Restricţiile dure par să-şi fi atins scopul, în Anglia. Conform unui studiu recent, infecţiile cu coronavirus au scăzut cu aproape 30%.
Pe de altă parte, guvernul britanic a tranşat o problemă care îi frământa pe mulţi: Moş Crăciun nu trebuie să poarte masca, dar… ar fi bine ca cei mici să nu stea pe genunchii lui. Iar în Germania, târgurile de Crăciun “drive-in”, salvează, într-un fel, spiritul sărbătorilor.
Englezii mănâncă afară. A devenit o imagine a normalului acestor zile. Dar premierul britanic speră ca, în unele locuri, puburile şi restaurantele să poată fi redeschise. Boris Johnson încearcă să-i convingă pe parlamentari că este oportună revenirea la sistemul măsurilor de restricţii la nivel regional, cu trei trepte, în funcţie de situaţia epidemiologică. Un vot crucial, în acest sens, va avea loc mâine în Camera Comunelor, iar Johnson speră să evite o rebeliune în propriul partid, pentru că mulţi conservatori au rezerve în privinţa impactului economic pe care îl au restricţiile.
Demersul premierului Johnson este susţinut, însă, de rezultatele unui studiu major, care arată că, după al doilea lockdown naţional, numărul infectărilor a scăzut cu 30 la sută, în Anglia. În zonele unde erau focare, situaţia s-a îmbunătăţit considerabil.
Totuşi, în ciuda progreselor, numărul bolnavilor de Covid rămâne destul de ridicat, avertizează autorităţile britanice.
Pentru a evita aglomeraţia la cumpărături, odată cu apropierea sărbătorilor, magazinele din Anglia vor rămâne mai mult timp deschise.
În Germania, târgurile de Crăciun s-au adaptat vremurilor.
Fiecare chioşc va funcţiona ca un serviciu drive-in, amintind de restaurantele de tip fast food Adică vii cu maşina, cumperi de la volan şi pleci.
Spaniolii sunt mai puţin precauţi. În ciuda avertismentelor şi restricţiilor, străzile Madridului au fost înţesate în primul week-end cu luminiţe de Crăciun. Oamenii au ieşit la plimbare, la cumpărături, profitând de ultimele reduceri ale unui Black Friday extins. Sau au vizitat târgurile de Crăciun.
În Franța, instanța supremă în contencios administrativ a decis că guvernul trebuie să relaxeze măsurile restrictive și să permită adunarea a mai mult de 30 de persoane la slujbele religioase, după ce Executivul a stârnit furia liderilor religioşi. Aceştia spun că bisericile şi catedralele sunt mai spaţioase ca alte locuri publice.
Nicolas Bergerault, local parishioner : „Limita (30 de persoane) este, desigur, bizară – nu ridicolă sau altcumva, ci bizară. E straniu să compari ce înseamnă 30 de oameni într-o biserică precum aceasta cu cei dintr-o capelă mică de la ţară.”
Curba ultimului val de infectări cu coronavirus se aplatizează său intră pe o pantă descendentă în unele ţări, dar nu toate de pe continent. Este prea devreme să relaxăm restricţiile în vigoare – a avertizat directorul Centrului European pentru Controlul Bolilor.
sursa: www.stirileprotv.ro