Țara noastră va coopera în domeniul economic cu unul dintre cele mai prospere și industrializate landuri din Germania

La Chișinău a fost semnat miercuri, 2 octombrie, un Memorandum de înțelegere privind cooperarea dintre Republica Moldova și landul Baden-Württemberg din Germania, care va contribui la extinderea oportunităților de colaborare între cele două părți și atragerea investițiilor străine în țara noastră, transmite MOLDPRES.

foto: www.moldpres.md

Documentul a fost semnat de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării și prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann.

Evenimentul de astăzi reprezintă un pas important pentru dezvoltarea relațiilor noastre economice, comerciale, investiționale. Am stabilit o viziune comună pentru viitor. Urmează să depunem eforturi pentru a intensifica relații noastre cu landul Baden-Württemberg, care este unul dintre cele mai dinamice și cele mai dezvoltate landuri din Germania, casa multor companii cu renume mondial, pe care le așteptăm în Republica Moldova. O să depunem eforturi pentru atragerea unui număr cât mai mare de investiții”, a spus vicepremierul.

El a adăugat că Germania a fost și rămâne un prieten de nădejde al țării noastre, sprijinindu-ne atât în plan bilateral, cât și în parcursul nostru european.

Prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann a exprimat susținerea pentru parcursul european al țării noastre. „Dorim să susținem și să însoțim țara dumneavoastră pe calea integrării europene, pentru că tocmai în acest context al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei constatăm cât este de important ca democrația și ca popoarele libere să fie unite și să stea unele lângă altele împotriva acestei agresiuni. De aceea vă asigurăm de întreaga noastră susținere. Avem un respect deosebit pentru performanța Republicii Moldova și pentru oamenii din această țară care reușesc să abordeze reforme centrale în condiții deosebit de dificile”, a afirmat oficialul.

Baden-Württemberg este unul dintre cele mai prospere și industrializate landuri din Germania, cu un sector economic diversificat și inovator.

În prezent, în Republica Moldova activează 426 de întreprinderi cu capital german. După valoarea capitalului investit, Germania se află pe locul opt printre principalii investitori ai țării noastre.

Ce ține de comerț, în 2023, Germania s-a clasat pe locul cinci printre partenerii noștri comerciali, cu o valoare de 839,2 mln de dolari, în creștere cu 3,7% comparativ cu 2022.

14 ani de închisoare pentru un bărbat de 37 de ani care și-a violat fina de 9 ani

Datorită eforturilor comune ale procurorilor și organului de urmărire penală, printr-o sentință recent pronunțată, un bărbat în vârstă de 37 de ani, a fost recunoscut vinovat și condamnat pentru violul unei minore care nu a atins vârsta de 14 ani și acțiuni cu caracter sexual neconsimțite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Instanța i-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani cu executare în penitenciar de tip închis.

Sentința poate fi contestată cu apel.

Conform acuzării înaintate de procurori, în februarie 2020, inculpatul, aflându-se în ospeție la cumătrii săi, după consumul băuturilor alcoolice, a rămas la ei să înnopteze. Pe timp de noapte, având scopul de a-și satisface pofta sexuală cu fiica minoră a acestora în vârstă de 9 ani, a întreținut cu copila un raport sexual.

Inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția pentru fapta de care a fost acuzat, invocând că doar a înnoptat la gazde, fără a comite vreo ilegalitate. Acesta urmează a fi reținut și plasat în arest preventiv, fiind anunțat în căutare.

Cantina socială din sectorul Centru și-a reluat activitatea: Prânzuri calde pentru persoanele vulnerabile

Primăria Chișinău anunță că, începând de astăzi, cantina socială din sectorul Centrul al Capitalei și-a reluat activitatea, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, de luni și până vineri, în incinta Preturii Centru, str. Bulgară 43, vor fi distribuite zilnic câte 50 de prânzuri calde la pachet locuitorilor din sectorul Centru.

Beneficiarii sunt persoanele vârstnice, singuratice, cu dizabilități și social-vulnerabile, alimentele fiind eliberate în baza listelor de la Direcția asistență socială Centru și ridicate de către titulari sau asistenți sociali ai acestora la prezentarea actului de identitate.

Primăria Chișinău depune efort pentru asigurarea unui sistem de protecție pentru personale aflate în dificultate, prin oferirea asistenței umanitare cu scop de a diminua impactul greutăților ce se intensifică în perioada rece a anului.

Moldovenii preferă tot mai mult automobile electrice și de tip hibrid

Ponderea transportului energetic eficient în Republica Moldova înregistrează un trend de creștere, în ultimii 7 ani. Conform datelor procesate de către Centrul Național pentru Energie Durabilă în baza informațiilor oferite de către Agenția Servicii Publice, în perioada 2018 – iulie 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 41 mii de autoturisme electrice și de tip hibrid, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Deși ponderea vehiculelor electrice și de tip hibrid din numărul total de autoturisme înregistrate în Republica Moldova este destul de mică, aproximativ 4 %, există un trend pozitiv de percepere la nivel național privind importanța reducerii consumului de energie în transport, fapt demonstrat prin înregistrarea unui număr tot mai mare de mijloace de transport electric și de tip hibrid atât de către persoanele fizice, cât și de persoanele juridice, cu excepția transportului electric public.

După tipul de tehnologie utilizată, 3829 de automobile înmatriculate în ultimii 7 ani sunt electrice și 37 744 sunt de tip hibrid. Din totalul de 3 829 de automobile electrice, 2 849 de automobile electrice sunt deținute de persoane fizice, iar 980 de către persoane juridice, numărul fiind de 3 ori mai mare în cazul persoanelor fizice. Ce ține de automobile de tip hibrid, 33 415 de automobile de tip hibrid sunt deținute de persoane fizice, iar 4 329 de către persoane juridice, de circa 8 ori mai multe în cazul persoanelor fizice, tehnologia hibrid fiind tot mai populară.

Unul dintre obiectivele CNED este încurajarea participanților la trafic să opteze pentru mijloace de transport „verde”, care au o emisie scăzută de CO2, cum sunt mijloacele de transport electric sau cele de tip hibrid, și sunt eficiente energetic, având un consum de combustibil redus.

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.

14 ani de închisoare pentru un bărbat de 37 de ani care și-a violat fina de 9 ani
Articolul anterior