Președintele rus Vladimir Putin a denunțat joi un atac „terorist”, după ce Moscova a raportat o incursiune a „sabotorilor” ucraineni într-o regiune din sud-vestul Rusiei, la granița cu Ucraina, ceea ce Kievul a negat, scrie Hotnews.
Potrivit autorităților ruse, doi civili au fost uciși și un copil de 11 ani a fost rănit după ce „sabotori” au deschis focul asupra unei mașini în satul Liubetchané, în regiunea Briansk, chiar la granița cu Ucraina.
Agențiile de presă ruse, citând martori și oficiali anonimi, au mai relatat că presupușii atacatori ar fi luat ostatici. AFP nu a fost în măsură să verifice imediat aceste afirmații.
Președinția ucraineană a negat acuzațiile, calificându-le drept o „provocare deliberată” menită să justifice ofensiva militară a Moscovei în Ucraina de mai bine de un an.
De la începutul conflictului din Ucraina, mai multe regiuni rusești au fost vizate de atentate cu bombă. Însă incursiunile „sabotorilor” sunt rare.
Într-un discurs televizat, Putin a denunțat un atac al „neonaziștilor” și al „teroriștilor” care „au deschis focul asupra civililor”. „Îi vom zdrobi”, a spus el.
Potrivit Kremlinului, Putin a anulat o călătorie planificată joi în Caucazul rusesc pentru a monitoriza evoluțiile din regiunea Briansk.
„Este vorba despre un atac terorist. Se iau măsuri pentru a-i distruge pe teroriști”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În cursul serii, serviciile de securitate (FSB, moștenitorul KGB-ului) au declarat că situația este „sub control”, „naționaliștii ucraineni” fiind împinși înapoi în Ucraina și vizați acolo de „un atac masiv de artilerie”.
Potrivit FSB, a fost găsit un „număr mare de explozibili”, iar operațiunile de deminare erau în curs de desfășurare.
„Provocare clasică” / Ruși în trening pe post de teroriști
Potrivit guvernatorului regional, Alexander Bogomaz, „un grup de recunoaștere și sabotaj s-a infiltrat din Ucraina în satul Liubetian” din districtul Klimovsk al regiunii Briansk.
„Sabotorii au deschis focul asupra unui vehicul în mișcare”, ucigând doi locuitori și rănind un copil, a declarat el.
Această „poveste” a sabotorilor „este o provocare deliberată, clasică. Rusia vrea să își sperie populația pentru a-și justifica” ofensiva, a reacționat pe Twitter Mihaïlo Podoliak, consilier al președinției ucrainene.
În două înregistrări video postate pe rețelele de socializare, patru bărbați în trening, care pretind că sunt membri ai unui grup de „voluntari ruși” din armata ucraineană, au afirmat că s-au infiltrat în regiunea Briansk.
În videoclipurile virale, a căror autenticitate nu a putut fi verificată de AFP, bărbații neagă luarea de ostatici sau uciderea civililor și critică Moscova.
Bogomaz a raportat, de asemenea, un atac cu drone ucrainene asupra satului Suciani, care a provocat incendierea unei case, precum și tiruri de mortiere care au avariat două case în localitatea Lomakovka, tot în regiunea Briansk.
Iar în regiunea Kursk, tot la granița cu Ucraina, o persoană a fost ucisă într-un bombardament ucrainean asupra satului Tetkino, au anunțat autoritățile.
„Îi vom alunga pe toți ocupanții
Moscova a raportat o creștere a incursiunilor cu drone ucrainene pe teritoriul rusesc și în Crimeea anexată în această săptămână. Un aparat de zbor s-a prăbușit chiar, pentru prima dată, în regiunea Moscovei.
În Ucraina, cel puțin trei persoane au fost ucise și șase rănite într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale din Zaporojie, în sudul Ucrainei, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit autorităților locale.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat un act al unui „stat terorist care vrea să facă din fiecare zi o zi de teroare”. „Îi vom alunga pe toți ocupanții și ei vor răspunde pentru tot”, a adăugat el.
Nici pe frontul diplomatic nu s-au înregistrat îmbunătățiri: o reuniune a miniștrilor de externe din G20, desfășurată joi la New Delhi, a fost marcată de diviziuni profunde. Participanții nu au reușit să se pună de acord asupra unei declarații finale, întrucât Moscova și Beijingul au refuzat să o semneze.
Chiar dacă șeful diplomației americane Antony Blinken și omologul său rus Serghei Lavrov au avut un scurt contact, acesta din urmă a estimat că occidentalii au transformat această reuniune G20 într-o „farsă”.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că poartă discuții cu Kievul și alte țări aliate cu privire la „viitoarele angajamente de securitate pentru Ucraina”.