Top 25 cele mai îndatorate state din lume, cu peste 95% din PIB

FMI, Banca Mondială și alte site-uri de specialitate publică periodic date privind datoriile guvernamentale ale statelor, în baza cărora se poate întocmi un top al celor mai îndatorate țări din lume.

Bancnote de euro și dolari

Datoria publică a crescut în aproape toate statele din lume

Criza economică globală din 2020 determinată de pandemie este în mare parte de vină pentru creșterea datoriilor guvernamentale ale statelor din întreaga lume. Deși 2021 a ajutat la o redresare a creșterii, economiile avansate și cele globale înregistrând o creștere de 5,3% și, respectiv, 5,9%, a fost de scurtă durată. Creșterea inflației, în parte, din cauza supracorecției pachetelor de stimulare post-lockdown, a făcut ca economiile să își înăsprească din nou politicile monetare, în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia a avut un impact asupra piețelor de mărfuri, afectând puternic economia globală, scrie Adevarul.

Pentru a alcătui lista cu 25 de țări cu cele mai mari rate datorii-PIB, specialiștii Insider Monkey au folosit statisticile Trading Economics. Țările au fost apoi enumerate în ordinea descrescătoare a raportului datorie/PIB.

1. Japonia

Raportul datorie/PIB: 264%

Creșterea costurilor asistenței sociale pe fondul unei populații care îmbătrânește rapid, pachete mari de cheltuieli și o forță de muncă în scădere au dus Japonia la o datorie de aproximativ 9,8 trilioane de dolari. Această sumă de datorie este în mare parte în propria sa monedă; banca centrală deține o parte din el, în timp ce economisii interni dețin restul. Doar 7% din ea este deținută de străini. Prin urmare, țara depinde cu greu de amabilitatea străinilor.

2. Venezuela

Raportul datorie/PIB: 241%

Venezuela este una dintre cele mai mari țări cu o criză a datoriei publice externe, estimată la peste 150 de miliarde de dolari. Motivele principale ale acestei crize sunt corupția politică, închiderile de afaceri, șomajul, încălcările drepturilor omului, dependența ridicată de petrol și lipsa cronică de alimente și medicamente. Țara a fost foarte dependentă de petrol, a cărui producție a scăzut cu 2,5% în 2022. Cuplat cu investițiile inadecvate în alte sectoare, nivelul PIB-ului s-a redus cu trei sferturi, înrăutățind acest raport.

3. Sudanul

Raportul datorie/PIB: 182%

Politicile economice proaste, anii de conflicte și sancțiunile sunt câteva dintre principalele motive pentru cufundarea Sudanului într-o criză majoră a datoriilor. Cu toate acestea, în 2021, FMI și Banca Mondială au aprobat eligibilitatea Sudanului pentru reducerea datoriilor, având în vedere realizările sale lăudabile în realizarea reformei economice. O astfel de scutire a datoriilor va ajuta la îmbunătățirea standardelor de viață pentru sudanezi, la reducerea sărăciei și la creșterea perspectivelor economice.

4. Liban

Raportul datorie/PIB: 172%

Finanțele publice din Liban au fost paralizante din cauza plăților dobânzilor, consumând jumătate din veniturile țării. Ratele ridicate ale dobânzilor, creșterile salariale din sectorul public în 2017 și costurile reconstrucției postbelice au adăugat toate problemele financiare ale țării.

5. Grecia

Raportul datorie/PIB: 171%

Grecia are una dintre cele mai mari datorii guvernamentale ca procent din Produsul Intern Brut. Raportul datoriei țării față de PIB a început să crească vertiginos în criza financiară din 2008, deteriorându-se în continuare din cauza deficiențelor economice structurale și a lipsei de flexibilitate în politica lor monetară. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au îmbunătățit soldurile primare, iar datoria față de PIB se preconizează că va scădea la 140% în 2024.

6. Eritreea

Raportul datorie/PIB: 164%

Lipsa accesului la piețele internaționale, ani îndelungați de instabilitate politică și sancțiuni economice au fost toate motivele pentru un raport mare datorie/PIB pentru Eritreea. Deficitele bugetare constante finanțate din datorie vor continua să fie, de asemenea, motivul pentru rata ridicată pe termen lung. Cu toate acestea, creșterea cererii globale de metale înseamnă că veniturile cresc treptat. În 2021, datoria externă a Eritreei era de 744.742.728 USD.

7. Singapore

Raportul datorie/PIB: 160%

Nivelul datoriilor din Singapore este de 560 de miliarde de dolari, iar raportul datoriei/PIB este de aproximativ 160%. Această datorie este în mare parte sustenabilă din punct de vedere fiscal, având în vedere că cuprinde titluri de stat din Singapore și obligațiuni de economii neutilizate pentru cheltuieli. Încasările din împrumuturi sunt investite, ceea ce înseamnă că țara are active puternice și datorii nete zero.

