Televiziunile ruse ,,spală” creierele populației. Ce văd oamenii din Rusia la televizor despre conflictul Rusia-Ucraina-NATO

,,Trupe străine puternic înarmate se îndreaptă spre graniţa cu Ucraina. Avioane de recunoaştere se învârt în cerc de zor. Lunetiştii sunt deja pe poziţii. Zvonurile despre operaţiuni sub „steag fals” sunt răspândite la fiecare colţ”. Aceste lucruri se transmit la televiziunea de stat de la Moscova, potrivit căreia nu armata rusă este pregătită de atac, ci NATO, relatează CNN, conform Adevarul.

În viziunea presei fidele Kremlinului, forţele NATO duc la îndeplinire un plan pregătit de ani de zile: încercuirea Rusiei, înlăturarea de la putere a preşedintelui Vladimir Putin şi preluarea controlului asupra resurselor energetice ale ţării.

La ştiri şi la emisiuni pe teme politice, Ucraina este prezentată ca un stat eşuat controlat în întregime de „păpuşarul” Statele Unite. Europa este imaginată a fi slabă, o colecţie de state divizate care primesc ordine de la Washington. Chiar şi „înfricoşătorul” Washington este slab şi divizat, sfâşiat de diviziuni politice şi tulburări rasiale.

Dar cum se poate oare ca aceste puteri să fie deopotrivă slabe şi o ameninţare? Aceasta este una dintre enigmele propagandei de stat din Rusia. Nu încurajează gândirea critică, ci încearcă mai degrabă să crească tensiunea în rândul telespectatorilor, să li se facă frică, comentează CNN.

Emisiunea emblematică de sinteză politică a televiziunii de stat de la Moscova, „Vesti Nedeli” („Ştirile săptămânii”), a început duminica trecută cu prezentatorul său Dmitri Kiseliov aproape vociferând: „În loc să dea răspunsuri la iniţiativele paşnice ale Kremlinului, ne îngroapă cu acuzaţii şi noi ameninţări”.

Orice potenţial semn de dezacord între Europa şi SUA sau NATO este o ştire de top în Rusia. Kiseliov, de exemplu, a acordat o atenţie sporită cazului comandantului Marinei Germane care a declarat că Putin „merită respect” şi că peninsula Crimeea – un teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014 – este „pierdută pentru totdeauna”.

Este posibil ca Ucraina să nu devină victima unei invazii totale, dar propaganda Kremlinului duce deja un război mediatic total.

Declaraţiile administraţiei Biden sunt respinse total prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care repetă obsesiv: „minciuni”, „isterie”, „fake”. Cuvântul „fake” este rostit atât de des, încât pare că a devenit rusesc.

Avertismentul cu privire la un posibil atac al Rusiei împotriva Ucrainei este negat cu interpretarea că ar fi un act de „rusofobie” din partea „anglo-saxonilor”.

Tensiunile nu sunt cauzate de Rusia, ci de NATO, spune Kremlinul.

Într-o piesă izbitoare de propagandă în oglindă, televiziunea rusă a început să redifuzeze, cu traducere, comentariile expertului american Tucker Carlson, ale cărui declaraţii anti-NATO şi anti-Biden de la Fox News se aliniază perfect cu linia ideologică a Kremlinului. „El (Carlson, n. red.) ar trebui să fie în emisiunea ta!”, îi spune un invitat prezentatorului unei emisiuni politice.

Bliţul presei de stat din Rusia pare să aibă efect la public. Un sondaj efectuat în decembrie anul trecut de Centrul Levada arată că jumătate dintre ruşi cred că SUA şi NATO sunt de vină pentru criza ruso-ucraineană, în timp ce doar aproape 4% consideră că Rusia este responsabilă.

Sondajul mai arată că puţin peste jumătate dintre ruşi cred că situaţia tensionată din jurul Ucrainei nu va escalada într-un război între Moscova şi Kiev, în timp ce mai mult de o treime (39%) spune că războiul este „inevitabil” sau „foarte probabil”.

Într-un alt sondaj al Centrului Levada, tot din decembrie, mai mult de jumătate dintre respondenţi (56%) consideră că relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt grav deteriorate, cel mai mare rezultat de la începutul războiului din Ucraina, în 2014.

Mulţi ruşi cred că sunt traşi în război de către Occident, potrivit unui focus grup organizat de Riddle, un jurnal online dedicat afacerilor din Rusia.

„Rusia va trebui să răspundă… Suntem ciupiţi din toate părţile, ne muşcă. Ce ar trebui să facem? Să cedăm?”, spune un participant la focus grup.

Un alt sondaj al Centrului Levada arată că ruşii sunt „obosiţi psihic” de subiectul Ucraina, care, spun ei, „pare a fi impus de mass-media importantă”.

Drept urmare, telespectatorii nu analizează ştirile şi nu verifică ce aud la emisiunile TV. Cu siguranţă, peisajul mass-media din Rusia se schimbă, pe măsură ce noile generaţii îşi iau tot mai mult informaţiile din online. Dar majoritatea posturilor de ştiri alternative din Rusia au fost închise sau marginalizate, iar realitatea paralelă a Kremlinului continuă să domine undele, conchide CNN.

Banii colectați de la părinți pentru fondul clasei: Regulament nou

Banii colectați de la părinți pentru fondul clasei ar putea fi legalizați. Un Regulament în acest sens a fost propus spre consultări publice de Ministerul Educației și Cercetării. Părinții susțin inițiativa și spun că oricum fac anumite donații pentru instituțiile de învățământ, iar acum acestea vor fi legale și benevole, scrie radiomoldova.md.

Potrivit documentului pregătit de Ministerul Educației și Cercetării părinții vor putea dona bani unei școli sau grădinițe prin transfer bancar, care va fi anonim. Pentru aceasta, instituția va deschide un cont trezorerial, datele căruia vor fi plasate pe pagina web, iar resursele nu vor putea fi utilizate pentru a plăti salarii sau servicii. De asemenea entitățile vor fi obligate să prezinte rapoarte despre utilizarea acestor bani. Inițiativa va asigura o transparență a donațiilor, totuși este neclar ce se va întâmpla mai departe cu Asociațiile de Părinți care, cu siguranță, vor conțină să colecteze bani, susține Directoarea Executivă a Asociației Părinți Solidari, Ala Revenco.

Colectările de bani prin intermediul Asociațiilor de Părinți în apropierea sărbătorilor sau pentru reparații ale instituțiilor, este motivul disputelor dintre părinți. Aceștia s-au plâns de nenumărate ori de discriminare a copiilor, după ce au refuzat să participe la strângere de fonduri. Unii din ei afirmă că ar putea să-și schimbe opinia, dacă această inițiativă are un caracter benevol și anonim, fără a fixată o sumă exactă.

Conform unui studiu realizat în anul 2020, de Institutul de Politici Publice o familie achită anual 5600 de lei plăți informale. Doar 38% dintre respondenți afirmau că sumele pentru plățile informale sunt accesibile pentru ei, în timp ce 26% au zis că e nevoie de eforturi suplimentare pentru a le achita.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, anul trecut pentru participarea la colectări ilegale de bani în școli au fost aplicate 19 amenzi.

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Accident tragic la Sângerei. Șoferul de 43 de ani a murit pe loc
Articolul anterior
O moldoveancă și-a creat propria afacere, pe care a dezvoltat-o cu sprijinul UE
Articolul următor