Tragedie în Italia. ,,Zeci de morți” după ce un pod s-a prăbușit la Genova

Un pod al autostrăzii A10 din zona Genova, Ponte Morandi, s-a prăbușit astăzi, în jurul prânzului, în timpul unei ploi puternice. Podul rutier s-a prăbușit odată cu mașinile aflate pe el, iar serviciile de urgență anunță ”zeci de morți”, în vreme ce surse din poliție spun că cel puțin 10 persoane au murit.

separator

În imaginile publicate în presa italiană se observă podul pe jumătate rupt și porțiunea de autostradă prăbușită alături. Suprafața afectată pare a fi de câteva zeci de metri lungime. Un camion a rămas la marginea rupturii, scăpând ca prin minune de tragedie. 

Un bilanț oficial clar nu a fost deocamdată comunicat, în condițiile în care multe mașini se află încă sub dărâmături, raportează realitatea.net.

Numeroase echipaje de intervenție se află la fața locului și mai multe spitale din regiune sunt pregătite pentru primirea răniților. Ministrul Transporturilor, Danilo Toninelli a avertizat că incidentul va fi cel mai probabil ”o imensă tragedie”.

Podul, parte a autostrăzii A10, are o înălţime de aproximativ 100 de metri, potrivit presei italiene, care relatează că mai multe vehicule ar fi afectate de incident. Din cauza reliefului foarte accidentat din regiunea Genovei, între mare şi munte, autostrada parcurge porţiuni lungi de viaducte şi tuneluri.

Autostrada A10 a fost construită în anii 1960. În 2016 au avut loc lucrări de consolidare a viaductului.

România a interzis vânzarea de ţigări electronice minorilor

Legea care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice a fost adoptată, astăzi, de Camera Deputaţilor din România, care este cameră decizională. Deputații au admis mai multe amendamente care au fost respinse iniţial, scriea realitatea.net

Proiectul de lege adoptat are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.201/2016 precum şi a Legii nr.349/2002. În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate, precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani a ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului. 

Totodată, se stabileşte în sarcina instituţiilor de învăţământ a obligaţiei de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora. 

De asemenea, se asigură preluarea definiţiei ţigaretei electronice şi a flaconului de reumplere a ţigaretei electronice, aşa cum sunt prevăzute în legislaţia europeană. Deputaţii au adoptat mai multe amendamente care fuseseră iniţial respinse.

Unul dintre amendamente defineşte dispozitivul electronic pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, ţigareta electronică, flaconul de reumplere, pliculeţul cu nicotină pentru uz oral, precum şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Potrivit unui alt amendament, introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ.

Vânzarea la automate, interzisă Conform unui alt amendament adoptat luni, se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. De asemenea, se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, prevede un alt amendament adoptat. 

Totodată, se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. 

În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate, potrivit unui alt amendament adoptat luni. Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul: „Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”. 

Amenzi de până la 100.000 lei 

În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării produselor din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun tinerilor sub 18 ani, mai prevede un alt amendament. Proiectul introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei. 

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, de către reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne. 

Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ. 

Camera Deputaţilor este for decizional.

Morminte cu schelete din epoca bronzului și fierului, descoperite la Ungheni

În raionul Ungheni, arheologii au descoperit cinci morminte – din epoca bronzului și prima epocă a fierului. Se întâmplă după ce Agenţia Naţională Arheologică a inițiat cercetarea unei movile funerare preistorice, scrie NM.md.

Într-unul dintre morminte a fost găsit scheletul unui adult dar și un vas, specific pentru culturile din primele secole ale primului mileniu înainte de Hristos. Într-un alt mormânt, numit de arheologi „principal”, s-a depistat că oasele defunctului care erau acoperite cu o vopsea roșie „s-au păstrat foarte bine” și că acesta ar avea „practic toți dinții”. Agenţia a prezentat mai multe imagini din timpul cercetării. 

Pe 23 februarie, Agenţia Naţională Arheologică a inițiat cercetarea unei movile din satul Morenii Vechi, care se află în componența comunei Valea Mare din raionul Ungheni. Instituția a raportat că este vorba despre o movilă funerară preistorică, afectată prin lucrări agricole anuale. Totodată, potrivit Agenției, movila se află acum în zona unui proiect de instalare a unui parc de panouri solare fotovoltaice.