8. Libia

Raportul datorie/PIB: 155%

Datoria publică a Libiei a atins niveluri ridicate, cu un raport datorie/PIB de 155%. Cu toate acestea, perspectivele pentru economie rămân pozitive, deoarece se estimează că va crește cu 4,4% în 2023. Acest lucru se datorează în mare parte veniturilor mai mari provenite din producția de petrol. Datoria este încă foarte mare, multe gospodării se confruntă cu sărăcia și insecuritatea alimentară.

9. Italia

Raportul datorie/PIB: 145%

Italia are o datorie publică uriașă de aproximativ 145% și are în mare parte un excedent de cont curent. Aproximativ 45% din acțiuni sunt deținute de străini, în timp ce dețin și economisii italieni bogați. Începând cu 2023, datoria guvernamentală națională a Italiei era de aproape 3 trilioane de dolari. Cu toate acestea, se așteaptă ca economia țării să dea dovadă de rezistență, având în vedere sprijinul fiscal și deturnarea aprovizionării cu gaze naturale din Rusia.

10. Capul Verde

Raportul datorie/PIB: 130%

Datoria națională a Capului Verde se ridică la 3,05 miliarde de dolari începând cu 2023. Raportul datorie/PIB de 130% se datorează în mare parte pandemiei, secetei prelungite și conflictului Rusia-Ucraina, având în vedere că importă 11% petrol și 8% cereale din Rusia. Se așteaptă ca serviciile și energia regenerabilă să stimuleze creșterea în următorii ani.

image

11. Statele Unite ale Americii

Raportul datorie/PIB: 129%

Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu o datorie mai mare decât PIB-ul său de câțiva ani. Țara și-a atins plafonul datoriei în ianuarie la peste 31 de trilioane de dolari, ceea ce aduce raportul datorie/PIB la aproximativ 129%. Cu toate acestea, SUA își mărește adesea limita datoriei pentru a continua să se împrumute. Scăderea veniturilor, finanțarea guvernamentală pentru război și o gamă largă de reduceri de taxe au fost responsabile pentru raportul mare datorie/PIB al țării.

12. Bhutan

Raportul datorie/PIB: 125%

Bhutanul se bazează în mare măsură pe exporturile sale de hidroenergie, motiv pentru care raportul datorie/PIB este atât de mare.

13. Surinam

Raportul datorie/PIB: 124%

Nivelul datoriilor din Surinam se aproximează la 4 miliarde de dolari, cu un raport datorie/PIB de 124%. Mulți ani de gestionare proastă economică au determinat țara să se confrunte cu dezechilibre externe și fiscale. Ca urmare, inflația a crescut, iar cursul de schimb a suferit o depreciere considerabilă. Una peste alta, datorii mari sunt nesustenabile pentru această țară.

14. Zambia

Raportul datorie/PIB: 123%

Zambia a avut rate mari datorie/PIB, în mare parte din cauza creditării imprudente din partea băncilor occidentale. Împrumuturile guvernamentale din Regatul Unit pentru combaterea schimbărilor climatice s-au adăugat, de asemenea, la dificultatea sa datoriei. Restructurarea unor astfel de datorii crescânde în țară înseamnă că se îndreaptă către negocieri critice. Ca atare, FMI a fost de acord cu un plan de salvare în valoare de 1,3 miliarde de dolari, cu măsuri stricte impuse poporului Zambian.

15. Bahrain

Raportul datorie/PIB: 120%

Nivelurile ridicate ale cheltuielilor guvernamentale, slăbirea creșterii economice și scăderea prețului petrolului sunt toate responsabile pentru raportul ridicat al datoriei/PIB al Bahrainului. Se așteaptă ca anul 2024 să fie martor la economii bugetare de aproximativ 5% din PIB, în mare parte datorită unei creșteri a TVA-ului care crește veniturile non-petroliere.

16. Cuba

Raportul datorie/PIB: 117%

Pandemia a devastat economiile mondiale, iar Cuba nu este diferită. Turismul internațional s-a prăbușit în această perioadă, paralizând o economie aflată deja în criză. Problemele financiare crescute între comunitățile de emigranți remitenți au înregistrat, de asemenea, scăderi ale veniturilor externe.

17. Portugalia

Raportul datorie/PIB: 114%

PIB-ul scăzut și creșterea productivității sunt principalele motive pentru raportul ridicat al datoriei/PIB în Portugalia. Cu toate acestea, activitatea economică a crescut la începutul anului 2023, turismul ajutând ritmul. Investițiile și licitațiile în curs sunt lansate în curând, îmbunătățind perspectivele economice ale țării în curând.

