Șapte prisăcari din raionul Hânceşti şi Leova au pierdut, în total, peste 300 de familii de albine. Albinele acestora a început să piară după ce au fost pe un câmp de mazăre tratat cu un preparat necunoscut.
Ion Burov din satul Colibabovca, raionul Leova, a muncit timp de 15 ani peste hotare pentru a-şi înfiinţa o prisacă. „Am la 150 – 160 de familii. – Moarte? – Au să moară cu timpul, că nu mor toate odată. Dacă acum eu plec și cumpăr o familie cu 100 – 150 de euro, eu anul acesta roadă deja nu am să am”, a explicat Ion Burov. În aceeaşi situaţie este şi verişorul acestuia.
„Am auzit că în satul vecin, la Mingir, au fost stropite câmpurile de mazăre. Nimeni nu ne-a anunțat. Nu am știut nimic. Vorbeam între noi despre faptul că albinele pier”, a menţionat Petru Burov, apicultor.
Şi apicultorii din Ceadîr, raionul Leova, sunt în aceeaşi situaţie. Ei spun că au alertat reprezentanţii ANSA, iar ulterior vor depune plângerii la poliţie şi procuratură. „Pierderea este undeva 70 – 80 de procente de albină moartă. Până la sfârşitul lunii putem să le pierdem pe toate. De pe zi pe zi se duce albina toată”, a punctat Vasile Tabac, apicultor.
Proprietarul lanului de mazăre, Valeriu Lazăr, din satul Mingir, raionul Hânceşti, a recunoscut că a tratat câmpul, dar a refuzat să comenteze situaţia. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că agricultorii vor putea cere despăgubiri abia după ce specialiştii de la ANSA vor stabili cu ce au fost infectate albinele.
„Deţinătorul de albini poate să îşi recupereze toate daunele prin instanţa de judecată. Persoanele care au pricinuit daune este obligată să îi recupereze apicultorului atât costul albinelor cât şi venitul ratat până la sfârşitul sezonului”, a menţionat Valentin Roşca, consultant Ministerul Agriculturii.
sursa: www.publika.md