Temperaturi de +47 de grade Celsius, înregistrate în România. Sute de apeluri la 112 din cauza caniculei

Valul de aer tropical care a lovit sud-estul Europei aduce temperaturi extreme și un disconfort termic greu de suportat. În România, aproape toată țara se află sub cod roșu de caniculă, iar în unele zone temperatura resimțită la nivelul solului a fost și de +47 de grade, potrivit presei de peste Prut.

La camerele de gardă, sute de persoane au avut nevoie de ajutor, după ce au ieșit în soarele arzător și li s-a făcut rău. La Iași, un bunic de 84 de ani a avut nevoie de ajutor medical după ce, ieșit în soarele amiezii, s-a împiedicat și a căzut în apropierea unei bănci. Șansa lui a fost că niște tineri au sunat imediat la 112.

În Mehedinți au fost, în numai 24 de ore, 120 de apeluri la 112 de la oameni cărora li s-a făcut rău din cauza caniculei.

La Timișoara, la orele prânzului, s-au înregistrat 39 de grade Celsius, iar din acest motiv străzile au fost aproape pustii. Foarte puține persoane s-au încumetat să iasă afară din casă.

În Timișoara și Arad, temperatura resimțită a fost de 43-44 de grade. Puținii oameni care au ieșit afară pe caniculă au căutat fântânile ca să se răcorească.

În mijlocul acestor zile de arșiță, oamenii din mai multe cartiere din Zalău au rămas fără apă de aproape o săptămână, în urma suprasolicitării sistemului.

Reprezentanții companiei locale de apă spun că problema vine de la cei care folosesc apa pentru a-și uda grădinile sau pentru piscine. Ei susțin că situația din Zalău, dar și din alte părți, se va înrăutăți, dacă perioada de caniculă se prelungește.

Cerc de foc deasupra României

Veștile nu sunt prea bune. Hărțile din satelit arată că România va fi pârjolită de soare și săptămâna viitoare.

Cercul de foc care staționează deasupra țării noastre vine ca urmare a ciocnirii unei mase de aer mai reci, din vestul Europei, cu o masă de aer tropical, formată în Africa, cu temperaturi chiar și de 50 de grade.

În urma ciocnirii celor două blocuri, valul tropical este împins în sus, deasupra zonei Balcanilor și Europei de Est, ca o cupolă fierbinte.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: „Temperaturile măsurate la umbră în zonele vizate de codul roșu vor fi până la 42°, însă cele resimțite deja știm că sunt cu mult mai ridicate față de acestea, mai ales în zonele centrale ale orașelor unde temperaturile ajung chiar să se apropie de 46-47°, dacă nu chiar mai mult”.

Valul de căldură va continua să se amplifice, va fi caniculă și duminică, iar codul roșu a fost prelungit până la jumătatea săptămânii viitoare și extins pe o arie mai mare a țării. Temperaturile vor depăși 43 de grade la umbră, iar temperatura resimțită de corp poate fi cu 4-5 grade mai mare, mai ales în marile orașe unde putem să avem chiar și 47 de grade temperatura resimțită.

Disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. În toată țara, indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, valoare la care avem aceea senzație de sufocare.

Reacțiile finaliștilor de la Eurovision, după ce Moldova s-a retras din concurs: E o greșeală a organizatorilor

După ce Republica Moldova și-a suspendat participarea în acest an la Eurovision, finaliștii concursului au venit cu mai multe reacții. „M-am simțit umilită și neapreciată de către țara în care m-am născut”, „o greșeală a organizatorilor”, „vă mulțumesc pentru toată susținerea acordată”, au scris artiștii pe rețele, notează unimedia.info.

„Împreună cu echipa am creat o lucrare, după părerea noastră și a multor ascultători, inclusiv din Europa, destoinică să reprezinte țara la acest concurs.

După ce am trecut de primele două etape, ajunși în finală, alături de alți 11 participanți, am început să pregătim și show-ul, în care credem. Ni s-a luat această șansă de a oferi ceva frumos și cu adevărat semnificativ. Este un mesaj transmis lumii, iar pentru mine personal, mai mult decât atât: o promisiune făcută fiului meu. Acum această șansă se încearcă a fi luată, incorect și pe nedrept.

