Taxele pentru terenurile în paragină vor fi majorate anul viitor

Proprietarii terenurilor agricole sau ai grădinilor de lângă case lăsate în paragină vor fi sancționați mult mai dur din 2025. Primăriile vor fi în drept să majoreze impozitul funciar cu până la 300%. Același lucru se va putea întâmpla și în cazul clădirilor sau locuințelor neîngrijite sau părăsite.

Noua măsură se regăsește în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor și are drept scop încurajarea proprietarilor să întrețină și să utilizeze corespunzător bunurile imobile și terenurile agricole, transmite ziua.md.

Astfel, impozitul va putea fi majorat pentru proprietarii care nu și-au lucrat terenurile timp de doi ani consecutiv. Autoritățile locale vor fi responsabile de identificarea și evaluarea proprietăților care se încadrează în aceste criterii și de aplicarea noilor cote de impozitare.

Potrivit analistului economic Veaceslav Ioniță, această măsură va descuraja lăsarea terenului agricol în paragină. Expertul susține că cea mai viabilă soluție, în special pentru moldovenii din străinătate care dețin terenuri agricole, dar care nu sunt lucrate, este să îl dea în arendă întreprinderilor agricole sau gospodăriilor țărănești pentru a scăpa de penalități.

Ioniță nu exclude că, peste ani, mulți dintre deținători ar putea fi chiar desproprietăriți.

„Din punct de vedere teoretic, proprietarii terenurilor agricole ar putea fi desproprietăriți, dar nu cred că asta va fi în realitate. Vorbim de o sumă mică. Un om care are o datorie față de stat și el nu își onorează obligațiunile, statul are premise pentru a face o executare silită. Nimeni nu împiedică însă persoanele care au teren agricol să îl dea în arendă”, a declarat Veaceslav Ioniță pentru Radio Moldova.

În același context, în cadrul recentei analize despre situația din agricultură, Ioniță critica măsura Guvernului din politica fiscală pentru 2025, care propune impunerea unui impozit de 20% persoanelor care dau în arendă terenuri agricole.

„Acțiunile Guvernului creează un mecanism care ia bani de la oamenii săraci și îi pune în buzunarele exportatorilor bogați. Bugetul de stat nu primeşte decât 100 de milioane de lei. Iar ca efect social, inițiativa va avea un impact fără precedent asupra oamenilor săraci”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, în prezent, în Republica Moldova sunt 300 de mii de hectare de terenuri agricole nelucrate, iar în 2024 pierderile din această cauză ar fi de aproximativ opt miliarde de lei.

Atenție, călători! Aglomerație în mai multe puncte de trecere a frontierei

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 80 322 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 44 274 traversări persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 49 651, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 30 671. Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 42 980 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 19 936 treceri și alte 17 406 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 17 406 traversări persoane;
PTF Leușeni – 13 912 traversări persoane;
PTF Sculeni – 9 937 traversări persoane;
PTF Cahul – 7 165 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 5 343 traversări persoane;
PTF Otaci – 4 836 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 4 540 traversări persoane;
PTF Costești – 4 041 traversări persoane;

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 18 255 treceri, dintre care 9 636 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 4 032 au constituit trecerile minorilor ucraineni. În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 17 persoane străine. 

În 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 19 încălcări:
– șase treceri ilegale a frontierei de stat;
– trei persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel în PTF;
– două documente de călătorie falsificate;
– un caz de trafic ilegal de bunuri;
– doi străini au încălcat termenul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
– cinci încălcări privind regulile de folosire a vinietei, de transportare pasageri, de exploatare vehicule.

Au fost declanșate 58 de consemne, fiind vizate 56 de persoane, dintre care șase au fost reținute, și două mijloace de transport – ridicate.

Recomandăm călătorilor, înainte de a porni la drum să consulte Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717) sau să verifice online situația din punctele de trecere (http://border.gov.md/camere-web).

ATENȚIE la albine și viespi! Numărul de cazuri cu reacții alergice severe s-a dublat

De la începutul sezonului estival, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 118 persoane, dintre care 112 maturi și 6 copii cu șoc anafilactic. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, 102 pacienți, inclusiv 6 copii au fost transportați la instituțiile medicale din țară, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Menționăm faptul că în aceeași perioadă în anul 2023 au fost înregistrate 89 cazuri de șoc anafilactic (85 la maturi și 4 la copii), dintre care 80 pacienți, inclusiv 4 copii au fost transportați la spital.

În perioada lunilor iunie – august, din numărul total de cazuri cu șoc anafilactic – 74 au fost în urma înțepăturilor de albină/viespe. Iar în anul 2023 au fost raportate un număr de 53 cazuri de șoc anafilactic la înțepăturile de albină/viespe.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească atenționează cetățenii despre riscul major pentru sănătate în urma înțepăturilor de insecte (albini, viespi, etc). Acestea prezintă un pericol real pentru viață, îndeosebi la persoanele alergice, copii și vârstnici. 

În situații critice, când viața unei persoane se află în pericol eminent, solicitați imediat ajutor la Serviciul 112 !

Pentru a afla mai multe detalii despre șocul anafilactic urmăriți reportajul de mai jos cu doamna Larisa Arnaut – medic de urgență al echipei de asistență medicală urgentă specializată Terapie Intensivă Mobilă și Reanimare din cadrul Substația de Asistență Medicală Urgentă Centru.

Capitala își întâmpină azi diaspora acasă, la festivalul ”DOR de Chișinău”!

Primăria Capitalei anunță desfășurarea primei ediții a Festivalului „DOR de Chișinău”, un eveniment menit să celebreze Zilele Diasporei, care se desfășoară anual la sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august. Astăzi, 17 august 2024, între orele 16:00 și 22:00, strada pietonală „Eugen Doga” va deveni spațiu de întâlnire pentru toți cei care simt dorul de a reveni acasă, informează unica.md.

Festivalul „DOR de Chișinău”, organizat în cadrul Zilelor Diasporei, pune în valoare bogăția culturală și conexiunile puternice pe care le reprezintă diaspora moldovenească, aducând împreună comunitatea diasporei din întreaga lume pentru a consolida legăturile și a împărtăși experiențe.

Programul festivalului include recitaluri ale artiștilor îndrăgiți de moldovenii de pretutindeni, expoziții de artă, întâlniri cu scriitori și târguri de meșteșugari și artizani, ateliere creative și proiecții de filme. Pe scena festivalului vor urca atât artiști naționali, cât și internaționali.

Pregătește-te pentru o experiență muzicală deosebită, ce va evidenția diversitatea și bogăția culturii noastre alături de Orchestra Moldovlaska, Vladimir Fotescu, Cristina Pînzaru, Doinița Sulac, Ansamblul etnofolcloric „Dorurele”, Gabriel Nebunu, Olga Verbițchi, Marej, Dara, Valentin Uzun & THARMIS.

Pentru toți cei care simt dorul de a reveni acasă, acest festival reprezintă mai mult decât un simplu eveniment cultural – este o călătorie emoțională către rădăcini, gustul autentic al mâncării ca la mama acasă, revederea chipurilor familiare ale celor dragi și redescoperirea frumuseților naturale și bogățiilor Moldovei.

La finalul festivalului, toți participanții vor fi invitați la o horă a diasporei, simbol al unității!

Cine l-a împușcat pe Donald Trump: Primele informații FBI
Articolul anterior
Monitorizarea copiilor aflați în situații de risc va fi îmbunătățită, datorită unui sistem informațional de profil
Articolul următor