Topul celor mai scumpe orașe: Chișinăul este unul dintre cele mai ieftine

Chişinăul este unul dintre cele mai ieftine oraşe în comparaţie cu alte capitale europene. Un top realizat de către experţii unui site internaţional arată că acesta se situează pe locul 46 din 50 în clasamentul oraşelor cu cea mai scumpă viaţă din Europa Centrală şi de Est.

Topul a fost realizat în baza cheltuielilor zilnice de rutină, cum ar fi la produse alimentare, călătorii interne sau servicii comunale. Potrivit sursei, costurile pentru o persoană se ridică la peste 8.000 de lei pe lună, fără plata chiriei, transmite Tvr Moldova.

Potrivit clasamentului realizat de către site-ul Numbeo.com, primul în top 50 cele mai scumpe oraşe din Europa este Praga. Acolo un bilet pentru transportul public costă în jur de 25 de lei, în schimb, în Chişinău, care se află pe locul 46, o călătorie cu troleibuzul costă doar 2 lei. O masă la restaurant costă în jur de 500 de lei pentru două persoane, la Chişinău, în comparaţie cu peste 740 de lei, cât e în capitala Cehiei.

PREŢURI PENTRU TRANSPORTUL PUBLIC PRAGA/CHIŞINĂU:

PRAGA – 24.69 lei
CHIŞINĂU – 2 lei

PREŢURILE PENTRU UN MENIU DE 2 PERSOANE ÎN RESTAURANT:

PRAGA – 740 de lei
Chişinău – 500 de lei

Experţii susţin că preţurile nu sunt mari, dar salariile cetăţenilor Republicii Moldova sunt mici în comparaţie cu majoritatea ţărilor europene.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Cetăţenii Republicii Moldova pot să observe care sunt preţurile în Germania, care este cea mai bogată economie a Uniunii Europene, şi o să observe că pentru o gamă largă de produse preţurile sunt la fel. Dar veniturile sunt mai mici în Republica Moldova şi în termeni relativi din această perspectivă Chişinăul este un oraş foarte scump.”

Ultimele statistici arată că doar 10% dintre angajaţii Republicii Moldova au un salariu mediu de 15 mii de lei şi doar 5% de aproximativ 20 mii de lei. Totodată, pentru cheltuielile gospodăreşti, un locuitor al Chişinăului cheltuie cel puţin 5.500 de lei pe lună.

Potrivit publicaţiei internaţionale, o familie formată din 4 persoane, din Chişinău, ar avea nevoie de cel puţin 27 de mii de lei pentru a duce o viaţă decentă şi suma aceasta nu include şi cheltuielile pentru spaţiul locativ. Cele mai mari sunt cheltuielile pentru serviciile comunale şi imobile. Preţul unui apartament în centrul Chişinăului ajunge şi la peste 1.000 de euro pentru un metru pătrat, aproape la fel ca în alte oraşe europene.

Clasamentul se bazează pe calcule procentuale, unde New-Yorkul reprezintă standardul de 100%. De asemenea, în top se regăsesc mai multe oraşe din România: Cluj-Napoca ocupă locul 18, Bucureştiul – 19.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Situația din Lugansk, Ucraina, se agravează. Oamenii sunt rugați să nu iasă din case
Articolul anterior
Tații care citesc povești copiilor sunt părinți mai buni, conform studiilor
Articolul următor