Teatrul ”Alexei Mateevici” merge într-un turneu în Italia. Vezi în ce orașe vor veni actorii

La sfârșit de octombrie, trupa Teatrului Alexie Mateevici va face un turneu în Italia. Spectacolul documentar PODUL DE PIATRĂ. ELEGIACELORDELAKMDISTANȚĂ, regizat de Luminița Țâcu, după volumul Istorii din străinătate, scris de Iurie Cojocaru, se va juca în orașele Bologna, Padova și Milano. Practic, experiențele emoționante, amare, povestite de conaționali plecați departe de casă cu ani în urmă, parcurg kilometri, de data aceasta, spre  diaspora din Italia, și se prezintă sub o altă frumoasă și expresivă formă artistică – teatrul.  

Locațiile în care se va juca spectacolul sunt următoarele: 

27 octombrie, Bologna, ora 19:00, la Parrocchia di Nostra Signora della Fiducia

   Link către eveniment!

28 octombrie, Padova, ora 18:00, la Teatro Ferrari

    Link către eveniment.

29 octombrie, Milano, ora 18:00, la Auditorium Father Reina

     Link către eveniment.

Invităm cu drag publicul din Bologna, Padova și Milano să vină la spectacol, să fim și să trăim emoții împreună. 

Spectacolul este construit din amintirile, lacrimile, durerile, regretele, jalea, dar și visele, bucuriile, fericirea sau DORUL celor care au ales să plece în străinătate ca să-și construiască viața, dar și emoțiile, privirile, cuvintele, scrisorile  celor care au așteptat nerăbdători ACASĂ.

PODUL DE PIATRĂ.ELEGIACELORDELAKMDISTANȚĂ este despre kilometri care au marcat destine și au lăsat urme adânci aupra societății Republicii Moldova, asupra populației Republicii Moldova și asupra istoriei pe care o scriem împreună. 

TAM vă invită la un spectacol care face lumină asupra MIGRAȚIEI și aduce în scenă fragmente din realitatea pe care o trăim…

… Un convoi de femei și bărbați care aleargă să scape de sărăcie…aleargă să-și cumpere pe bani împrumutați la procente dreptul la o viață mai bună…aleargă și… asta…asta…goana asta lasă urme adânci…urme adânci ale singurătății….singurătate rușinoasă, dramatică, tragică…până la sânge…și rănile…rănile…sunt adânci….răni deschise și nevindecate….

Echipa TAM este și va rămâne profund recunoscătoare tuturor celor care și-au scris ISTORIILE DIN STRĂINĂTATE și, odată cu poveștile lor, și-au făcut vizibil numele, dar și celor care au decis să rămână ANONIMI: Iurie Cojocaru, Efimia Micusa, Doina Ciubuc, Nina Cireș, Ludmila Tofan, Marian Stanca, Diana Gavajuc, Irina Certan, Raisa Gandrabur, Alisa Novaci, Tatiana Rotaru, Alina Stavarachi, Eduard Damean, Efimia Burduh, Diana Ardileanu, Violeta Culeanu, Valentina Raru Țepordei, Valentina Coman, Dada Morneala, Vera Condrea, Olga Jereghi, Vera Cojocari, Serghei Toma, Gheorghe Nafornița, Rodica Gori, Dumitru Munteanu, Olga Metzinger, Andrei Cociug, Mihai Ioncu, Anastasia Tiron, Tatiana Nogailic, Nadejda Mogâldea, Ecaterina Costaș, Ana Nicorici, Valentina Geamana, Valentina Cociug, Mariana Plămădeală, Aurel Țurcan, Ion Marin, Cristina Pruteanu, Max, Eugenia Eremia, Nicu Aurica și Valentin.

Pentru TAM contează fiecare poveste, fiecare istorie și fiecare destin. Doar așa am putut construi PODUL DE PIATRĂ. ELEGIACELORDELAKMDISTANȚĂ.

În specatcol participă actorii:

Ludmila Botnaru/ Cătălina Budu/ Nina Lefter/ Valentina Ostap/ Jastina Sajin/ Victor Untilă

Regie/ Scenariu – Luminița Țâcu

Scenografie/ Costume – Alina Perju

Proiecție video și design – Ian Onică

Artist măști – Nicolae Latunov

Coloană sonoră – Valentin Strishkov

Șef producție – Ion Catarga

Aducem mulțumiri speciale pentru colaborare și implicare Zinaidei Bolea, cercetătoare în domeniul traumei sociale, anunță organizatorii.

Banii colectați de la părinți pentru fondul clasei: Regulament nou

Banii colectați de la părinți pentru fondul clasei ar putea fi legalizați. Un Regulament în acest sens a fost propus spre consultări publice de Ministerul Educației și Cercetării. Părinții susțin inițiativa și spun că oricum fac anumite donații pentru instituțiile de învățământ, iar acum acestea vor fi legale și benevole, scrie radiomoldova.md.

Potrivit documentului pregătit de Ministerul Educației și Cercetării părinții vor putea dona bani unei școli sau grădinițe prin transfer bancar, care va fi anonim. Pentru aceasta, instituția va deschide un cont trezorerial, datele căruia vor fi plasate pe pagina web, iar resursele nu vor putea fi utilizate pentru a plăti salarii sau servicii. De asemenea entitățile vor fi obligate să prezinte rapoarte despre utilizarea acestor bani. Inițiativa va asigura o transparență a donațiilor, totuși este neclar ce se va întâmpla mai departe cu Asociațiile de Părinți care, cu siguranță, vor conțină să colecteze bani, susține Directoarea Executivă a Asociației Părinți Solidari, Ala Revenco.

Colectările de bani prin intermediul Asociațiilor de Părinți în apropierea sărbătorilor sau pentru reparații ale instituțiilor, este motivul disputelor dintre părinți. Aceștia s-au plâns de nenumărate ori de discriminare a copiilor, după ce au refuzat să participe la strângere de fonduri. Unii din ei afirmă că ar putea să-și schimbe opinia, dacă această inițiativă are un caracter benevol și anonim, fără a fixată o sumă exactă.

Conform unui studiu realizat în anul 2020, de Institutul de Politici Publice o familie achită anual 5600 de lei plăți informale. Doar 38% dintre respondenți afirmau că sumele pentru plățile informale sunt accesibile pentru ei, în timp ce 26% au zis că e nevoie de eforturi suplimentare pentru a le achita.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, anul trecut pentru participarea la colectări ilegale de bani în școli au fost aplicate 19 amenzi.

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Termenul de acordare a scutirilor de la plata de import pentru moldovenii reveniți în țară, extins până la 1 octombrie 2025
Articolul anterior
Prima conferință de amploare destinată agriculturii, organizata vreodată la Cahul! Fermierii sunt invitați la Pria Agriculture, care va avea loc marți, 17 octombrie
Articolul următor