Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate până în 2040. Noua directivă de eficiență energetică a Uniunii Europene

Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate în doar câţiva ani, arată o directivă de eficiență energetică a Comisiei Europene.

O directivă de eficiență energetică a Comisiei Europene, care a trecut de Parlament, stabilește anul 2040 ca termen limită de existență în statele membre UE a centralelor individuale pe gaze. 

Măsurile vor fi luate treptat.

„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune.

Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie.

De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă, potrivit antena3.ro.

Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate până în 2040

Acordul va ajuta UE să elimine, în mod treptat, cazanele alimentate cu combustibili fosili.

„Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, mai transmite Comisia Europeană.

Directiva revizuită va face din clădirile cu emisii zero noul standard pentru clădirile noi. În temeiul acordului, toate clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică şi începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice.

Noile clădiri vor fi proiectate pentru tehnologia solară

Statele membre vor trebui, de asemenea, să se asigure că noile clădiri sunt proiectate pentru tehnologia solară, ceea ce înseamnă că ele trebuie să fie adecvate pentru plasarea pe acoperiş a instalaţiilor fotovoltaice sau termice solare. Încorporarea instalaţiilor de energie solară va deveni norma pentru clădirile noi. Pentru clădirile publice şi nerezidenţiale existente, energia solară va trebui să fie instalată treptat, începând din 2027, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic, economic şi funcţional. Aceste dispoziţii vor intra în vigoare la momente diferite, în funcţie de tipul şi dimensiunea clădirii.

Este necesar ca acordul provizoriu de vineri să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European şi de Consiliu. După încheierea acestui proces, noua legislaţie va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi va intra în vigoare.

Evenimente de excepție recomandate pentru weekendul 4–6 aprilie

Primăvara aduce un nou val de evenimente culturale, spectacole pentru întreaga familie și activități dedicate comunității. Dacă îți planifici timpul liber pentru weekend, iată o selecție de evenimente care merită toată atenția ta.

Unica.md și iTicket venim cu soluția perfectă pentru dumneavoastră! Iată o lustă de evenimente excepționale ce vor avea loc acest weekend, garantând o experiență memorabilă pentru toate gusturile și interesele.


Rock Simfonic – Ediția 2
Un concert spectaculos care aduce împreună energia muzicii rock și armonia orchestrei simfonice.
Când: 5 aprilie 2025
Unde: Arena Chișinău
Detalii și bilete: Accesează aici


Așa bună seara la Arena
O seară specială cu momente artistice memorabile într-un spațiu modern și impunător.
Când: 6 aprilie 2025
Unde: Arena Chișinău
Detalii și bilete: Accesează aici


Peripețiile lui Prepeleac
Un spectacol de teatru plin de umor și învățăminte, inspirat din folclorul românesc.
Când: 6 aprilie 2025
Unde: Cinematograful Odeon
Detalii și bilete: Accesează aici


Prelegere muzicală – Anni Vilinskaya
Un eveniment dedicat iubitorilor de muzică și explorării sunetului contemporan, susținut de o personalitate remarcabilă a scenei muzicale.
Când: 5 aprilie 2025
Unde: Tekwill
Detalii și bilete: Accesează aici


JDC Dance Weekend 2025 – Inspired by Letto
O competiție plină de energie și creativitate, dedicată pasionaților de dans.
Când: 5-6 aprilie 2025
Unde: Complexul Sportiv USEFS, str. Andrei Doga 22
Detalii și bilete: Accesează aici


Ce lume minunată – Spectacol interactiv pentru copii
O poveste educativă și plină de culoare, creată pentru cei mici de trupa Planeta Clounella.
Când: 6 aprilie 2025
Unde: Palatul Național ,,Nicolae Sulac”
Detalii și bilete: Accesează aici


Atelier Cream – Decor de Paște
O activitate creativă, ideală pentru familii și copii, în care se pot realiza decorațiuni specifice sărbătorilor pascale.
Când: 5 aprilie 2025
Unde: str. Armenească 67
Detalii și bilete: Accesează aici


Gaițele
Un spectacol de comedie clasică, cu personaje savuroase și dialoguri pline de umor.
Când: 5 aprilie 2025
Unde: Teatrul Eugen Ionescu
Detalii și bilete: Accesează aici


Networking la un pahar de vin – Ediția XXXIII
Un eveniment informal, unde profesioniști din diverse domenii se întâlnesc pentru a împărtăși idei și oportunități într-un cadru relaxat.
Când: 4 aprilie 2025
Unde: Restaurantul VERT
Detalii și bilete: Accesează aici


Micul Prinț
Un spectacol emoționant și plin de simbolism, dedicat atât copiilor, cât și adulților.
Când: 4-5 aprilie 2025
Unde: Teatrul „Alexei Mateevici”
Detalii și bilete: Accesează aici


Concluzie
Primul weekend din aprilie vine cu oportunități excelente de a te bucura de timp liber de calitate, alături de familie sau prieteni. Alege evenimentul care ți se potrivește și bucură-te de o experiență culturală autentică.

Pentru bilete și informații suplimentare, accesează iTicket.md.

Acest articol este publicat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Caz șocant la Sângerei! Un bărbat și-a ucis fiul în bătaie, la o beție: Ce pedeapsă a primit

Un bărbat de 60 de ani din raionul Sângerei a fost condamnat la 17 ani de închisoare după ce și-a ucis la beție fiul. Sentința a fost pronunțată joi, 3 aprilie, de magistrații Judecătoriei Bălți, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, tragedia s-a produs în noaptea spre 15 ianuarie, când fiul condamnatului a venit beat acasă. Întâmpinat de bărbat, la fel aflat în stare de ebrietate, între cei doi s-a iscat o ceartă, în urma căreia victima și-a lovit tatăl, după care a mers la culcare.

Enervat, condamnatul a luat o sapă și a intrat în odaia în care dormea fiul, lovindu-l de mai multe ori peste diferite părți ale corpului.

După ce a săvârșit infracțiunea, bărbatul a mers la vecini și i-a rugat să cheme salvarea. Cu regret, ajunși, medicii au putut doar să constate decesul victimei.

Fiind audiat, bărbatul și-a recunoscut vina, menționând că îi pare rău de cele comise.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Nord în decurs de 15 zile.

Ludmila Adamciuc a revenit acasă din maternitate: „După naștere, nu-i ca pe Instagram”!

Bety și-a întâlnit fratele! Fondatoarea asociației “Prietena mea”, mama unei fetițe diagnosticate cu sindromul Down, Ludmila Adamciuc a fost externată din maternitate și a revenit acasă împreună cu fiul nou-născut. Influencera a postat un șir de imagini înduioșătoare cu ambii copii, fără a povesti cum a decurs nașterea și prima zi acasă, în calitate de mamă a deja doi copii. Femeia a dat de înțeles că realitatea nu e atât de roz, scrie cancan.md

Mama și fiul au părăsit maternitatea pe ploaie. Fără baloane, buchete imense și ședințe foto la externare, Ludmila a refuzat toate acestea și au ales să meargă acasă, la Beatrice, în intimitate. Ludmila Adamciuc a născut pe 1 aprilie un fiu, Luca.

Uniunea Europeană importă în continuare 50% din gazele naturale lichefiate rusești, în valoare de 1 miliard USD pe lună
Articolul anterior
Târgul de Crăciun de la Budapesta, votat ca fiind cel mai frumos din Europa în acest an
Articolul următor
Close menu