Consilierul ministrului Afacerilor Interne din Ucraina, Evgheny Terehov, a publicat pe pagina sa de Facebook fotografiile celor 9 membri ale echipajului avionului ucrainean, prăbușit la Teheran.
„Echipajul nu a murit, ei merg la cer… Veșnica pomenire”, a scris Terehov, citat de TSN.
În urma accidentului au decedat piloții Alexei Naumkin, Volodimir Gaponenko și Serghiy Homenko, dar și șase însoțitori de zbor Caterina Statnik, Igor Matkov, Maria Mykytiuk, Denis Lihno, Valeria Ovcharuk și Iulia Sologub.
Cazul Valentinei Șalamai, primar al comunei Călugăr, raionul Fălești, a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Avocații alesului local, lăsat arbitrar fără mandat de primar înainte de termen, s-au adresat la CEDO, scrie newtv.md.
Se întâmplă după ce Valentina Șalamai, aleasă primar din partea formațiunii Partidul Nostru, în trei mandate consecutive, a trecut etapele interne de contestare în judecată.
Valentina Șalamai susține că a devenit victima actualei puteri, după ce a refuzat să candideze din partea PAS la ultimele alegeri locale generale. Pentru a se răzbuna, guvernarea ar fi folosit retroactiv decizia din anul 2020 a Autorității Naționale de Integritate (ANI). Atunci ANI a constatat că ar fi avut loc un conflict de interese în cazul Valentinei Șalamai, pentru că și-a angajat fiul în calitate de fochist la Primărie doar pentru sezonul rece, cu un salariu de mai puțin de 2 mii de lei pe lună.
Drept urmare, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit organizarea alegerilor noi în comuna Călugăr, raionul Fălești, pe data de 18 mai 2025. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Centru, dar instanța a menținut hotărârea CEC privind încetarea mandatului Valentinei Șalamai de primar al comunei Călugăr și stabilirea alegerilor locale. Avocații Valentinei Șalamai au mers la CSJ.
La 24 februarie 2025, completul de judecători CSJ Stela Procopciuc, Diana Stănilă și Ion Malanciuc au declarat inadmisibil recursul.
Valentina Șalamai este primar al comunei Călugăr din 2015.
Magistrații au respins demersul procurorilor privind al doilea mandat de arest pe numele bașcanei Evghenia Guțul
Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani a respins demersul procurorilor pentru un nou mandat de arestare pe numele Evgheniei Guțul. Procurorii anticorupție au cerut 30 de zile de arest preventiv în dosarul cu privire la finanțarea ilegală a Partidului ”Șor”, scos în afara legii în 2023, scrie newtv.md.
Bașcanul Găgăuziei a fost reținută săptămâna trecută pe Aeroportul din Chișinău și plasată în arest preventiv pentru 20 de zile în altă cauză penală. Este vorba despre gestionarea frauduloasă a fondurilor electorale și fals în acte, ilegalități care ar fi fost comise în perioada campaniei pentru alegerea bașcanului din Găgăuzia.
Cele mai bizare farse de „Ziua Păcălelilor”. Cum sărbătoresc țările din Europa
„Ziua Păcălelilor” este sărbătorită aproape în toată lumea, în fiecare an, pe 1 aprilie. Este cunoscută pentru obiceiul de a face farse celor dragi și nu numai. Mai multe țări din Europa au moduri inedite și bizare de a celebra această zi, scrie antena3.ro.
Ziua constă în glume și farse. Farsorii strigă adesea „Păcăleală de 1 Aprilie” după ce le fac, iar acest obicei a fost respectat de sute de ani.
Originea Zilei Păcălelilor nu este clară și există mai multe versiuni.
Mulți cred că obiceiul datează din Franța medievală, unde 25 martie era ziua de Anul Nou, până când calendarul iulian a fost reformat în 1564 și schimbat în calendarul gregorian. Înainte, festivitățile de Anul Nou au culminat pe 1 aprilie. După ce 1 ianuarie a fost adoptată oficial ca zi de Anul Nou, cei care au uitat să schimbe data și au continuat să sărbătorească pe 1 aprilie au fost ridiculizați și etichetați ca „Păcălici”.
Istoricii au legat Ziua Păcălelilor și de festivalurile de primăvară.
Alții spun că un poem din 1561 al lui Eduard de Dene a stat la baza tradiției, în care un nobil își tot trimite servitorul pe drumuri enervante și inutile. De aici, misiunea prostească. La sfârșitul fiecărei strofe, servitorul se îngrijorează că ceea ce i se cere să facă nu este altceva decât o glumă.
Cum sărbătoresc țările din Europa „Ziua Păcălelilor”
Multe țări sărbătoresc această zi în moduri inedite.
În Franța, Belgia, Italia și zonele francofone din Elveția, farsorii lipesc un pește de hârtie pe spatele cât mai multor oameni fără a fi observați, apoi strigă „Poisson d’Avril” / „Pesce d’Aprile” („Peștele de aprilie!”).
Ziua Păcălelilor este sărbătorită doar o jumătate de zi în Anglia. Farsele și glumele sunt permise doar până la prânz, iar după acest moment farsorii trebuie să-și dezvăluie farsele.
În Scoția, sărbătoarea durează două zile. Se numește Ziua Gowkie, pentru gowk – sau cuc – un simbol al prostului.
În Irlanda, tradiția dictează trimiterea cuiva într-o „misiune falsă”. Victima este trimisă să livreze o scrisoare, cerând ajutor. Când persoana primește scrisoarea, o deschide, o citește și îi spune mesagerului că va trebui să ducă scrisoarea la o altă persoană. Acest lucru continuă o vreme până când cuiva îi pare rău pentru el și îi arată ce spune scrisoarea: „Trimite prostia la altcineva”.
În Olanda, oamenii aruncă pești în direcția vecinilor lor, mai ales heringi, și strigă apoi „haringgek” („Heringul prostului”).
Germanii fac o farsă numită „Aprilscherz”. Constă în împărtășirea unei povești scandaloase, dar în general inofensivă, care este complet inventată pentru a-i păcăli pe ceilalți.
În Grecia, se spune că păcălirea cu succes a cuiva în această zi aduce noroc farsorului pentru tot anul.
Spania și Portugalia sărbătoresc în zile diferite. Portughezii nu sărbătoresc „Ziua Păcălelilor” pe 1 aprilie și preferă duminica și lunea dinaintea Postului Mare. În această zi, oamenii aruncă făină peste trecători. În ceea ce privește spaniolii, ziua farselor este sărbătorită pe 28 decembrie, în timpul căreia nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru acțiunile lui, deoarece farsorii sunt considerați nevinovați.