Tinerii din Moldova împreună cu 140 muzicieni din întreaga lume cântă Imnul Europei și transmit un mesaj de optimism în timpul pandemiei globale Covid-19.
13 adolescenți din Moldova, membri ai corului incluziv La La Play Voices, au participat într-un proiect global care a reunit 140 de muzicieni din toată lumea, sub egida rețelei globale de orchestre ”Better Together”. În perioada de autoizolare din cauza pandemiei de Covid-19, muzicieni din 30 de țări ale lumii au înregistrat „Oda Bucuriei” de Beethoven, care este și imnul Uniunii Europene.
Corul incluziv La La Play Voices a fost fondat în 2018, la inițiativa Orchestrei Naționale de Tineret, împreună cu UNICEF, Fundația Est-Europeană, Suedia, și Ministerul Educației Culturii și Cercetării. Corul a crescut de la 20 de participanți la prima ediție și numără în prezent 130 de copii din toate raioanele țării, inclusiv UTA Găgăuzia și partea stângă a Nistruluii.
”Este simbolică lansarea acestui proiect anume în Săptămâna Mondială a Lucrătorului Medical, fiind o manifestare de solidaritate cu cadrele medicale din întreaga lume, care se află în prima linie de luptă cu pandemia. Copiii și tinerii sunt generația viitoare de oameni de știință și medici. Orice criză prezintă posibilitatea de a-i ajuta să învețe, să cultive compasiunea și să fie puternici în timp ce construiesc o lume mai bună,” spune Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.
”Este minunat să vezi cum copiii și tinerii din întreaga lume se conectează prin muzică, mai ales în aceste momente dificile. Și sunt convinsă că această perioadă provocatoare va fi folosită ca o lecție de viață de către toți copiii și tinerii, care-i modelează și impulsionează să devină oameni mai puternici și plini de compasiune fiind gata să-și aducă contribuția pentru a salva lumea,” a menționat Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Chișinău.
”Ministerul Educației Culturii și Cercetării încurajează elevii și studenții să dezvolte aptitudini de însușire online a materiilor didactice fiind la domiciliu în contextul COVID-19.
Exemplul oferit de copiii La La Play Voices, proiect pe care îl susținem de la inițiere, alături de alți muzicieni din toată lumea nu poate decât fi apreciat ca un gest deosebit cu valoare adăugată prin creativitate proiectului și a mesajului global pozitiv oferit prin fredonarea celebrei ”Odă a Bucuriei” de Beethoven”, a menționat Andrei Chistol, Secretar de Stat în domeniul culturii
„Acest proiect are rolul de aduce împreună tineri muzicieni de pe toate continentele și de a demonstra un scop comun: solidaritatea, unitatea. Mă bucur foarte mult că proiectul La La Play Voices al Orchestrei de Naționale de Tineret a Moldovei participă la acest mesaj comun de solidaritate prin muzică iar tinerii din Moldova au șansa să se întâlnească pe scena virtuală cu tineri muzicieni de pe toate continentele,” a menționat dirijorul român Gabriel Bebeșelea, inițiatorul proiectului.
”Acest proiect incredibil denotă puterea de solidaritate umană în contextul unei amenințări globale. ”Oda Bucuriei” semnată de Beethoven este poate cea mai reușită expresie a unității globale, a forței de a învinge și a dreptului de trăi mâine într-o lume mai bună. Aduc mulțumiri și expresie de bucurie inițiatorilor proiectului pentru reușită și a faptului că au inclus 13 copii din proiectul La La Play Voices, oferind copiilor Moldovei o voce,” a menționat Andriano Marian (dirijor MNYO)
Despre rețeaua globală ”Better Together”
Fondată de Orchestra Europeană de Tineret a Uniunii Europene, Musica Ricercata, Orchestra Națională de Tineret din Canada, Orchestra de Tineret a Rusiei, Orchestra Națională de Tineret din Singapore, Orchestrele de Tineret din Melbourne, Filarmonica de Stat a Transilvaniei, North Macedonia Filarmonica, Corul de copii Radio României și Orchestra Națională de Tineret din Moldova prin corul incluziv La La Play Voices.
Proiectul pune în valoare, prin muzică, valori general umane precum iubirea, prietenia, creativitatea, solidaritatea și unitatea. Adolescenții spun că au trăit clipe de neuitat și au înțeles cât de importantă este solidaritatea în aceste momente.
Citate de la participanții la proiect din partea La La Play Voices:
Ina Golovatenco, 17 ani, Giurgiulești, Cahul: ”Sunt din raionul Cahul, și mă simt mândră să reprezint țara mea, dar și raionul Cahul interpretând imnul Europei în acest proiect global.”
Valeria Corovai, 16 ani, Chișinău: ”…melodia scrisă în tonalitate majoră mi se asociază cu fericire, zâmbet şi iubire pentru prietenii și rudele, pe care acum nu îi pot vedea din cauza autoizolării impuse în legătură cu pandemia de covid-19.”
Andreea Verejanu, 15 ani, Floreşti: ”Cântând piesa te simți în siguranță şi eşti învăluit doar de emoții pozitive, având speranta ca totul va fi bine.”
Irina Buruian, 16 ani, Chișinău: ”Sper ca persoanele care ne ascultă să simtă aceleași sentimente pe care le-am avut noi cântând împreună, acasă.”
Valeriu Gușan, 13 ani, Chișinău: “…am speranța că într-o bună zi situația de pe planeta noastră, ce afectează în mare parte țările europene, se va termina cu bine.”
Alexandra Ganenco, 16 ani, Crocmaz, Ștefan Vodă: „Oda Bucuriei” ne unește pe toți, oameni lângă oameni, „popor lângă popor”, înseninându-ne gândirea prin mesajul său.”
Ștefan Albu, 15 ani, Dondușeni: „…stând acasă putem face și lucruri de care are nevoie o întreagă omenire, fără a ne pune pe noi sau alții în pericol, bucurându-ne copilărește de clipele pe care le trăim astăzi, sperând la o zi de mâine mai bună pentru fiecare.”
Edgard Duşcov, 13 ani, Comrat: ”… trebuie să prețuim fiecare secundă din viața ce ne dăruiește emoții, și bune, și rele.”
Lidianna Zota, 15 ani, Călărași: ”Fiecare din noi și-a învățat replicile și a fost atent, tot în același mod și prin aceeași receptivitate și răbdare sper ca Europa să treacă împreună cu bine de această pandemie.
Dima Rusanovschi, 13 ani, Edinet: ”… să trăim simplu şi să ne iubim aproapele nostru fiindcă în viaţă uneori câştigi, alteori înveți.”
Valeria Alexeiciuc, 15 ani, Glodeni: ,,…o lucrare ce ne unește și ne ajută să trecem peste aceste probleme care se petrec în lume.”
Maria Baeş 15 ani, Cauşeni: ”…să depunem maxim efort pentru a ajunge la un final reușit. Piesa îmi reda gustul vieții pe care trebuie să-l simțim din plin.”
Ana Costin, 13 ani, Taraclia: ”Oda ne amintește de libertate, pace, solidaritate, frăție și unitate între oameni. Cu alte cuvinte, despre valorile democratice.”