18. Sri Lanka

Raportul datorie/PIB: 114%

Nivelul datoriei Sri Lanka se situează în jurul a 116 miliarde de dolari, cu un raport datorie/PIB de 114%. Țara a anunțat default în aprilie 2022, descriind un caz clasic al capcanei datoriilor. Țara s-a cufundat în această capcană din cauza împrumuturilor cu dobândă ridicată de pe piețele internaționale de capital. Aceste împrumuturi au consumat în cele din urmă fluxurile de numerar valutare ale țării și l-au cufundat în neplată.

19. Canada

Raportul datorie/PIB: 113%

Datoria guvernamentală națională pentru Canada a atins 1,4 trilioane de dolari în 2022, cu datoria provincială și federală de 2,1 trilioane de dolari, de la 1 trilion de dolari în 2007/8. O cauză majoră a acestei creșteri a fost faptul că guvernul a înregistrat deficite mari în timpul pandemiei.

20. Spania

Raportul datorie/PIB: 113%

Nivelul datoriei Spaniei este de aproximativ 1,6 trilioane de dolari, raportul datoriei/PIB fiind de 113%. Acest raport a scăzut cu 5 puncte procentuale de la 118% în anul 2022, datorită unei politici fiscale responsabile și a creșterii economice înfloritoare.

21. Franţa

Raportul datorie/PIB: 112%

Franța are unul dintre cele mai mari niveluri de îndatorare din lume, cu 3,1 trilioane de dolari. Raportul dintre datoria și PIB este de 112%, deficitele bugetare primare persistente fiind o cauză principală a nivelului ridicat al datoriei. Creșterea economică a fost, de asemenea, lentă, adăugându-se la creșterea raportului datorie/PIB. Politica fiscală franceză a fost cu siguranță mai leneșă în abordarea datoriilor în creștere decât alte națiuni.

22. Belgia

Raportul datorie/PIB: 105%

Nivelul datoriei Belgiei este de aproximativ 617 miliarde de dolari, raportul datoriei/PIB fiind de 105%. Criza energetică a crescut cheltuielile în țară și există prognoze că nivelul datoriilor va crește. Finanțele publice ale țării au început să se confrunte cu o deteriorare în urma pandemiei, iar datoria publică este de așteptat să se extindă la 5,8% din PIB începând cu 2023.

23. Mozambic

Raportul datorie/PIB: 101%

Se raportează că economia Mozambicului are un raport datorie/PIB de aproximativ 101%, nivelul datoriei țării fiind de 16 miliarde de dolari. Raportul datoriei țării față de PIB a fost de peste 100% din 2016, dar sunt în curs de desfășurare previziuni privind scăderea nivelului datoriilor. Accelerarea economiei, veniturile mai mari din datorie și aprecierea monedei sale Metical sunt toate motivele care conduc acest declin.

24. Regatul Unit

Raportul datorie/PIB: 101%

Regatul Unit a durat ceva mai mult în comparație cu alte țări pentru a-și gestiona finanțele publice afectate de COVID. Datoria datorată de țară este de peste 2 trilioane de dolari, împrumuturile crescând cu 15% în 2023, comparativ cu anul trecut. Pandemia de COVID și prăbușirea financiară au fost împreună responsabile pentru un raport atât de ridicat.

25. Bahamas

Raportul datorie/PIB: 95,6%

La sfârșitul anului 2021, nivelul datoriei guvernamentale din Bahamas a ajuns la 100% din PIB. Cu o valoare de peste 11,5 miliarde de dolari, datoria națională a țării este de aproximativ șase ori mai mare decât baza de venituri. Este posibil ca o revenire determinată de turism să îmbunătățească nivelul PIB-ului, cu o creștere reală a PIB-ului aproape de 14% în 2021. De asemenea, se estimează că economia se va extinde cu 8% în 2022.

Azi și mâine, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România. Adresele unde pot vota

Astăzi și mâine, în intervalul orelor 07:00 – 21:00, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România, informează unica.md.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției informează că polițiștii sunt la datorie pentru acordarea suportului pe segmentul asigurării ordinii publice și pazei secțiilor de votare.

Iată locațiile cu cele 59 de secții de votare deschise în țara noastră, unde vă puteți exercita dreptul la vot.

Trei semne zodiacale care își vor atinge obiectivele prin orice mijloace: Nimic nu le stă în cale

Poate fi greu să atingi obiective mari, fie că alergi un maraton, înveți o nouă abilitate sau realizezi o etapă majoră în viață, cum ar fi cumpărarea unei mașini sau întoarcerea la școală. În timp ce mulți oameni rămân blocați în faza de visare cu ochii deschiși – sau renunță în momentul în care lucrurile devin dificile – anumite semne zodiacale au ceea ce este necesar pentru a continua, scrie evz.ro.

