Țările din Balcani rămân fără populație: „Mai bine în afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro”

Magazine abandonate și străzi aproape pustii – este o imagine comună în satele și orășelele din Balcani, de unde tinerii pleacă în număr mare în străinătate pentru o viață mai bună. Exodul tinerilor apți de muncă și al specialiștilor din domenii vitale, cum sunt medicii, este un fenomen care se agravează în această regiune a Europei. Oamenii pleacă în căutarea unei vieți mai bune în țări mai prospere, în special în Europa de Vest, iar rezultatul este că în țările lor rămân populații îmbătrânite.

Macedonia de Nord și-a pierdut un sfert din populație

Macedonia de Nord stă pe o bombă demografică cu ceas.  La 30 de ani de când țara a devenit independentă, circa 600.000 de macedoneni trăiesc în străinătate, potrivit datelor oficiale. Iar în ultimele două decenii, mica națiune și-a pierdut 10 la sută din populație și acum mai are doar 1,8 milioane de oameni.

Macedonenii care au luat drumul străinătății au ajuns la concluzia că e mai bine să muncești acolo, departe de casă, pe 2.000 de euro, decât pentru 300 de euro acasă. „Mai bine să fii sclav afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro”, spun adesea macedonenii.

„Emigrația este o problemă pentru orice țară din lume, dar mai ales pentru țările mici, cu populație mică. Dacă mai mult de un sfert din cei 2,4 milioane de locuitori părăsesc țara, atunci ar trebui să fii serios îngrijorat de acest fenomen”, atrage atenția Apostol Simevski, directorul Institutul macedonean de Statistică.

Tinerii, mai ales cei mai ambițioși, nu mai au niciun fel de entuziasm să rămână într-o țară care le oferă puține posibilități.

„E tot mai greu. Suntem blocați într-un sistem disfuncțional și este greu să reconstruim unitatea pentru a încerca să creăm ceva mai bun. Aceasta este situația, pentru că sunt multe nedreptăți, disfuncționalități și este foarte greu să pornești de la zero și să aduci o îmbunătățire”, spune Sofia Getova, o tânără activistă.

„Lipsa locuințelor pentru tineri este, de asemenea, o mare problemă. Tinerii de aici pleacă foarte târziu de acasă de la părinți, formează familii târziu. Ei cred că emigrând pot grăbi lucrurile, că își pot atinge mai repede obiectivele emigrând, că pot avea o familie și vieți mai bune”, explică un alt tânăr, Bojan Nikolov.

Un sfert de milion de croați au plecat după aderarea țării la UE

Croația este membră a Uniunii Europene din 2013. Cu toate acestea, de la aderare, 250.000 de croați au plecat, iar populația de puțin peste 4 milioane de locuitori s-a redus cu aproape 10 la sută la sută într-un deceniu.

Guvernul de la Zagreb încearcă să inverseze exodul de creiere și recent le-a promis croaților din diaspora până la 26.000 de euro dacă se întorc și încep o afacere.

În municipiul Brestovac problema emigrării este foarte mare și s-a agravat de la intrarea noastră în Uniunea Europeană. Dar nu doar plecarea în alte țări UE este problema, ci și exodul spre zone urbane mai mari din Croația”, arată Igor Cancar, tehnician medical.

„Problema emigrării este majoră, pentru că pleacă mai ales tinerii, cei care sunt în putere și pot munci, iar rezultatul este o populație îmbătrânită”, subliniază Zeljko Glavic, primarul orașul Pozega din Croația.

Serbia a pierdut 10.000 de medici

Întreg acest colț sărac de Europa este afectat în diferite grade de emigrare. În Albania, 1,7 milioane de oameni, adică 37 la sută din populație, au plecat din țară în ultimele trei decenii.

Sute de mii de oameni au lăsat în urmă și Serbia pentru o viață în străinătate, mai ales după războaiele din anii 1990 care au lovit economia. Potrivit estimărilor, în ultimii 20 de ani, sârbilor le-au plecat 10.000 de medici.

sursa: www.digi24.ro

Bucurie nemărginită pentru Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare într-un cumplit accident. Aceasta este însărcinată și va deveni mamă de băiat

Bucurie nemărginită pentru Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în 2023 din cauza unui șofer iresponsabil. Aceasta a anunțat că așteaptă un băiețel, informează unica.md.

„Eu am o frază care mereu o zic: să fim în primul rând recunoscători și mulțumitori pentru atât, cât avem. Mai apoi, să cerem. În noaptea dintre ani, făceți loc măcar unui singur minut de-a șopti un “Iartă-mă” și un “Mulțumesc”; de-a recapitula anul ce trece, iar cu noul bagaj de cunoștințe, să intrăm cu inima curată în 2025. Cu emoții și mare entuziasm anunț că în 2025, familia noastrǎ se va mări…iar eu m-am dat în gaşca graviduțelor! În 2025, fraza mea “the girl with prosthetics legs”, o voi completa cu “mom of a boy”. Dragi prieteni, vă felicit cu finele lui 2024, și vă doresc șarpele lui 2025 să vă aducă bucurii, oportunități și realizări minunate!

