Teatrele se deschid! Actorii revin în scenă

Teatrele se deschid, din 11 ianuarie, după mai bine de jumătate de an de când nu au activat deloc sau au activat parțial. Restricția a fost anulată după ce mai mulți actori și oameni de artă din țara noastră au lansat reclamații și petiții către autorități, iar vocea lor a fost auzită.

Despre acest lucru a anunțat primarul Ion Ceban, pe o rețea de socializare:

”Teatrele se întorc la muncă, iar elevii revin în bănci după vacanța de iarnă!

Astăzi, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a luat în calcul solicitarea mea de ieri, după ce au parvenit în adresa primăriei mai multe scrisori din partea actorilor care roagă disperați să își reia munca. 

Membrii comisiei întruniți în ședință au analizat situația și au ajuns la concluzia că teatrele pot activa cu păstrarea tuturor măsurilor de sănătate publică și condițiilor de siguranță sanitară în contextul pandemiei Covid.

Este vorba ca prezența în sălile de spectacole să fie de 50 de procente pentru a fi păstrată distanța, dezinfectarea, termometria vizitatorilor, purtarea măștilor, iar spectacolul nu trebuie să dureze mai mult de două ore.

La fel se va permite organizarea evenimentelor concertistice în aceleași condiții”, a declarat Ion Ceban.

65 de șoferi prinși beți la volan în acest weekend

Polițiștii au înregistrat circa 4.700 de abateri în trafic în acest weekend. 65 de conducători auto au fost înlăturați de la volanul autovehiculului, fiind depistați în stare de ebrietate, informează unica.md.


1880 au depășit regimul de viteză stabilit pe sectorul de drum;
864 conduceau vehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
769 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor;
563 au staționat în locuri interzise;
151 au fost sancționați pentru necuplarea centurii de siguranță și purtarea convorbirilor telefonice;
47 nu au acordat prioritate legalǎ pietonilor;
42 conduceau vehiculul cu încălcarea regulilor privind dreptul de a conduce.

Inspectorii de patrulare au intervenit în 294 cazuri, solicitări parvenite la Serviciul unic 112.

Războiul tarifar amenință economia globală: Scădere masivă pe bursele din Asia

În această dimineață, piețele asiatice au fost lovite de o undă de șoc economic major în contextul în care noile tarife impuse de președintele american Donald Trump încep să producă efecte la nivel global, scrie tvrmoldova.md.

Bursa de la Tokyo a deschis cu o cădere bruscă – indicele Nikkei a scăzut cu peste 8%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni. Indicele mai larg Topix a pierdut și el peste 7,5% din valoare, declanșând îngrijorări serioase privind stabilitatea economică a regiunii.

Șocul economic s-a extins rapid și în alte piețe importante ale Asiei: în Coreea de Sud, Kospi a scăzut cu aproape 5%, iar tranzacționarea a fost suspendată temporar pentru a evita panicarea investitorilor. În Taiwan, indicele Taiex a căzut cu aproape 10%, iar bursele din Australia și Noua Zeelandă au înregistrat și ele pierderi de peste 6%, respectiv 3,5%.

Aceste scăderi masive vin pe fondul unei escaladări rapide a războiului tarifar global lansat de Trump, care a impus recent un tarif general de 24% asupra importurilor din Japonia – una dintre cele mai loiale țări aliate ale SUA. 

Tariful urmează să intre în vigoare în această săptămână, iar autoritățile japoneze recunosc că efectele se vor resimți dureros, în special în industria auto și de tehnologie. Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat că guvernul va lua toate măsurile posibile pentru a proteja economia și locurile de muncă.

La nivel global, reacția investitorilor a fost una negativă și puternică. Săptămâna trecută, bursele americane au pierdut peste 5,4 trilioane de dolari în valoare de piață în doar două zile – cea mai mare scădere din ultimii cinci ani. Duminică seară, contractele futures pe acțiunile americane indicau o continuare a declinului.

Tensiunile au crescut și mai mult după ce China a anunțat vineri un tarif de represalii de 34% asupra tuturor mărfurilor americane, semnalând o escaladare serioasă a războiului comercial. Analiștii economici avertizează că o astfel de spirală tarifară între marile economii ale lumii ar putea duce nu doar la o recesiune globală, ci și la dezechilibre comerciale pe termen lung. În concluzie, piețele globale trec printr-un moment de cotitură.

Miza nu este doar economică, ci și geopolitică – pentru că fiecare decizie de tarif riscă să reaprindă vechi tensiuni și să destabilizeze un sistem comercial internațional deja fragil. Cum vor răspunde SUA, China și aliații lor în următoarele zile vă decide dacă ne îndreptăm spre o corecție temporară sau o criză economică de proporții.

Republica Moldova este tot mai aproape de a îndeplini visul tinerilor care, la 7 aprilie 2009, au ieșit în stradă pentru un viitor european și prosper

Republica Moldova se află tot mai aproape de a îndeplini visul tinerilor care, la 7 aprilie 2009, au ieșit în stradă pentru un viitor european și prosper. În anii care au urmat am avut noi tentative în care politicieni declarați pro-europeni au tot vândut această țară Kremlinului, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței Legislativului de luni, scrie tvrmoldova.md.

„Acum 16 ani, la 7 aprilie, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a cere dreptul de a trăi într-un stat liber și democrat. Acum 16 ani, moldovenii  au spus răspicat că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Cu toții am crezut că ne vom mișca mai repede, dar în anii care au urmat am avut noi tentative în care politicieni declarați pro-europeni au tot vândut această țară Kremlinului”, a declarat Igor Grosu. 

„Nu avem dreptul moral să ne abatem de la acest drum și trebuie să muncim mai departe, pentru că de noi depinde ce se va întâmpla cu Moldova în următorii ani.”

Oficialul a mai făcut referire și la alegerile parlamentare din acest an, subliniind că „moldovenii știu cine ne vrea binele și cine ne vrea răul”.

La 7 aprilie 2009, mii de tineri nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare, care îi dădeau pe comunişti învingători cu o majoritate covârşitoare, au ieşit la un protest paşnic în centrul Chişinăului. În scurt timp, manifestaţia a degenerat în violenţe. Provocatori din rândurile protestatarilor au început să devasteze sediile Parlamentului şi Președinției, rănind mai mulţi poliţişti care încercau să menţină ordinea publică. 

Moartea lui Valeriu Boboc este singurul deces recunoscut oficial de autorităţi, deşi sunt suspiciuni că ar mai fi murit unii tineri. Conform datelor Procuraturii Generale, după evenimentele din aprilie 2009, au fost pornite zeci de procese penale, însă doar câteva au fost finalizate fiind găsite persoanele vinovate.

Potrivit Amnesty International pe 7 aprilie 2009, peste 600 de persoane au fost maltratate, reţinute şi bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiţie independentă şi echitabilă, au fost deţinute în condiţii inumane, fără apă şi mâncare. 

Autorităţile de atunci au evaluat la 146 de milioane de lei pagubele produse după distrugerea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, a mai multor mijloace de transport, a mobilierului şi tehnicii de calcul.

O familie cu un bebeluș de 3 luni, ajutată de polițiști să ajungă de urgență la spital
Articolul anterior
România donează o tonă de medicamente și echipamente Spitalului Clinic Militar Central din Chișinău
Articolul următor
Close menu