Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate până în 2040. Noua directivă de eficiență energetică a Uniunii Europene

Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate în doar câţiva ani, arată o directivă de eficiență energetică a Comisiei Europene.

O directivă de eficiență energetică a Comisiei Europene, care a trecut de Parlament, stabilește anul 2040 ca termen limită de existență în statele membre UE a centralelor individuale pe gaze. 

Măsurile vor fi luate treptat.

„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune.

Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie.

De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă, potrivit antena3.ro.

Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate până în 2040

Acordul va ajuta UE să elimine, în mod treptat, cazanele alimentate cu combustibili fosili.

„Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, mai transmite Comisia Europeană.

Directiva revizuită va face din clădirile cu emisii zero noul standard pentru clădirile noi. În temeiul acordului, toate clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică şi începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice.

Noile clădiri vor fi proiectate pentru tehnologia solară

Statele membre vor trebui, de asemenea, să se asigure că noile clădiri sunt proiectate pentru tehnologia solară, ceea ce înseamnă că ele trebuie să fie adecvate pentru plasarea pe acoperiş a instalaţiilor fotovoltaice sau termice solare. Încorporarea instalaţiilor de energie solară va deveni norma pentru clădirile noi. Pentru clădirile publice şi nerezidenţiale existente, energia solară va trebui să fie instalată treptat, începând din 2027, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic, economic şi funcţional. Aceste dispoziţii vor intra în vigoare la momente diferite, în funcţie de tipul şi dimensiunea clădirii.

Este necesar ca acordul provizoriu de vineri să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European şi de Consiliu. După încheierea acestui proces, noua legislaţie va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi va intra în vigoare.

Un bărbat a murit la volanul mașinii, după un stop cardiac. Automobilul s-a oprit într-un copac, la intrarea în Susleni

Astăzi, în jurul orei 09:00, poliția din Orhei a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul G-68, la intrarea în satul Susleni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bărbatul de 57 de ani, aflat la volanul unui Volkswagen, a pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un copac.

Medicii au stabilit, preliminar, că decesul șoferului ar fi survenit în urma stop cardiac.

Inspectoratul de Poliție Orhei a inițiat o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele care au dus la producerea accidentului.

Accident grav la Căușeni provocat de un angajat al MAI: O femeie a ajuns la spital

O femeie a ajuns al spital, după ce malina cu care se deplasa a fost implicată într-un accident. Cazul a avut loc sâmbătă, 4 ianuarie, în jurul orei 10:50, pe traseul R-30 din raionul Căușeni, iar la volan se afla un angajat al Ministerului Afacerilor Interne, scrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, este vorba despre un polițist de frontieră în vârstă de 23 de ani, care se afla în afara orelor de serviciu și se deplasa la volanul unui automobil de marca Renault Scenic.

Din motive încă nestabilite de anchetă, acesta ar fi pierdut controlul volanului, iar mașina a derapat e pe traseu și s-a răsturnat pe acostament.

În urma accidentului, o femeie în vârstă de 56 de ani, care se afla în automobil în calitate de pasageră, s-a ales cu mai multe traumatisme și a fost transportată la spital pentru a-i se acorda ajutorul medical necesar.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Escrocheriile bancare iau amploare în perioada sărbătorilor: Poliția îndeamnă la prudență maximă!

Escrocheriile bancare iau amploare în timpul sărbătorilor. Poliția atenționează cetățenii să dea dovadă de prudență maximă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru a nu cădea în capcana infractorilor, respectați următoarele măsuri de protecție, simple, dar efective:

# Fiți precauți cu mesajele suspecte: Nu răspundeți niciodată la mesaje sau e-mailuri care solicită informații sensibile (cum ar fi parolele, numerele de cont sau PIN-ul).

Instituțiile financiare NU solicită astfel de date prin telefon, mesaje sau e-mail.

# Verificați sursa: Înainte de a oferi informații personale sau bancare, asigurați-vă că sunteți în contact cu un reprezentant autentic al băncii sau al unui alt serviciu financiar. Apelați numărul oficial al băncii sau organizației respective.

Pentru a spori credibilitatea schemelor infracționale, escrocii folosesc logo-urile instituțiilor bancare.

# Nu răspundeți la apeluri telefonice suspecte: Dacă cineva vă solicită informații bancare sau personale telefonic, nu furnizați nimic. Apelați banca sau instituția respectivă folosind un număr oficial și verificați dacă este o solicitare legitimă.

# Verificați activitatea contului: Monitorizați regulat conturile bancare pentru a detecta orice tranzacție neautorizată.

# Evitați ofertele prea bune pentru a fi adevărate: Escrocii pot propune oferte atractive, cum ar fi premii mari, împrumuturi ușoare sau reduceri semnificative. Fiți sceptici și verificați sursa oricărei oferte dubioase.

# Informați-vă constat și educați-i pe cei din jur: Dacă aveți prieteni sau membri ai familiei care nu sunt familiarizați cu pericolele internetului, informați-i despre riscurile escrocheriilor și cum să se protejeze.

Prin respectarea acestor recomandări, cetățenii își pot reduce semnificativ riscul de a deveni victime ale escrocheriilor bancare.

Important! În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția la 112 și unitatea bancară.

Uniunea Europeană importă în continuare 50% din gazele naturale lichefiate rusești, în valoare de 1 miliard USD pe lună
Articolul anterior
Târgul de Crăciun de la Budapesta, votat ca fiind cel mai frumos din Europa în acest an
Articolul următor