Tragedie în România: O parte din clădirea unui internat școlar s-a prăbuşit. Un elev a fost scos mort de sub dărâmături

Un elev a murit sub peretele prăbușit al căminului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Alte trei victime au fost scoase de sub dărâmături și sunt la spital. Clădirea e pe lista Ministerului Educației de școli cu risc seismic, dar apare ca neîncadrată într-o clasă, scrie presa de peste Prut.

Patru copii au fost prinși sub dărâmături, trei au fost scoși de pompieri, iar un băiat a decedat, după ce peretele internatului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, luni după amiază.
Căminul figura pe lista Ministerului Educației de clădiri cu risc seismic, listă publicată pe parcursul acestui an și actualizată periodic, la poziția 18.083 În dreptul acesteia scrie că este „neîncadrată”, asta înseamnă că nu a fost expertizată tehnic pentru a putea avea o clasă de risc, nu că nu ar fi în risc seismic. Clădirea apare ca „parțial reabilitată”.

Ora 20.20: Aproape 100 de copii sunt găzduiți în internatul din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit. Unii au reuşit să fugă în momentul tragediei.

Ora 19.52: Forțele de intervenție au anunțat că se retrag, acțiunile de căutare și salvare s-au încheiat. Bilanțul victimelor:

  • 1 victimă decedată
  • 1 victimă cu traumatisme severe, intubată
  • 2 victime conștiente, diverse traumatisme

Ora 19.47: Informații noi despre fetele rănite:

„Cea mai uşor lezată victimă a fost dusă la spital de echipajul SMURD, de fapt nu avea răni, ci era speriată. A doua e o fată care are fractură de claviculă şi e suspectă de fractură membru superior. O fată a fost în stop cardio-respirator, a fost resuscitată şi a fost dusă la CPU Odorheiu Secuiesc şi din informaţiile primite vine Terapia Intensivă Mobilă de la Târgu Mureş după ea”, a a declarat pentru Agerpres dr. Peter Szilard, şeful SAJ Harghita.

Ora 19.35: Fata care a fost resuscitată, dar este în stare foarte gravă are o vertebră complet fracturată, potrivit informațiilor G4Media.

Ora 19.30Băiatul care a fost scos în stare de inconștiență de sub dărâmături nu a putut fi resuscitat și a fost declarat decesul.

„Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, a anunțat ISU.

Ora 19.02: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că una dintre victime va fi transportată la o unitate medicală din Târgu Mureş. Întrucât condiţiile nu permit transportul cu elicopterul, aceasta va fi dusă cu o unitate mobilă de Terapie Intensivă, relatează News.ro.

Ora 18.50: Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a precizat, pentru News.ro, că primăria plăteşte aproximativ 330.000 de lei anual, chirie pentru clădire, care este în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Ora 18.47: Unitatea de învățământ are două corpuri reabilitate care au fost încadrate în clasa de risc seismic III, iar clădirea internatului nu era încadrată în vreo categorie de risc seismic, a precizat reprezentantul Inspectoratului Școlar Harghita la Digi24.

Clădirea „avea toate vizele de funcționare” și până acum nu au fost semnalate niciun fel de probleme, a mai precizat acesta.

Ora 18.42: „A fost extrasă și cea de-a patra victimă, este inconștientă, a fost predată echipajelor medicale de la fața locului”, a anunțat IGSU.

Ora 18.39Băiatul a fost scos de sub dărâmături, însă este în stop cardio-respirator și se fac manevre de resuscitare, potrivit informațiilor G4Media.

Ora 18.32: Prefectul din Harghita, Petres Sandor, a declarat pentru Agerpres că acţiunea de căutare a celui de-al patrulea copil sub dărâmături continuă. „Ceea ce este clar este că au fost prinşi patru copii sub dărâmături, trei au fost scoşi, se lucrează pentru scoaterea celui de-al patrulea. Cei trei sunt în spital şi acum să vedem ce se întâmplă cu restul operaţiei”, a spus prefectul.

Acesta a arătat că acţiunea de căutare este sprijinită şi de Salvamont.

„Cel puţin cinci formaţiuni de voluntari, Salvamont, câine căutător, sunt toate forţele aici. (…) Problema este că trebuie să se lucreze cu grijă, să nu se mai dărâme ceva, dar oamenii îşi dau toată silinţa”, a adăugat el.

Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a precizat că trei fete au fost scoase dintre ruine, iar acum se mai caută încă un băiat.

Trei fete au fost scoase, toate cele trei sunt acum în spital, două sunt în afara oricărui pericol, una cu vătămări corporale uşoare. A treia fată se află în comă, ea a fost resuscitată în Ambulanţă. Acum se mai caută încă un băiat”, a menţionat ea.

La rândul său, Fekete Ors, şeful Salvamont Harghita, a subliniat că intervenţia este dificilă.

Colegii sunt acolo cu câini de căutare, cu o dronă cu o cameră de termoviziune. Intervenţia este dificilă din cauză că este mult, mult moloz”, a spus el.

Echipele de căutare-salvare comunică verbal cu a patra victimă şi acţionează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături, potrivit IGSU. Victimele au între 15 şi 17 ani.

