Douăzeci și cinci de state au trimis în R. Moldova asistență umanitară în primul semestru al anului curent, transmite Ziarul Național, citat de Rador. Datele vamale arată că cele mai multe ajutoare au fost acordate de Germania, valoarea acestora urcând la 112,5 milioane de lei sau 38,4% la sută din totalul asistenței umanitare, scrir g4media.ro.
În top urmează România cu ajutoare umanitare în valoare de 95,3 milioane de lei sau 32,5%, Spania – 21,5 milioane de lei sau 7,3%, Statele Unite ale Americii – 14,2 milioane de lei sau 4,8%, China – 13,3 milioane de lei sau 4,5%, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 9,6 milioane de lei sau 3,3%, Olanda – 9,1 milioane de lei sau 3,1% și Vietnam – 5,9 milioane de lei sau 2%.
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), printre beneficiarii de ajutoare umanitare acordate de alte state Republicii Moldova se numără persoanele vârstnice, copiii orfani și cei rămași fără ocrotire părintească, copiii cu dizabilități, familiile cu trei și mai mulți copii, familiile monoparentale, șomerii, grupurile care trăiesc sub pragul sărăciei, persoanele afectate de calamități naturale, persoanele cu dizabilități, persoanele bolnave și alte persoane vulnerabile care nu își pot realiza de sine stătător drepturile și interesele legitime.
De asemenea, ajutoarele umanitare au fost destinate instituțiilor medico-sanitare publice, școlilor-internat, instituțiilor sociale și altor organizații necomerciale care îngrijesc aceste grupuri.
„În fiecare an, pe 19 august, marcăm Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară, un prilej important de a aduce aprecieri tuturor celor care, cu dedicație și curaj, sprijină persoanele aflate în nevoie. Ministerul Muncii și Protecției Sociale își exprimă profunda recunoștință față de partenerii care sunt mereu alături în eforturile de a ajuta cetățenii vulnerabili și persoanele strămutate pe teritoriul Republicii Moldova. (…) Fiecare gest de solidaritate și sprijin a avut un impact semnificativ asupra vieților persoanelor vulnerabile, inclusiv a celor strămutate din cauza conflictelor”, cităm dintr-un comunicat al MMPS.