Reprezentanţii tătarilor din Crimeea au cerut miercuri ca restituirea peninsulei de la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014, să fie una dintre condiţiile pe care Kievul să le impună în cadrul negocierilor cu Moscova în vederea încetării războiului, relatează AFP.
Medjlis, adunarea tradiţională a acestei comunităţi musulmane turcofone, instalată în Crimeea din secolul al XIII-lea, insistă, în urma unei reuniuni online, asupra faptului că înapoierea acestui teritoriu Ucrainei trebuie să fie o „condiţie obligatorie” în negocierile ruso-ucrainene.
„Medjlisul tătarilor din Crimeea pleacă de la principiul că restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional, inclusiv Republica autonomă Crimeea şi Sevatopolul, trebuie să fie o condiţie obligatorie în vederea organizării unor negocieri oficiale între reprezentanţi ucraineni şi ţara agresoare, Federaţia Rusă”, subliniază într-o postare pe Facebook preşedintele adunării, Refat Ciubarov.
El citează în acest sens o decizie pe care Medjlis a luat-o la 18 martie. O nouă rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană, marţi, la Istanbul, a părut să facă părţile să avanseze către un acord, potrivit declaraţiilor negociatorilor. Însă Kremlinul a făcut un duş rece acestor speranţe, miercuri, dând asigurări că nu vede nimic „promiţător”.
Negociatorul-şef ucrainean David Arahamia a anunţat că Ucraina cere un „acord internaţional” care să-i garanteze securitatea şi propune ca peninsula Crimeea şi regiunile separatiste proruse Doneţk şi Luhansk, aflate sub controlul separatiştilor proruşi, să fie „excluse în mod provizoriu” din negocieri. Partea rusă cere, la rândul său, ca un acord să prevadă o recunoaştere a suveranităţii ruse în Crimeea şi a independenţei celor două „republici” rebele din Donbas, în estul Ucrainei.