În timp ce alții își pot atinge visele în cele din urmă, persoanele cu anumite semne zodiacale muncitoare au un impuls natural care face din urmărirea obiectivelor o prioritate numărul unu. Potrivit lui Letao Wang, astrolog și consilier spiritual, acest lucru este valabil în special pentru semnele de pământ, precum și pentru un semn de apă.

Aceste persoane au o combinație de trăsături care le inspiră să continue să forțeze – chiar și atunci când sunt plictisite, obosite sau frustrate. La urma urmei, este atât de tentant să renunți la un vis atunci când nu vezi un succes imediat, ca atunci când practici pianul sau înveți franceza și nu-ți amintești nicio gamă sau cuvânt de vocabular. Și dacă doriți să deschideți o afacere, să începeți o nouă rutină de wellness, sau să vă mutați într-o destinație de vis, uneori este mai ușor să aruncați prosopul proverbial.

În loc să renunțe, să își piardă interesul sau să renunțe atunci când întâlnesc un obstacol, semnele enumerate mai jos au un talent deosebit de a se ține de obiectivele lor.

Taur (20 aprilie – 20 mai)

Odată ce pun ochii pe premiu, nimic nu poate opri un Taur să își atingă obiectivele. Fie că este vorba de a alerga un maraton, de a merge la facultate sau de a învăța o limbă nouă, își vor investi toate eforturile pentru a ajunge la linia de sosire. Ei nu vor sări peste un antrenament, nu vor rata o întâlnire cu Duolingo, nu vor uita să se înscrie la cursuri – sau nu vor rămâne fără energie pe drum.

Taurul, un semn de pământ, este renumit pentru statornicia și fiabilitatea sa. Guvernat de Venus, Taurii au o înțelegere clară a dorințelor lor și sunt dispuși să depună efortul necesar pentru a le obține.

În timp ce alte semne ar putea renunța atunci când nu sunt imediat cei mai buni la ceva, un Taur va lăsa ca acest lucru să îi stimuleze să continue.

Persistența lor este dublată de o etică a muncii impresionantă care refuză să se clatine, chiar și în fața provocărilor. „Odată ce un Taur își stabilește un obiectiv, trasează un curs constant către acesta, dând dovadă de o anduranță și o răbdare remarcabile.” Verifică-i peste șase luni pentru a vedea unde sunt și vei fi uimit de progresul lor.

Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie)

Dacă un Capricorn visează să conducă o companie, să urce pe scara ierarhică sau să-și înceapă propria afacere, va fi doar o chestiune de timp până când numele său va fi scris pe o clădire. Acest semn de pământ știe că lucrurile mari nu se întâmplă peste noapte și de aceea sunt dispuși să depună săptămânile, lunile sau chiar anii de efort necesari pentru a vedea rezultatele.

Capricornii sunt întruchiparea perseverenței. Guvernați de Saturn, ei posedă un puternic simț al disciplinei și al responsabilității. Și sunt, de asemenea, motivați de lucruri precum succesul, banii și statutul. Acestea sunt luminile călăuzitoare care îi trezesc dimineața.

Dacă un Capricorn începe să își piardă avântul, tot ce trebuie să facă este să intre pe Zillow pentru a-și vedea casa visurilor sale sau să acceseze un site de călătorii pentru a-și vedea vacanța ideală și, pur și simplu, va fi din nou plin de energie și de avânt. Un Capricorn va întocmi un plan, va stabili etape clare, pas cu pas, pe care să le atingă și va rămâne concentrat cu laser asupra obiectivului său până când acesta este atins.

Scorpion (23 octombrie – 21 noiembrie)

Scorpionii sunt persoane intense, pasionale, conduse de dorința lor de a crește, de a se schimba și de a se transforma, guvernată de Pluton- și asta înseamnă că adoră un obiectiv. Odată ce un Scorpion are o idee în cap, fie că învață un instrument, scrie o carte sau se mută într-un oraș nou, nu se va opri până nu se întâmplă.

Potrivit lui Wang, acest semn de apă își va folosi pasiunea naturală, gândirea strategică și ingeniozitatea pentru a depăși orice obstacol care le stă în cale. Fiecare blocaj nu va face decât să le sporească dorința de a-și îndeplini visul, mai ales dacă simt că au ceva de demonstrat, chiar dacă este doar față de ei înșiși.

Intensitatea lor emoțională le alimentează ambițiile, făcându-i de neoprit în goana lor după succes. Doamne ferește ca cineva să sugereze că nu vor reuși, deoarece acest lucru nu va face decât să-i facă pe Scorpioni mai puternici. Motivați de sentimente, loialitatea și dăruirea Scorpionilor sunt de neegalat atunci când emoțiile lor sunt cu adevărat implicate.

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Vei fi surprins! Ce se întâmplă când mănânci avocado în fiecare zi
Articolul anterior
Ultima imagine cu Tina Turner. Cum s-a lăsat pozată artista
Articolul următor