M-am simțit umilită și neapreciată de către țara în care m-am născut, țara în care am revenit după 7 ani de diasporă pentru a aduce un aport în cultură. Pentru că pur și simplu o iubesc”, menționează Katy Rain.

Nemulțumit a fost și artistul Sasha Bognibov.

„Eu cred ca această decizie este o greșeală a organizatorilor. Sunt absolut convins că personal pot aduce rezultate foarte bune Republicii Moldova la Eurovision sau dacă nu eu, sunt alte opțiuni. Nu știu cum organizatorii au putut face așa ceva”, a declarat acesta pentru ONE TV.

Bacho, pe de altă parte, vine cu o ofertă către reprezentanții Teleradio Moldova.

„Împreună cu echipa, am primit o propunere de sponsorizare, care oferă ajutor financiar care acoperă toate cheltuielile legate de deplasarea la Eurovision. Suntem gata să reprezentăm țara cu demnitate, având în vedere faptul că nimeni nu a reușit să vadă conceptul nostru de show scenic. Așeptăm răspuns de la reprezentanții Teleradio Moldova”.

Alți interpreți le-au mulțumit fanilor pentru sprijinul acordat.

„Vă mulțumesc pentru toată susținerea acordată, am primit mii de mesaje încurajatoare”, a scris Cătălina Solomac.

„Noi vă mulțumim mult pentru susținerea enormă și participarea voastră în Tididididam challenge”, a subliniat și Prizaband.

Un alt finalist, Chris Cross, a lăsat în schimb, „un manifest” din partea sa.

Interpreta Valeria Condrea, cunoscută sub numele de scenă Valleria, a anunțat că va participa la audițiile din San Marino pentru concursul Eurovision. Aceasta a fost descalificată de la semi-finala din țara noastră, pentru că „i s-ar fi spus să vină mai târziu”.

Mai multe nemulumiri au apărut în acest an, la etapa națională a concursului Eurovision. Interpreta Vallerie a fost descalificată din competiție, după ce i s-ar fi „comunicat să vină mai târziu”.

Republica Moldova și-s suspendat participarea la ediția Eurovision din 2025.

axa de participare a Republicii Moldova pentru acest an, comunicată de European Broadcasting Union nu constituie 176 de mii de euro, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.

12 interpreți fusese selectați pentru etapa finală națională a concursului.

Două mașini de lux, furate din Belgia și Italia, confiscate în vama Albița

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albița au descoperit la controlul de frontieră şi reținut pentru continuarea cercetărilor două autoturisme care figurau în bazele de date ca fiind furate din Belgia, respectiv din Italia, scrie safenews.md.

În data de 22 ianuarie a.c., în jurul orei 12.15, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pentru a ieși din ţară, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 52 de ani, care transporta, cu ajutorul unei platforme, un autoturism an fabricație 2018.

„Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului transportat,  colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Belgia, în urmă cu o zi. Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a fost împuternicit de către un cetățean din Republica Moldova, proprietarul autoturismului, să-l transporte din Belgia în Republica Moldova și că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră a României.

În același punct de trecere a frontierei, câteva ore mai târziu, s-a prezentat pentru a tranzita frontiera, un alt bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 38 de ani, care conducea un autoturism fabricat în 2017.

Și de această dată colegii noștri au avut suspiciuni privind situația juridică a mijlocului de transport și au efectuat un control amănunțit, constatând astfel că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia. 

„Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul în luna decembrie a anului trecut, pe numele soției, de la o persoană fizică, cetățean al Republicii Moldova, pe care a cunoscut-o prin intermediul unui site de vânzări auto din Republica Moldova. Acesta a mai declarat că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu”, se arată în același comunicat.

În ambele cauze, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de furt, iar autoturismele au fost reținute în vederea continuării cercetărilor.

