Tot mai multe cupluri divorțează: Copiii, cei mai afectați

Republica Moldova se află în topul țărilor cu cea mai mare rată de divorțuri. Consecințele acestora se resimt cel mai puternic în rândul copiilor. În procesul de divorț, părinții trebuie să ajungă la un acord privind custodia și pensia alimentară a copiilor. De regulă, instanța caută să asigure interesul superior al copilului, luând în considerare stabilitatea emoțională și materială a părinților, scrie moldova1.md.

„Vorbim despre drepturile copiilor, legislația prevede un termen care se numește „Interesul superior al copilului”, deci atât instanța de judecată, cât și toate autoritățile urmează să acționeze strict în interesul superior al copilului. Până a ajunge în cadrul unui litigiu sau al unui conflict, legislația prevede faptul că părinții urmează benevol să discute și să stabilească domiciliul copilului. La fel, părinții pot negocia un grafic de întrevederi printr-un contract autentificat notarial fără a ajunge în instanța de judecată, acolo unde soluția eventuală a unui judecător poate să nu fie comodă ambilor părinți”, declară avocatul Sergiu Muntean.

Potrivit specialistului, părintele care beneficiază de custodia copilului trebuie să întrunească condiții adecvate pentru dezvoltarea acestuia.

„Această decizie se ia la latitudinea asistenței sociale, însă, se va ține cont de câți metri pătrați are încăperea, câte persoane locuiesc acolo, dacă sunt mai mulți copii de genuri diferite, aceștia trebuie să aibă spațiu separat și aceasta se va lua în coraport cu condițiile de la celălalt părinte. Nu se va neglija atașamentul emoțional al copilului, cu cine a locuit până atunci, de cine este atașat”.

Pensia alimentară se calculează conform unui cuantum procentual de o pătrime din venitul salarial pentru un copil, o treime pentru doi copii și jumătate din venit pentru trei copii și mai mulți. Eschivarea de la obligația de întreținere a copilului este temei pentru decăderea din drepturile părintești.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Flacăra olimpică a plecat din Grecia spre Marsilia

La ora 07.50 (ora Atenei, 06.50 la Paris), portul Pireu, acoperit de nori, se trezeşte, dar terminalul C este scena unei activităţi intense. Tony Estanguet, preşedintele Paris 2024, conduce o mică delegaţie care vizitează Belem, scrie AFP.

Legendarul vas cu trei catarge se pregăteşte să primească flacăra olimpică, care, după ceremonia de predare a acesteia pe stadionul Panathenaic din Atena, vineri, şi-a petrecut noaptea la ambasada Franţei.

În aşteptarea oficialilor, cei şaisprezece cercetaşi selectaţi de Caisse d’Épargne ajută la reglarea protocolului. Două ore mai târziu, protejată de gărzi, scrutată de camere de luat vederi şi de o dronă, flacăra, în ritmul lent al lui Tony Estanguet, preşedintele Paris 2024, hotărât să se bucure de solemnitatea momentului, ajunge pe pontonul de la Belem în aplauzele publicului.

O flacără, păstrată într-un mic felinar, gata să se instaleze în salonul navei, gata să trăiască douăsprezece zile de neuitat de navigaţie. Apoi se pleacă la Marsilia, unde oraşul se pregăteşte pentru marele eveniment din 8 mai: o paradă nautică, focuri de artificii… La sosirea navei Belem, Florent Manaudou va fi primul purtător al torţei.

„Este un sentiment de bucurie, de mândrie, această flacără este franceză. Ea va face această traversare a Mediteranei. Şi este, de asemenea, un sentiment de responsabilitate, pentru că flacăra va ajunge la Marsilia pe 8 mai, iar acesta este începutul a ceva extraordinar de concret. Vrem ca francezii să fie mândri. Şi vrem să proiectăm o imagine deschisă în întreaga lume, o imagine de îndrăzneală şi de universalism, şi să transmitem un mesaj de pace şi de armonie prin intermediul Jocurilor Olimpice”, a comentat ministrul Sporturilor, Amélie Oudéa-Castéra, prezentă la eveniment.

Rândunica roșcată, o specie extrem de rară, a fost surprinsă în premieră pe teritoriul României

Recent, în România, a fost observată apariția unei păsări spectaculoase. Este un exemplar atât de rar, încât nimeni nu l-a mai întâlnit până acum.

La începutul lunii aprilie a acestui an, rândunica roșcată a putut fi observată în diverse zone ale țării. Norocoșii au avut privilegiul să admire acest exemplar rar și special în locuri precum Giurgiu, Ialomița, București și Alba, conform Fanatik.

Rândunica roșcată este ușor de identificat, mai ales datorită penajului său distinctiv. Gâtul și abdomenul acestei păsări au o nuanță roșie, cu mici dungi negre. La fel ca și alte specii de rândunică, coada sa este lungă și bifurcată.

Rândunica roșcată sosește în România în luna aprilie și pleacă la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, migrează către țările calde și poate fi întâlnită pe un teritoriu vast, inclusiv în Mongolia, în sud-estul Siberiei și chiar în Japonia.

Un bărbat din Zimbabwe a primit peste 3.000 de ani de închisoare. Ce acuzaţii i se aduc

Jeremiah Nyasha Musiwacho Dube, în vârstă de 59 de ani, a primit peste 3.000 de ani de închisoare. Bărbatul din Zimbabwe a fost acuzat de spălare de bani, fraudă şi fals.

Potrivit The Herald, Înalta Curte din Petroria l-a găsit vinovat de 391 de infracţiuni, printre cele mai importante fiind acelea de spălare de bani, fraudă şi fals. Dube a primit o sentinţă de 3.376 de ani în închisoare. Va executa efectiv doar 65 de ani.

Dube făcea parte dintr-un grup infracţional mai amplu care falsifica acte contabile pentru a obţine în mod fraudulos rambursarea TVA-ului. Un alt inculpat din dosar, Mavudzi Maxwell Ndlovu, a fost condamnat la 3.272 de ani de închisoare, dar şi el va executa doar 65 de ani.

Alţi inculpaţi au primit pedepse de 100 de ani, din care vor executa efectiv doar 15 ani. Cei care au colaborat cu autorităţile au scăpat definitiv de orice pedeapsă cu închisoarea.

sursa: Observatornews.ro

4 boli pe care le descoperi uitându-te la picioare. Cât de grav este, de fapt, să ai picioarele umflate
Articolul anterior
Ficat gras, boala secolului nostru: cauza banală care îl provoacă
Articolul următor