Tarifele pentru unele servicii prestate de ASP ar putea crește, potrivit unui nou proiect trimis Guvernului pentru examinare

Tarifele pentru serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice (ASP) ar putea fi calculate în baza unei noi metodologii.

Documentul a fost transmis Guvernului pentru examinare. Potrivit proiectului, tarifele pentru serviciile prestate de către ASP se vor reevalua cel puțin odată în an, iar la calcul vor fi luate în considerare costuri directe, costuri indirecte și cheltuielile de ale activităţii operaţionale, transmite Bizlaw.md.

Conform calculelor prezentate de autorități, tarifele pentru unele servicii ar putea să crească. Printre acestea se regăsesc și serviciile de calificare a conducătorilor auto. 

O noutate a proiectului este introducerea taxei pentru desfășurarea probei teoretice, care în prezent este gratuită. Dacă proiectul va fi aprobat, atunci desfășurarea probei teoretice va costa 70 lei.

Totodată, vor majorate tarifele pentru desfășurarea probei practice la unele categorii. Cea mai mare majorare este la categoriile B și BE, unde prețul va crește de la 200 la 300 lei. În cazul utilizării vehiculului ce aparține școlii auto, tariful va crește cu 20 lei, până la 170 lei. Pentru categoriile C, C1, CE, C1E, D, D1, D1E prețul va crește cu 70 lei, până la 320 lei, sau cu 40 lei, în cazul utilizării autovehiculului școlii auto, până la 240 lei. Nu toți vor trebui să achite, însă, mai mult. Persoanele care susțin proba practică pentru categoriile A, A1, A2, AM și B1 vor plăti cu 80 lei mai puțin, adică doar 120 lei în loc de 200, cum este în prezent.

Schimbări de tarife vor fi aplicate și la serviciile de documentare a conducătorilor de vehicule. Astfel, eliberarea, preschimbarea sau restabilirea permisului de conducere va costa 340 lei, în 20 zile lucrătoare, 680 lei, în zece zile lurătoare, 1.020 lei, în cinci zile lucrătoare, 1.360 lei , în trei zile lucrătoare, 1.700 lei, într-o zi lucrătoare și 2.040 lei, în ziua adresării. 

În prezent, ASP calculează termenul de eliberare a actelor în zile calendaristice, nu în zile lucrătoare, cum prevede noua metodologie. Tarifele actuale pentru eliberarea sau preschimbarea permisului de conducere variază între 320 și 1.920 lei, iar serviciul de restabilire a actului costă între 400 și 3.000 lei.

Tarifele pentru eliberarea permisului provizoriu vor rămâne neschimbate. Totodată, eliberarea permisului de conducere internațional va costa între 330 lei și 1.980 lei. În prezent, tariful pentru acest serviciu variază între 320 și 1.920 lei.

O săptămână de doliu în Myanmar: Circa 3.000 de oameni au murit în urma cutremurului devastator

Bilanțul morților în cutremurul devastator din Myanmar a ajuns la 2.719 și este așteptat să depășească 3.000, a anunțat, marți, liderul militar al țării Min Aung Hlaing. Alte 4,521 de persoane au fost rănite și 441 sunt date dispărute. Sistemul de sănătate din Myanmar este depășit, iar operațiunile de salvare sunt în continuare îngreunate de „obstacole semnificative”, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, precum drumuri distruse, poduri prăbușite, infrastructura de telecomunicații instabilă, dar și de conflictul civil care macină țara, scrie antena3.ro

„Spitalele din zonele afectate sunt copleșite, nu fac față numărului de răniți. Există o nevoie urgentă pentru medicii de urgențe și chirurgi, echipamente pentru transfuzii de sânge, anestezice, medicamente esențiale, dar și consiliere psihologică”, a transmis OMS, potrivit The Guardian.

OMS a mai spus că cel puțin trei spitale au fost distruse și 22 au suferit daune extinse. 

În timp ce, liderul militar al Myanmarului a spus că bilanțul morților ar putea ajunge la 3.000, o instituție americană, Agenția de Geologie a SUA, care monitorizează activitatea seismică, a transmis că se va ajunge la peste 10.000 de victime. 

Myanmar a declarat o săptămână de doliu național în amintirea victimelor. În centrul țării, locuințe, centre religioase, școli, universtăți, hoteluri și spitale au fost fie distruse complet, fie au suferit pagube uriașe.  

În grădinița din Kyaukse, la sud de Mandalay, culoarea rucsacurilor roz, albastre și portocalii, rupte și împrăștiate printre dărâmături, spun povestea unei tragedii. Localnicii din Kyaukse spun că, în momentul seismului, în grădiniță erau aproximativ 70 de copii cu vârste între doi și șapte ani. Învățau și se jucau, neștiind ce avea să urmeze. Astăzi, din clădire nu a mai rămas decât o grămadă de cărămizi, beton și fiare contorsionate. Oficial, instituția raportează moartea a 12 copii și a unei educatoare, dar oamenii din zonă cred că numărul real este de cel puțin 40 – aceștia se aflau la parterul clădirii, care s-a prăbușit complet.