Un nou incendiu de vegetație a izbucnit la nord de Los Angeles: Peste 30.000 de oameni au fost evacuați

Un nou incendiu de vegetaţie izbucnit miercuri la nord de Los Angeles a cuprins rapid o suprafaţă de peste 38 de kilometri pătraţi, fiind alimentat de vânturi puternice şi de vegetaţia uscată, şi le-a forţat pe autorităţile locale să emită ordine de evacuare pentru mai mult de 31.000 de persoane, potrivit Reuters. Incendiul Hughes, care arde la circa 80 de kilometri nord de Los Angeles, i-a pus din nou la încercare pe pompierii din regiune, care au reuşit să limiteze în mare parte cele două incendii majore din zona metropolitană, scrie digi24.ro.

Miercuri, în doar câteva ore, noul focar s-a amplificat şi a ajuns la două treimi din mărimea focarului Eaton, unul dintre cele două incendii-monstru care au provocat ravagii în zona Los Angeles.

Autorităţile americane i-au avertizat pe locuitorii din zona Castaic Lake din comitatul Los Angeles că se confruntă „cu un pericol iminent care le ameninţă viaţa”, în timp ce mare parte din sudul Californiei este vizat de un cod roşu pentru risc extrem de incendiu din cauza vânturilor puternice şi uscate. Circa 31.000 de persoane erau vizate de ordine obligatorii de evacuare şi alte 23.000 erau vizate de avertizări privind evacuarea, a declarat şeriful comitatului Los Angeles, Robert Luna, cu prilejul unei conferinţe de presă. Reprezentanţii Angeles National Forest au anunţat că acest parc cu o suprafaţă de 2.800 de kilometri pătraţi, pe care îl administrează în munţii San Gabriel, a fost închis complet pentru vizitatori. Ca urmare a codului de nivel roşu, circa 1.100 de pompieri au fost mobilizaţi pe teritoriul Californiei de Sud în aşteptarea unor incendii care s-ar putea răspândi rapid, a precizat Departamentul pentru pădure şi protecţie împotriva incendiilor din California (Cal Fire). Peste 4.000 de pompieri se luptau cu focarul Hughes, a declarat şeful pompierilor din comitatul Los Angeles, Anthony Marrone. În California de Sud nu s-au mai înregistrat cantităţi semnificative de ploaie de nouă luni, situaţie care a contribuit la crearea unor condiţii periculoase, însă meteorologii au prognozat precipitaţii de sâmbătă până luni, ceea ce le-ar oferi pompierilor un respiro atât de necesar. Elicopterele au extras apă dintr-un lac pentru a o împrăştia deasupra incendiilor, iar aeroplane răspândeau material ignifug peste dealuri, potrivit unei înregistrări prezentate de postul de televiziune KTLA.

Flăcările s-au extins până în apropiere de malurile lacului. Interstate 5, principala autostradă din vestul Statelor Unite, a fost închisă temporar în zonele trecătorii montane cunoscute sub numele de Grapevine, din cauza vizibilităţii scăzute provocate de fum, a anunţat Poliţia rutieră din California. Pompierii au reuşit să stingă suficient din incendiu astfel încât autostrada să fie redeschisă, a precizat Anthony Marrone. În timp ce noul incendiu se propagă, cele două focare mortale care devastează Los Angeles începând din 7 ianuarie au fost aduse sub control într-o proporţie mai mare, a precizat Cal Fire. Focarul Eaton, care a pârjolit 57 de kilometri pătraţi la est de Los Angeles, era controlat în procent de 91%, în timp ce focarul Palisades, mai amplu, care a mistuit 95 de kilometri pătraţi în vestul oraşului Los Angeles, era controlat în procent de 68%. Începând din 7 ianuarie, ziua în care au izbucnit, cele două incendii au ars o suprafaţă echivalentă cu cea a oraşului Washington, D.C, au ucis 28 de persoane şi au distrus sau au avariat aproape 16.000 de clădiri, potrivit Cal Fire. Serviciul privat de prognoze meteo AccuWeather a estimat pagubele la peste 250 de miliarde de dolari.

România: un tren a deraiat. Peste 200 de pasageri au rămas în câmp pe timp de caniculă
Articolul anterior
Donald Trump, rănit într-o aparentă tentativă de asasinat în timpul unui miting electoral
Articolul următor