P.S. Dragonii vor deveni dădacele micuțului şarpe”, a scris Marcela pe rețelele de socializare.

În luna februarie, Marcela a fost victima unui accident pe viaductul din Chișinău.

Marcela Paladi era pasagera unei mașini accidentate în capitală. Aceasta a ieșit din autoturism pentru a plasa semnul de semnalizare, pentru a evita producerea unui alt accident. În acel moment, un BMW a lovit-o, tânăra fiind practic strivită între cele două autoturisme. Șoferul a lăsat-o fără picioare pe Marcela.

Guvernul va oferi compensații și pentru energia electrică și termică

Beneficiarii de compensații la gazele naturale vor primi și compensații pentru energia electrică și termică, anunță ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, informează unica.md. Acesta a venit cu un mesaj pentru moldoveni.

”1.Pentru energia electrică vom compensa în totalitate creșterea tarifului pentru toate gospodăriile casnice care deja beneficiază de compensații pentru un consum de 110 kWh.

2. Cifra de 110 kWh a fost identificată conform datelor despre consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece precedent, care arată că în 2023-2024, consumul mediu era de 138 kWh. Astfel, încurajăm cetățenii să economisească 20% din energia electrică pentru a ajunge la un consum de 110 kWh, ceea ce este realizabil, după cum arată experiența din 2022-2023.

3. Pe lângă acoperirea creștererii tarifului la electricitate, Guvernul va compensa și creșterea tarifului la energie termică pentru gospodăriile casnice eligibile începând cu luna ianuarie.

Guvernul este alături de cetățeni și împreună vom trece și această iarnă cu bine și cu demnitate!”, scrie astăzi ministrul Buzu într-o postare.

Prețuri diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum, în premieră pentru Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță, în premieră, introducerea prețurilor diferențiate în funcție de orele de consum pentru energia electrică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 107/2016 privind energia electrică.

Această măsură, aprobată prin hotărârile recente ale Consiliului de Administrație al ANRE, se aplică în raport cu furnizorii Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” și va intra în vigoare începând cu 20 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Ce înseamnă această schimbare pentru consumatori?

Noile prețuri diferențiate oferă posibilitatea consumatorilor care dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare de a reduce factura pentru energia electrică consumată, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic.

Este o obligație sau un drept?

ANRE subliniază că aplicarea acestui sistem este un drept, nu o obligație. Fiecare consumator care dispune de un contor cu înregistrare pe intervale orare poate decide dacă dorește să beneficieze de prețurile diferențiate. Această măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și gestioneze mai eficient consumul de energie și să reducă impactul facturilor lunare. Cei interesați sunt îndemnați să contacteze furnizorul lor de energie pentru detalii privind implementarea noului sistem.

Cum funcționează prețurile diferențiate?

Noile prețuri reglementate aprobate de ANRE stabilesc două intervale de tarifare:

  • Orele de vârf (7:00 – 23:00) – preț care reflectă costurile de procurare a energiei în orele de vârf
  • Orele de consum redus (23:00 – 7:00) – preț mai mic, care reflectă costurile de procurare a energiei în perioada golului de sarcina de noapte

Prețurile diferențiate în funcție de orele de consum sunt deja aplicate în numeroase state europene și reprezintă o soluție eficientă pentru o gestionare mai echilibrată a consumului energetic.

Pentru o informare detaliată, consumatorii interesați pot consulta anexele la hotărârile ANRE, disponibile pe site-ul oficial www.anre.md, unde sunt prezentate prețurile aplicabile în funcție de categoria de consum.

Care sunt avantajele pentru consumatori?

 Reducerea costurilor – consumând mai multă energie în afara orelor de vârf, consumatorii pot reduce factura.

Contribuție la stabilitatea rețelei – un consum distribuit echilibrat pe parcursul zilei reduce presiunea pe infrastructura energetică.

Prin această decizie, ANRE continuă acțiunile de reformare a cadrului de reglementare, stimulând măsurile de optimizare a consumului de energie electrică și ajustarea acestuia la necesitățile sistemului electroenergetic de aplatizare a curbei de sarcină. Această inițiativă reprezintă un pas important către un sistem energetic modernizat, care oferă beneficii reale atât utilizatorilor casnici, cât și celor noncasnici.

Larisa Dolina a întinerit peste noapte. Cum arată vedeta la 66 de ani
Articolul anterior
Un tânăr din Dondușeni și-a făcut zob mașina după ce a ajuns cu ea într-un copac. Pasagerul lui a fost spitalizat
Articolul următor