Tot mai multe cupluri divorțează: Copiii, cei mai afectați

Republica Moldova se află în topul țărilor cu cea mai mare rată de divorțuri. Consecințele acestora se resimt cel mai puternic în rândul copiilor. În procesul de divorț, părinții trebuie să ajungă la un acord privind custodia și pensia alimentară a copiilor. De regulă, instanța caută să asigure interesul superior al copilului, luând în considerare stabilitatea emoțională și materială a părinților, scrie moldova1.md.

„Vorbim despre drepturile copiilor, legislația prevede un termen care se numește „Interesul superior al copilului”, deci atât instanța de judecată, cât și toate autoritățile urmează să acționeze strict în interesul superior al copilului. Până a ajunge în cadrul unui litigiu sau al unui conflict, legislația prevede faptul că părinții urmează benevol să discute și să stabilească domiciliul copilului. La fel, părinții pot negocia un grafic de întrevederi printr-un contract autentificat notarial fără a ajunge în instanța de judecată, acolo unde soluția eventuală a unui judecător poate să nu fie comodă ambilor părinți”, declară avocatul Sergiu Muntean.

Potrivit specialistului, părintele care beneficiază de custodia copilului trebuie să întrunească condiții adecvate pentru dezvoltarea acestuia.

„Această decizie se ia la latitudinea asistenței sociale, însă, se va ține cont de câți metri pătrați are încăperea, câte persoane locuiesc acolo, dacă sunt mai mulți copii de genuri diferite, aceștia trebuie să aibă spațiu separat și aceasta se va lua în coraport cu condițiile de la celălalt părinte. Nu se va neglija atașamentul emoțional al copilului, cu cine a locuit până atunci, de cine este atașat”.

Pensia alimentară se calculează conform unui cuantum procentual de o pătrime din venitul salarial pentru un copil, o treime pentru doi copii și jumătate din venit pentru trei copii și mai mulți. Eschivarea de la obligația de întreținere a copilului este temei pentru decăderea din drepturile părintești.

Fenomen rar în Moldova: În prima noapte a anului a fost observată aurora boreală

Un fenomen destul de rar – aurora boreală – a luminat cerul Moldovei în prima noapte din anul 2025. Acest fenomen natural a fost vizibil și România, scrie diez.md.

colaj foto: www.diez.md

Internauții moldoveni au publicat pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu acest fenomen. Aurora boreală a putut fi observată la Soroca, Drochia, Edineț și alte localități din țară.

Mai jos puteți vedea cum arată fenomenul la noi în țară.

47 de copii s-au născut în țară în prima zi a anului

În prima zi a anului 2025, în Republica Moldova s-au născut 47 de micuți: 22 fetițe și 25 băieței, toți sănătoși, scrie oficial.md.

Cele mai multe nașteri s-au înregistrat la Spitalul Clinic Bălți – 9, la Institutul Mamei și Copilului – 6, la SR Cahul – 4 și la SCMunicipal “Gh.Paladi” – 3.

Ani grei de închisoare pentru un cuplu care a impus la cerșit în Rusia doi tineri din Călărași

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut condamnarea la 9 și 10 ani închisoare  pentru un cuplu, care a determinat o tânără și un tânăr din Călărași să cerșească în Rusia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cei doi inculpați au vârste de 36 și 38 de ani și sunt din același raion cu victimele. Cu tânăra care muncea ca zilieră și care în 2013 avea18 ani, aceștia se cunoșteau, așa cum erau din același sat. Cei doi au profitat de starea ei financiară precară și i-au promis un câștig motivant în Rusia, în calitate de cerșetoare. Totuși, la sosire în statul străin, inculpații au lăsat-o fără pașaport și fără banii acumulați din cerșitul în preajma magazinelor. Astfel, aceștia au exploatat-o prin cerșetorie inclusiv prin amenințare în mai multe perioade până în 2020, chiar și atunci când tânără avea un copil mic, de un an.

Cu tânărul exploatat prin cerșetorie și el, aceștia au făcut cunoștință în 2014 la autogara din Călărași, unde i-au propus „să facă reclamă la un magazin” din Rusia, pentru 1000 dolari americani. În schimb, acesta a rămas fără pașaport și a fost impus să cerșească timp de trei luni, iarna, fără haine groase (ceea ce i-a cauzat probleme de sănătate), după care a fost deportat în Moldova.

Așadar, inculpații i-au transportat pe tinerii exploatați în diferite orașe ale Rusiei, printre care: Astrahani, Cazani, Crasnodar, Ghelengic, Stavropoli, Volgograd și Voronej. Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Călărași (sediul Strășeni), aceștia au fost determinați să cerșească în preajma magazinelor, cu un panou în mâini, pe care era scris că ar avea nevoie de bani pentru „un copil mic și bolnav.” De asemenea, ca să se poată îndreptăți în fața polițiștilor ruși, aceștia au primit un certificat de la o asociație obștească din Moldova precum că ar colecta bani pentru copii bolnavi. În mediu, potrivit declarațiilor, aceștia acumulau într-o zi în mediu între 2000 și 4000 ruble rusești, iar atunci când venitul era mai mic, cei doi inculpații își exprimau nemulțumirea.

Totuși, în 2020 tânăra a hotărât să revină în Moldova și să depună plângere. Însă, potrivit probelor procurorilor PCCOCS, inițial cei doi au redirecționat-o la rudele acesteia din Rusia, ca să facă rost de bani pentru biletul de călătorie al ei și al copilului. Așa cum nu i-a reușit, aceasta a fost nevoită să mai cerșească o săptămână, pentru ca să acumuleze banii necesari revenirii acasă (ajutată parțial și de către inculpat, care suplimentar i-a mai imputat o datorie de 300 de euro, care i-a cerut să semneze o recipisă că nu ar avea pretenții față de el și inculpată). Revenită la Călărași, aceasta a depus plângere, după care a făcut-o și tânărul exploatat prin cerșetorie.

Până la devenirea definitivă a acestei hotărâri judecătorești, cuplul condamnat beneficiază de prezumția nevinovăției, până la, potrivit legii.

4 boli pe care le descoperi uitându-te la picioare. Cât de grav este, de fapt, să ai picioarele umflate
Articolul anterior
Ficat gras, boala secolului nostru: cauza banală care îl provoacă
Articolul următor