Târguri cu produse autohtone în sectoarele Capitalei, în acest weekend

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul 7  – 8 septembrie 2024, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi orășenilor acces la produse agricole de sezon, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În sectorul Botanica, Parcul „Valea Trandafirilor”, pe 07-08.09.2024 – Târg al micilor antreprenori, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”. 

În sectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, pe 07.09.2024 – Târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali. 

De asemenea, pe 7 septembrie 2024, pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, în scuarul Centrului de Business „KENTFORD”, va fi organizat un Târg de caritate „EcoLocal SOCIAL”. 

Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 103 (cinematograf „Patria”), pe 07-08.09.2024 – Târg „Yard Sale”, organizat în colaborare cu SRL „Boldescu & Co”. 

În Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor, 11/4, pe 07-08.09.2024 – Târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”, organizat în colaborare cu AO „Eurocivis”.

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, nr. 121 A, pe 07-08.09.2024 – Festivalul Vinului de Autor, organizat în colaborare cu AO „Uniunea Micilor Producători de Vinuri „Dionysos”. 

În același sector, pe str. L. Deleanu, 1, până pe 20.09.2024 – Târg cu produse agricole autohtone. 

În sectorul Centru, pe adresele: str. Ismail colț cu bd. Dm. Cantemir, str. Mitropolit Varlaam colț cu străzile Armenească, Bulgară și str. Tighina, până pe 10.09.2024 – Târg Școlar. 

De asemenea, pe str.  str. Grenoble, 157, str. Grenoble, 165/3, până pe 20.09.2024 –  Târg al producătorilor autohtoni cu fructe și legume.

În sectorul Ciocana, pe bd. Mircea cel Bătrân, 2, bd. Mircea cel Bătrân, 20, bd. Mircea cel Bătrân, 24, bd. Mircea cel Bătrân, 28, str. Maria Drăgan, 30, colț cu str. Ciocana, str. Mihai Sadoveanu, 22, str. Igor Vieru, 6/1, str. Petru Zadnipru, 2,  până pe 26.09.2024 – Târg cu produse agricole autohtone.

În același sector, pe bd. Mircea cel Bătrân, 2, pe alee, până pe 08.09.2024  – Târg Școlar. 

În sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vis-a-vis str. M. Basarab și Calea Orheiului, 109/2, până pe 02.10.2024 – Târg cu produse agricole autohtone.

Iar în Piața Marii Adunări Naționale, pe 08.09.2024, va avea loc Euro Marathon 2024. 

Primăria Municipiului Chișinău încurajează cetățenii să viziteze târgurile locale, menite să asigure consolidarea relațiilor dintre producătorii autohtoni și consumatori.

ULTIMA ORĂ! Cutremur simțit pe teritoriul Republicii Moldova

Un cutremur de 5,3 Richter s-a produs în Zona Seismincă Vrancea-Buzău, din România la o adâncime de aproximativ 150 km, la ora 17.40 și a fost resimțit și în unele regiuni din R. Moldova.

Circa două mii de salvatori, la datorie: Digurile de pe Prut și Nistru riscă să cedeze

Circa două mii de pompieri și salvatori luptă cu consecințele intemperiei. Momentan, cele mai mari probleme sunt în raioanele Cantemir, Leova și Stefan Vodă, acolo unde digurile pe râurile Prut și Nistru riscă să cedeze, scrie evz.ro.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) informează că există riscuri de cedare a barajului în localitatea Sărata Nouă, raionul Leova. Totodată, autoritățile se ocupă de consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora.

„Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut, în perimetrul raionului Cantemir, în preajma localităților Țiganca și Stoianovca”, comunică IGSU .

Pe parcursul zilei de duminică, 15 septembrie, consiliile raionale Ialoveni și Leova au desfășurat ședințele comisiilor pentru situații excepționale. Au fost impuse măsuri pentru lichidarea consecințelor ploilor din 14 septembrie.

Pagube după inundații în Capitală: Drumuri distruse, mașini inundate, blocuri afectate și garduri doborâte

În capitală, situația continuă să fie una dificilă după ploile torențiale din ultimele zile. Un șir de străzi rămân a fi inundate cu apă și nămol, mai multe blocuri au fost afectate, iar în 3 locații au avut loc surpări de teren. Toate acestea au fost raportate astăzi, 16 septembrie, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, scrie deschide.md.

