa statului.

Ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin, a evidențiat contribuția Japoniei în domeniul gestionării situațiilor de urgență.

„Acest sprijin ne ajută la formarea unei infrastructuri mai reziliente, mai puternice și mai rapide în fața crizelor”, a declarat ministra.

La rândul său, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamadda Yoichir, a menționat că această donație reflectă parteneriatul solid dintre cele două țări și angajamentul Japoniei pentru consolidarea capacităților Republicii Moldova de intervenție în situații de urgență.

În PMAN a fost expusă tehnica de intervenție a subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne. Cetățenii pot să o urmărească până la ora 14:00.

Evenimentul de recepționare a avut loc în ajunul Zilei salvatorului, marcată anual pe 5 aprilie. Cu acest prilej, IGSU va organiza „Gala premianților IGSU”, o ceremonie solemnă de recunoaștere a meritelor celor care și-au dedicat viața protejării cetățenilor.

Autospecialele urmează să fie puse în serviciul activ după finalizarea instruirilor tehnice, desfășurate de experți japonezi în subdiviziunile IGSU din țară.

Primele decorațiuni de Paște au apărut pe străzile Capitalei

Sărbătorile pascale se fac deja simțite în Chișinău. În sectoarele capitalei au apărut deja primele decorațiuni de Paște.

În contextul sfintelor sărbători, în toate sectoarele vor fi organizate târguri tematice, expoziții și concerte.

Părinții care vor pleca peste hotare fără să semneze custodia pentru copii vor fi pedepsiți

Părinții care pleacă din țară fără a asigura protecția copiilor prin custodie vor fi sancționați. De asemenea, vor fi majorate sancțiunile pentru părinții care nu-și îndeplinesc obligațiunile față de copii. Propunerile se regăsesc într-un proiect de lege prezentat astăzi de deputata Angela Munteanu-Pojoga, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Angela Munteanu-Pojoga a declarat că sunt propuse modificări la Codul Familiei, prin care va crește protecția copilului în cazurile de violență familială. Mai exact, instanța va avea posibilitatea de a limita dreptul de comunicare al părinților abuzivi cu copiii lor.

„Clarificăm condițiile în care un părinte poate fi restricționat la accesul la informație despre copil, asigurând respectarea interesului superior al acestuia. Impunem un termen de trei-patru luni pentru soluționarea litigiilor privind drepturile părintești. Extindem obligația de întreținere părintească pentru copiii aflați în situații de risc până la finalizarea studiilor, dar fără a depăși vârsta de 25 de ani”, a precizat deputata.

Alte modificări sunt la Codul de Executare, prin care va fi recunoscut refuzul copiilor de a participa la întâlniri cu părintele separat.

Se propun modificări și la Codul de Procedură Penală, dar și la Legea poliției, prin care va fi permisă intervenția rapidă a poliței în cazurile de reținere forțată a copiilor de către terțe persoane, inclusiv fără mandat, dacă există un risc pentru copil.

„Venim cu îmbunătățiri la Legea privind combaterea violenței. Astfel, se asigură că părinții agresori nu pot obține dreptul de vizitare a copilului dacă acesta contravine interesului superior al copilului”, a declarat Angela Munteanu-Pojoga.

O altă propunere este consolidarea protecției copilului în situații de risc, atribuind autorităților tutelare teritoriale competențe de a interveni urgent în cazurile de pericol eminent pentru viața și sănătatea copilului, acolo unde autoritatea locală nu acționează.

iPhone-urile s-ar putea scumpi cu 40% din cauza tarifelor lui Trump

Majoritatea iPhone-urilor sunt fabricate în China, unde administrația Trump a impus tarife de până la 54%. În faţa acestui procent, Apple se confruntă cu două opțiuni: să suporte costurile suplimentare, care se vor reflecta în marja de profit sau să aleagă să mărească prețurile dispozitivelor pentru a acoperi costurile de producție crescute, potrivit presei din România.

Acțiunile companiei au scăzut cu 9,3% joi, la încheierea tranzacționării, aceasta fiind cea mai proastă performanță de la pandemia Covid din 2020.

Cele mai mari vânzări de iPhone sunt în Statele Unite, Europa și China.

Pe măsură ce compania se extinde pe noi piețe precum Vietnam și India, se aștepta ca Apple să adopte măsuri pentru atenuarea impactului acestor tarife comerciale, numai că până acum nu s-a întâmplat acest lucru.

În cazul în care va decide să transfere costurile crescute către consumatori, prețurile unor modele de iPhone ar putea crește semnificativ:

iPhone 16: Cel mai ieftin model, lansat în Statele Unite la 799 de dolari, s-ar putea ridica la 1.142 de dolari după ce preţul va creşte 43%.

iPhone 16 Pro Max: Acest model, cu un ecran de 6,9 ​​inchi și 1 TB de stocare, se vinde în prezent cu 1.599 dolari și ar putea ajunge la aproximativ 2.300, dacă i se va aplica o creștere procentuală similară.

iPhone 16e, care reprezintă cea mai ieftină opțiune pentru a accesa funcțiile Apple Ai, este vândut în prezent cu 599 de dolari. Cu o creştere procentuală de 43%, prețul ar putea ajunge la 856 dolari.

În timpul primului său mandat, Trump a impus tarife comerciale asupra mărfurilor chineze cu scopul de a aduce companiile americane înapoi în Statele Unite sau în țările vecine, precum Mexic. La acea vreme, Apple beneficiase de scutiri pentru unele dintre produsele sale. Numai că de data aceasta, Trump a ales să nu mai facă nicio concesie.

Barton Crockett, analist la Rosenblatt Securities, a declarat pentru Reuters că aceste politici contrazic așteptările anterioare conform cărora Apple, una dintre cele mai mari companii din SUA, va fi protejată de impactul tarifelor.

Compania se confruntă şi cu alte probleme de vânzări, deoarece cererea pentru produsele sale pe piețele cheie din Statele Unite, China și Europa a scăzut. Cu toate că gigantul tehnologic a introdus noi funcții, cum ar fi Apple Intelligence, care ajută la rezumarea notificărilor și la rescrierea e-mailurilor, aceste actualizări nu au reușit să atragă consumatorii așa cum era de așteptat.

Se crede că Apple va întâmpina dificultăți în a crește prețurile telefoanelor sale cu mai mult de cinci, până la zece procente fără a avea un impact semnificativ asupra vânzărilor, ceea ce ar putea s-o determine să amâne orice creștere majoră a prețurilor până în toamnă, la lansarea iPhone 17.

Chiar dacă ar decide să mute o parte din producție în Vietnam și India, majoritatea iPhone-urilor continuă să fie fabricate în China, iar tarifele lui Trump au lovit și aceste două țări. Administrația SUA a impus taxe vamale de 46% Vietnamului, în timp ce India este supusă unei creșteri de 26%.

Aceste tarife ar putea obliga producătorii să majoreze prețurile cu cel puțin treizeci de procente pentru a compensa costurile suplimentare, fapt care ar putea afecta cererea.

Pe termen lung, creșterea prețurilor iPhone-ului ar putea duce la o scădere a cererii, oferind companiei Samsung posibilitatea de a-și consolida poziția competitivă, deoarece țara de origine a gigantului tehnologic, Coreea de Sud, are tarife mai mici decât China, unde sunt produse toate iPhone-urile vândute în Statele Unite.

Olesea Stamate a reacționat după excluderea sa din PAS: „Acțiunile mele au fost corecte și legale”
Articolul anterior
Igor Grosu, despre cazul Stamate: „Schemă pusă la punct de-a lungul mai multor ani”
Articolul următor
Close menu