Ora 18.23: Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a declarat că în zonă s-au efectuat lucrări pentru a conecta clădirea internatului la canalizarea oraşului, acesta precizând că imobilul este în proprietatea Bisericii Catolice.

Potrivit acesteia, o parte a clădirii internatului s-a prăbușit „chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”.

Sunt la faţa locului, deci s-a prăbuşit o parte din clădirea căminului Liceului ‘Tamasi Aron’. S-au efectuat nişte lucrări de a conecta clădirea la reţeaua pluvială şi de canalizare a oraşului. Se lucra în curtea căminului şi probabil aceste lucrări sunt în legătură cu prăbuşirea. Pentru că au lucrat chiar lângă clădire şi chiar sub clădire au săpat. Incidentul s-a întâmplat chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”, a declarat aceasta pentru Agerpres.

Ea afirmă că încă se mai caută victime printre dărâmături. ”Procesul de căutare nu s-a terminat, pentru că încă o persoană nu a fost găsită. Pompierii, toată lumea este la faţa locului. Au venit şi pompierii din satele învecinate, au pus reflectoare şi căutarea continuă”, a arătat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Potrivit acesteia, lucrările au fost contractate de şcoală, având în vedere că imobilul este în proprietatea Bisericii Catolice.

Ora 18.19: Forțele de ordine aflate la fața locului încearcă să salveze încă o victimă care este prinsă sub dărâmături. Echipele de căutare-salvare comunică verbal cu acesta și acționează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături.

Ora 18.14: Cele trei fete rănite au vârste între 15 și 17 ani.

Ora 18.00: Fata aflată în stop cardio-respirator a răspuns manevrelor de resuscitare și este transportată la spital pentru continuarea îngrijirilor medicale, potrivit ISU.

Ora 17.55: Actuala clădire a liceului a fost construita la începutul anilor 1900.

Ora 17.26: Până în acest moment au fost extrase 3 victime. Una este conștientă, una semiconștientă și una e în stop cardio-respirator cu manevre de resuscitare în curs.

Ora 17.07: Patru copii au fost prinși sub dărâmături, trei au fost scoși de pompieri, iar unul este în stare gravă – o tânără de 17 ani, potrivit prefectului județului, care a făcut declarații la Digi24.

100.000 de dolari, aduși prin contrabandă într-un autocar care venea din Odesa

$100.000 de contrabandă, într-un autocar din Odesa și o persoană reținută.

Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea procurorii PCCOCS anunță o captură de peste 100.000 dolari americani de contrabandă, depistați într-un autocar sosit din Odesa, Ucraina.

În valută națională suma cifrează aproape 2.000.000 lei. Aceștia erau ascunși în una din treptele autocarului. Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal.

În ceea ce-l privește pe șoferul cu vârsta de peste 50 de ani, care le-a comunicat funcționarilor din postul vamal Palanca că nu are nimic de declarat, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Urmărirea penală continuă, inclusiv în vederea stabilirii provenienței și destinației acestor bani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. De asemenea, urmează să fie investigată participarea altor persoane în tentativa de contrabandă.

Armata lui Putin face prăpăd în Ucraina! Atacuri neînvcetate în orașul Odesa

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume, scrie stirileprotv.ro.

Acesta este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România.

În cel mai recent atac lansat asupra Odesei, forțele Moscovei au ucis cel puţin trei persoane, au anunțat, miercuri dimineața, autorităţile locale, potrivit AFP.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite”, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

„Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „Există daune la infrastructura civilă”, a adăugat acesta, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse, luni, la Odesa, a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Odesa, punct strategic pe harta Ucrainei

Supranumit „perla de la malul mării”, Odesa este unul dintre centrele industriale importante ale Ucrainei. Dacă orașul va cădea în mâinile forțelor ruse, Kievul ar pierde un punct strategic pe hartă. Odesa îi oferă Ucrainei o cale de acces la canalul fluvial de circulație Rin-Main-Dunăre-Marea Neagră, cu gura de vărsare în apropierea orașului Constanța.

În acest context, portul Odesa este vital pentru exporturile ucrainene. 

 

Instrumente muzicale nedeclarate, depistate într-o mașină care venea din România

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus verificărilor un autoturism de model „Ford Tourneo”, ce se deplasa din România spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă 34 ani.

În cadrul controlului vamal, șoferul a comunicat că nu transportă bunuri necesare a fi declarate.

În rezultatul controlului, în compartimentul marfar, cât și în habitaclul autoturismului au fost depistate 4 viori presupuse a fi cu valoare culturală și 13 huse, nedeclarate organului vamal.

Bunurile au fost ridicate, iar investigațiile pe caz continuă.

Reamintim că, instrumentele muzicale fac parte din categoria bunurilor ce pot fi introduse/scoase în/din Republica Moldova doar cu condiția ca acestea să nu fie destinate activității comerciale. O altă condiție obligatorie este ca bunurile să fie declarate Serviciului Vamal în momentul trecerii frontierei de stat. Nedeclararea bunurilor reprezintă o încălcare a legislației vamale.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae, cel care vestește sosirea Crăciunului
Articolul anterior
Sute de profesori au învățat să utilizeze inteligența artificială în procesul de predare-învățare
Articolul următor