Potrivit informațiilor oferite de pretorul sectorului Centru, Vlad Hîncu, o subterană din sector a fost inundată și este salubrizată în prezent, iar 3 garduri au fost doborâte de puhoaiele de apă. Demnitarul a mai menționat că mai mulți arbori au căzut de greutatea apei absorbite, iar în prezent aceștia sunt înlăturați.

Situația este mai complicată în sectorul Ciocana. Acolo au fost înregistrate 3 cazuri de surpări de teren și au fost prăbușiți mai mulți copaci. „Din cauza ieșirii râului Bîc din albie, s-au înregistrat 3 zone de inundații pe carosabil, iar multe străzi sunt plin cu nămol. Echipele sunt prezente la fața locului și copacii prăbușiți au fost lichidați, iar pagubele se evaluează”, a menționat Sinilga Școlnic, pretorul Sectorului Ciocana.

De asemenea, au fost înregistrate multe pagube și în sectorul Buiucani. Conform informațiilor oferite de pretorul de sector, Vasile Moroi, cele mai afectate străzi au fost: Calea Ieșilor, Ion Creanga și pasajul subteran din strada Ion Creangă, nr1.

De sâmbătă, împreună cu colegii pompieri și salvatori, s-a pompat încontinuu apa din pasaj, apoi specialiștii au salubrizat zona și au scos toate resturile. La moment, pasajul este deschis, dar a fost deconectată lumina ca să nu fie scurtcircuit. Când va fi totul normal – se va conecta lumina. Pe 5 adrese au fost copaci căzuți, iar pe una din adrese, copacul a căzut pe mașini. La o grădiniță copacul a avariat gardul. Per total, 16 grădinițe au avut de suferit, iar o grădiniță a fost închisă, acolo e mai complicată situația. Sperăm că mâine va fi deschisă. Dintre blocurile locative, 6 au fost afectate de scurgerile de apă, un bloc rămâne afectat pentru că apele încă nu s-au evacuat din parc, este vorba de adiacentul Parcului Dendrariu”, a subliniat Vasile Moroi. De asemenea, el a cerut conducătorilor auto să evite circulația mașinilor pe străzile Milano și Calea Ieșilor.

În sectorul Rîșcani al capitalei continua lucrările de salubrizare a crengilor căzute. Potrivit pretorului de sector, Mihai Furculiță, cele mai afectate străzi au fost Albișoara, Zaikin, Tudor Vladimirescu și cartierul Poșta veche.

Ploile torențiale au afectat grav mai multe zone și din sectorul Botanica. Este vorba despre străzile: Muncești, Dacia, Decebal, Trandafirilor, Grădina Botanică. De asemenea, se fac lucrări de salubrizare pe străzile: Valea Crucii, Sarmizegetusa, Independenței, precum și pe alte străzi.

În această situație, angajații Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” intervin pentru înlăturarea și degajarea terenurilor înnămolite, precum și îndepărtează arborii și crengile căzute.

Astfel, în Parcul „Valea Morilor”, Grădina Publică „Alunelul”, Parcul „La Izvor”, Pădurea – Parc „Butoiaș”, Parcul „Râșcani”, str. Florilor, scuarul de pe str. I. Zaikin, scuarul de pe strada Răzășilor, Parcul „Valea Trandafirilor”, Grădina Publică „Sarmizegetusa”, str. A. Russo și bd. Mircea cel Bătrân, se efectuează lucrări de degajare, spălare și evacuare a nămolului adus de viiturile de apă.

De asemenea, la adresele Salcîmilor 22/9, Armenească 26, Ginta Latină 1/1, str. N. Dimo, str. Igor Vieru 16, sc. 1 și str. Pelivan 7, se desfășoară lucrări de evacuare a ramurilor și arborilor căzuți.

Adevărul despre telefoanele mobile și cancerul la creier și cap. Anunț oficial făcut de OMS
Articolul anterior
Schimbare majoră la Telegram. Nouă abordare în moderarea conținutului după arestarea lui Pavel Durov
Articolul următor