În aceeași zi, instituția a declarat că a descoperit mai multe morminte. Unul dintre acestea conținea un schelet de adult, depus în poziție întinsă – pe spate, cu craniul orientat spre vest. În groapa mormântului a fost găsit și un vas ceramic, specific pentru mormintele și culturile din primele secole ale primului mileniu înainte de Hristos. Potrivit Agenției este un mormânt din epoca fierului. „Asemenea descoperiri sunt înregistrate mai rar în această parte a Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Pe 25 februarie, instituția a declarat că în total au fost descoperite 5 morminte – din epoca bronzului și prima epocă a fierului. „În afară de morminte au fost semnalate și o serie gropi, cele mai multe lipsite de inventar, a căror destinație urmează încă a fi stabilită”, susțineau reprezentanții Agenției Naționale Arheologice.

Pe 27 februarie instituția a relatat despre „mormântul principal”, descoperit în raionul Ungheni. Acesta datează din perioada timpurie a epocii bronzului (prima jumătate a mil. III i. Hr.) și se atribuie purtătorilor culturii Iamnaia răspândită pe un întins spațiu din estul Europei. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt cunoscute peste 2 mii astfel de morminte. „Oasele defunctului sunt acoperite cu o vopsea roșie, e vorba de ocru roșu. (…) Este de remarcat că s-a păstrat foarte bine, inclusiv și oasele nazale. Sunt practic toți dinții”, a precizat un reprezentant al Agenției Naționale Arheologice.

Un document al Ministerului Apărării a ajuns pe internet

În spațiul public a apărut documente ale Ministerului Apărării din care reiese că întreprinderile din Republica Moldova trebuie să predea vehiculele și piesele de schimb pe care le dețin în cazul în care în țară va fi declarată mobilizare militară, scrie NM.md.

Contactată de NM, reprezentanta Ministerului Apărării Alla Diaconu a confirmat veridicitatea documentelor, explicând faptul că statul, conform legislației în vigoare, duce evidența resurselor tehnico-materiale din dotarea întreprinderilor, care ar putea fi rechiziționate. Alla Diaconu a precizat faptul că companiile din țara noastră sunt obligate să trimită anual centrelor militare şi serviciilor de mobilizare a economiei, date despre existența și starea bunurilor rechiziționabile. 

Pe 27 februarie, un canal de Telegram a publicat imagini cu un ordin trimis unei întreprinderi autohtone de Ministerul Apărării. Din documente reiese că, în cazul în care va fi anunțată mobilizare, compania trebuie să predea toate vehiculele și piesele de schimb de care dispun armatei. Bunurile trebuie predate în cel târziu două ore de la anunțarea mobilizării.

NM a contactat-o pentru un comentariu cu referire la documenetele apărute pe online pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Alla Diaconu.

Reprezentanta ministerului a declarat că Centrele Militar-Teritoriale (CMT), în conformitate cu legislația, țin evidența mijloacelor de transport aflate la gestiunea agenților economici și instituțiilor publice. În scopul actualizării informației referitoare la tehnica menționată CMT solicită de la agenții economici și instituțiile publice informația cu privire la lista resurselor tehnico-materiale din dotarea acestora, ce ar putea fi rechiziționate (prin înmânarea ordinelor de predare).

Ministerul Apărării informează că măsura respectivă este întreprinsă în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 77 din 31.01.2001 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea administrativ-militară și efectivul-limită al organelor administrativ-militare, dar și în scopul actualizării bazei de date a CMT-urilor. Pentru stabilirea cantităţilor de bunuri ce pot fi rechiziţionate, în condiţiile Legii nr.1384-XV din 11 octombrie 2002 cu privire la rechizițiile de bunuri și prestările de serviciu în interes public, agenţii economici, instituţiile publice sunt obligate să transmită în fiecare an, până la finele primului trimestru, centrelor militare şi serviciilor de mobilizare a economiei, date privind existenţa şi starea bunurilor rechiziţionabile, conform fişelor de evidenţă.
Menționăm că acțiunea se efectuează anual”, a menționat Diaconu.

În acest context, Ministerul Apărării a îndemnat agenții economici, instituțiile publice și cetățenii să nu speculeze pe marginea subiectului respectiv.

Video! Dansatorii moldoveni au cucerit șase medalii la Campionatul Germaniei
Articolul anterior
Sofia Rotaru a împlinit 71 de ani. Artista a sărbătorit alături de familia sa! Foto
Articolul următor