În legea taxei de stat ar putea fi introdusă noțiunea de ”taxă de timbru” – suma percepută la contul instanței de judecată de la persoanele fizice și juridice pentru toate cauzele civile de contencios administrativ, precum și pentru contestațiile împotriva procesului-verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale. Deputații au votat, în prima lectură, proiectul legii taxei de stat. Inițiativa legislativă a fost susținută cu votul a 52 de deputați. Potrivit autorilor, această taxă va preveni depunerea abuzivă a cererilor în instanța de judecată.
De asemenea, vor fi ajustate cuantumurile taxei de stat și va fi modificat procentul de încasare a taxei de stat. Autorii mai propun eliminarea plafonului de 25.000 de lei pentru persoanele fizice și 50.000 de lei pentru persoanele juridice pentru cererile de chemare în judecată privind litigiile cu caracter patrimonial, cererile de contestare a unui titlu executoriu sau a unui alt document prin care încasarea se produce în mod incontestabil.
Totodată, taxa de stat pentru anumite cereri de instanță va fi majorată, astfel încât persoanele care se află în fața unui litigiu care poate fi soluționat mai simplu și mai rapid pe cale extrajudiciară să fie mai motivați să o facă.
Autorii au mai propus instituirea mai multor taxe pentru a contracara amânările abuzive ale ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces.
Proiectul legii taxei de stat a fost elaborat în contextul implementării Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025 și urmează a fi examinat și în a doua lectură.
Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, documentul a fost elaborat pe platforma unui grup de lucru, creat de Comisia juridică, numiri și imunități, din care au făcut parte reprezentanți ai diferitor instituții, printre care Ministerul Finanțelor; Ministerul Justiției; Uniunii Avocaților din Moldova; Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești; Consiliului Superior al Magistraturii; Curții Supreme de Justiție; Serviciului Fiscal de Stat; Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești; Agenției Servicii Publice; Camerei Notarială din Republica Moldova.
sursa: www.bizlaw.md