Potrivit seismologilor, acest cutremur a fost unul rar de tip „super shear”, ceea ce înseamnă că ruptura din scoarța terestră s-a propagat mai rapid decât undele seismice. Ruptura a avansat spre sud cu aproximativ 5 kilometri pe secundă, direcționând astfel energia spre Bangkok.

Peste 1.000 de locuri de muncă vor fi prezentate la Târgul de Cariere din Chișinău. Ce joburi vor fi puse la bătaie

Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare și employer branding din România și Republica Moldova, revine primăvara aceasta la Chișinău cu o nouă ediție și numeroase oportunități profesionale. Evenimentul, care va avea loc în data de 4 și 5 aprilie, între orele 10:00 și 17:00 la Palatul Național „Nicolae Sulac”, reunește angajatori din diverse industrii, care oferă peste 1.000 de locuri de muncă, scrie diez.md.

Angajatori din domenii de activitate precum BPO, automotive, IT, producție, marketing, comunicare, finanțe-bănci sau consultanță sunt în căutare de talente și abia așteaptă să îți prezinte povestea companiei lor, ofertele de angajare sau oportunitățile pe care ți le pun la dispoziție pentru a te convinge să li te alături.

Printre angajatorii care și-au confirmat deja prezența la Târgul de Cariere se numără: Adtelligent, VEO, Pirelli, Autodoc, IuteCredit, AMBIANȚA, Banca Națională a Moldovei, FinComBank sau Efes Moldova. Printre joburile oferite de companiile participante se numără: specialiști în relații și suport clienți, manageri, consultanți, ingineri, electricieni, economiști, contabili, studenți pentru diverse internshipuri.

Sezon de sezon, Târgul de Cariere aduce angajatorii și candidații mai aproape de îndeplinirea obiectivelor, oferind un cadru dinamic pentru recrutare, employer branding, networking și dezvoltare profesională. Ediția din această primăvară nu face excepție și aduce în prim-plan cele mai noi oportunități profesionale și cele mai active companii naționale și internaționale.

Așadar, fie că ești în căutarea unui job, vrei să afli noutățile de pe piața muncii, să crești notorietatea brandului de angajator, fie vrei să descoperi noi talente care să se alăture echipei tale, Târgul de Cariere este locul potrivit pentru tine.

Târgul de Cariere se va desfășura în perioada 4-5 aprilie la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Târgul de Cariere nu revine la Chișinău doar cu joburi, ci și cu o serie de activități conexe. La eveniment vor avea loc quiz-uri, în cadrul cărora participanții care vor răspunde corect la întrebări vor câștiga premii oferite de companiile prezente. De asemenea, organizatorii vor pune la dispoziție o zonă de gaming, unde vei putea lua parte la diverse competiții care se vor juca pe PlayStation 5.

Logitech G se alătură, și la această ediție, evenimentelor Târgul de Cariere și oferă o serie de premii menite să simplifice activitatea angajaților la locul de muncă (microfoane, căști, mouse-uri, tastaturi). Pentru a le câștiga, candidații trebuie să participe la sesiunile de quiz din cadrul evenimentului și să răspundă corect la întrebări despre piața muncii și mediul profesional.

Trump crede că Putin va respecta acordul de încetare a focului în Ucraina

Donald Trump a declarat luni că Vladimir Putin „îşi va face partea sa” de înţelegere, după ce îşi exprimase cu o zi în urmă frustrarea faţă de blocajele care împiedică să se ajungă la un acord de încetare a focului între Moscova şi Kiev, relatează AFP.

Încercând să-şi îndeplinească propriile promisiuni de campanie, Donald Trump exercită presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului în Ucraina, dar negocierile derulate de Washington n-au înregistrat până acum vreun rezultat concret.

Președintele american s-a declarat duminică ”foarte supărat” și ”furios” pe omologul său rus, reticent să se angajeze într-un acord de încetare a focului, şi a ameninţat să impună noi taxe împotriva petrolului rusesc, potrivit unui interviu acordat postului de televiziune NBC.

„Cred că se va ridica la înălţimea a ceea ce mi-a spus. Şi cred că îşi va îndeplini acum partea sa de înţelegere. Şi mai este şi Zelenski, sper că va fi la înălţimea” sarcinii sale, a afirmat deja luni Donald Trump în faţa jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă.

În ceea ce priveşte petrolul rusesc, Donald Trump a spus că nu vrea să „impună taxe vamale” suplimentare. „Dar, cred că aş face ceva dacă aş considera că (el) nu face ceea ce trebuie”, a adăugat el, referindu-se la Putin.

Preşedintele rus a evocat vineri ideea instituirii unei „administraţii temporare de tranziţie” în Ucraina, eventual sub egida ONU, pentru organizarea unor alegeri prezidenţiale „democratice” în această ţară şi abia apoi negocierea unui acord de pace cu noile autorităţi.

În declaraţiile ulterioare de duminică, Donald Trump şi-a moderat totuşi tonul faţă de Vladimir Putin, pentru a-l ataca pe Volodimir Zelenski, pe care îl acuză că vrea să întoarcă spatele acordului privind mineralele rare pe care Statele Unite vor să le exploateze în Ucraina.

Cum să îngrijești pielea mâinilor în sezonul rece?
Articolul anterior
Germania rămâne în carantină parțială până pe 10 ianuarie. Regulile noi anunțate
Articolul următor
Close menu