Doar pe parcursul a 6 luni a anului curent în municipiul Chișinău 1225 persoane au fost agresate de animale, ce constituie o creștere cu 9,5 % comparativ cu perioada similara a anuilui 2023. Majoritatea agresiunilor (84%), au fost comise de către câini, comparativ cu 82% în 2023 și 78,2% în 2022. Îngrijorător este faptul că se atestă o creștere a numărului de persoane agresate de către câinii fără stăpân: de la 463 de cazuri în 2022 până la 791 de cazuri în anul 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Conform datelor raportate în adresa ANSP de către Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV) în primele 6 luni a anului curent au fost examinate 55 de animale suspecte la rabie, virusul fiind detectat la 6 dintre acestea (1 pisică, 2 câini, 2 bovine și 1 vulpe) în r-le Florești, Rezina, Comrat, Călărași și Anenii Noi. Astfel, observăm că și animalele domestice sunt antrenate în procesul epizootic, ceea ce denotă apropierea periculoasă a surselor de infecţie rabică de populaţia localităţilor, fapt ce crează condiții reale de apariţie a cazurilor de rabie umană.
În acest sens recomandăm următoarele măsuri de comportament adecvat, atât cu animalele sălbatice, cât şi cu cele domestice:
- evitarea contactului apropiat cu animale, mai cu seamă cu cele fără stăpân (prinderea, mângâerea lor, hrănirea);
- abţinerea de la practica prinsului în capcane a vulpilor, jderilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale ale virusului rabic;
- limitarea accesului acestora în locurile de întreţinere a animalelor agricole;
- vaccinarea animalelor de companie, iar în caz de îmbolnăvire să se adreseze la medicul veterinar;
- persoanele agresate de orice categorie de animale trebuie să efectueze prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare și prelucrarea cu tinctură de iod. Aceste acţiuni asigură înlăturarea a doar 50-70% din cantitate de virus din rană;
- persoanele agresate de animale trebuie să solicite de urgență asistenţă medicală în cea mai apropiată/accesibilă instituție medicală. Medicul specialist va decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ profilactice.
În Republica Moldova imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul administrat în timp util asigură un grad înalt de protecție.