Tot mai mulți refugiați, care ajung în Chișinău, se plâng că nu pot obține ajutoare umanitare și pierd timp în căutarea mâncării. Ucrainenii spun că primesc refuz la haine și produse alimentare, întrucât acestea ar fi pentru centrele de plasament, scrie jurnal.md.
Împreună cu o familie din șase membri, Nina a fugit de război din Odessa. În Chișinău a găsit o locuință. Deoarece nu a reușit să ia cu ea mulți bani și nici nu voia să fie o povară pentru stăpânii apartamentului, a început să-și caute un post de muncă.
NINA, refugiată: „Practic, în fiecare anunț e scris că e obligatorie cunoașterea limbii române. Desigur, nu o cunoaștem. Apoi am mers și la piață să căutăm de lucru, dar la fel, fără succes.”
A decis să meargă la depozitul cu produse și lucruri de primă necesitate de la Moldexpo, despre care autoritățile spun că este deschis tuturor nevoiașilor.
NINA, refugiată: „Am explicat situația, că am fost cazați, dar avem nevoie de produse alimentare. Mi-au spus că zilele trecute ofereau produse, dar acum au puține și le păstrează doar pentru cei cazați la Moldexpo.”
La fața locului , jurnaliștii au primit însă cu totul alte informații.
PETRU GRECU, coordonator, Moldexpo: „În fiecare zi sunt donații. Atât de la persoane fizice, cât și de la agenți economici, cărora le mulțumim mult. Vedeți că depozitul e plin cu produse.”
O altă refugiată, Anna, a povestit pentru Jurnal TV că a pierdut trei ore la Moldexpo și încă o zi întreagă pe drumuri în căutarea produselor.
ANNA refugiată: „Mi-au spus că trebuie să stau la coadă, să primesc un permis și apoi voi putea intra ca să fiu ajutată. Am stat la coadă două ore pentru permis și am intrat pe teritoriu. Am prezentat permisul, documentele și am fost rugată să scriu o listă cu cele necesare. Un alt voluntar a luat lista și a mers la depozit. A lipsit vreo 40 de minute. A venit și a spus că nu oferă ajutor celor care nu stau la Moldexpo.”
Nici la alte adrese indicate de autorități femeia nu a putut primi ajutor.
ANNA, refugiată: „M-au ajutat niște oameni cu produse și lucruri pentru copii. -Deci, v-a fost dificil să primiți ajutor de la stat? Și nu ați mai găsit cum să o primiți? -Nu. Când am venit la depozit, mi-au arătat o foaie. Mi-au spus să merg la aceste adrese și acolo îmi vor oferi produse. E foarte departe. Am mers pe strada Milano, iar acolo era o casă. Ne-au spus că nu oferă nimic, doar primesc donații.”
Și voluntarii care fac donații spun că au observat că produsele stau mai mult neatinse. De exemplu, această voluntară a adus multă hrană și lucruri necesare pentru animalele refugiaților, întrucât în primele zile acestea lipseau.
LIDIA VINOGRADOVA, voluntară: „Hrană, cuști, pelinci, delicii pentru animalele de companie. Multe au fost. Am aduc totul aici. Inclusiv pastile stop-stres pentru pisici. În ziua următoare am fost martor al unei situații, în care o femeie cu pașaport ucrainean nu a primit nimic. La întrebarea mea au răspuns că nu oferă nimic, doar primesc donații.”
Autoritățile municipale susțin că nu oferă ajutoare persoanelor fizice.
BORIS GÂLCA șeful Direcției generale asistență socială și sănătate: „Toate ajutoarele se furnizează în egală măsură către toate centrele de plasament. Vin aici la Moldexpo și în baza actului de predare-primire primesc produsele în funcție de necesități sau alte bunuri de primă necesitate.”
Pentru a primi ajutor umanitar, responsabilii susțin că persoanele trebuie cazate în unul dintre centrele pentru refugiați create de municipalitate. În Chișinău și suburbii au fost create peste 17 mii de locuri pentru ucraineni.
sursa: www.jurnal.md