Transfăgărăşanul se deschide de astăzi. Șoferii și turiştii, avertizaţi să fie atenţi la urşii de pe şosea

Şoferii pot circula din nou, începând de vineri dimineaţa, pe Transfăgărăşan, între Bâlea Lac (judeţul Sibiu) şi Piscul Negru (judeţul Argeş), însă doar pe timpul zilei, a anunţat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, printr-un comunicat de presă, transmite Agerpres.

„De mâine (7 iunie), începând cu ora 07,00, se deschide circulaţia pe Transfăgărăşan, inclusiv în zona alpină, cuprinsă între Bâlea Cascadă (SB) şi Piscul Negru (AG). Precizăm că circulaţia va fi permisă doar pe timpul zilei, între orele 07,00 – 21,00, iar în cazul unor fenomene meteorologice nefavorabile drumul va fi închis temporar până când vremea va permite redeschiderea drumului în condiţii de siguranţă”, au arătat cei de la DRDP Braşov.

Potrivit sursei citate, cei care circulă pe Transfăgărăşan trebuie să fie atenţi la urşi, pentru că aceştia apar tot mai des pe şosea.

„De asemenea, vă recomandăm să circulaţi cu atenţie, mai ales având în vedere că anul acesta a crescut numărul urşilor care se deplasează şi chiar staţionează pe partea carosabilă”, este sfatul DRDP Braşov.

Turiştii mai pot parcurge şi cu telecabina distanţa dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac.

Transfăgărăşanul este închis circulaţiei rutiere în sezonul rece, din cauza pericolului de avalanşe, dar şi a stratului foarte mare de zăpadă de pe şosea.

O avocată de la noi a înhățat amendă de 80.000 de lei și interdicția de a profesa pentru trafic de influență

La 22 ianuarie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a pronunțat sentința de condamnare a unei avocate, găsită vinovată de comiterea traficului de influență (art. 326 alin.(2) lit. c) din Codul penal). Instanța a dispus pedeapsa cu amendă în mărime de 4000 unități convenționale, echivalentul a 80 000 de lei, cu privarea de dreptul de a activa în calitate de avocat pe un termen de 5 ani și repararea prejudiciului victimei, în mărime de peste 35 000 de lei.

Conform materialelor cauzei, avocata ar fi pretins suma de 11 000 de euro, dintre care a primit efectiv, în mai multe tranșe, suma de 6 900 de euro. Aceasta susținea că are influență asupra ofițerului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru, conducătorul organului de urmărire penală al IP Centru, a procurorului ce aveau în gestiune o cauză penală în privința denunțătorului pentru infracțiunea de falsificare a probelor în cadrul unui proces civil, dar și față de experții din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare. În schimbul banilor, avocata promitea că poate influența soluționarea favorabilă a cauzei penale respective. 

Urmărirea penală a durat doar trei luni, iar judecarea cauzei aproape 10 ani, cauza penală fiind redistribuită de 5 ori către alți judecători din varii motive. Inculpata a pledat nevinovată pe parcursul procesului, însă instanța a apreciat probatoriul administrat și a stabilit vinovăția acesteia.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 zile.

Trei ruși și un georgian, condamnați în Moldova pentru escrocherie. Acționau în complicitate cu alte persoane din Cehia, Cipru și alte state

La 21 ianuarie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința într-o cauză penală în care 3 cetățeni ai Federației Ruse și un cetățean al Georgiei au fost găsiți vinovați de escrocherie (prevăzută la art. 190, alin. (6) din Codul penal). Aceștia ar fi înșelat mai mulți cetățeni din Republica Moldova, obținând ilegal sume mari de bani prin promisiuni false de câștiguri rapide pe piețele financiare online, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza a fost inițiată în anul 2018 de Procuratura Anticorupție și a fost rejudecată în urma unei decizii a Curții de Apel Chișinău, după ce prima sentință fusese casată. Potrivit anchetei, între iunie 2016 și noiembrie 2017, inculpații, în complicitate cu alte persoane – cetățeni ai Republicii Cehia, Ciprului, Federației Ruse și a altor state, acționând în calitate de pretinși reprezentanți, pseudo-manageri și brokeri a unor companii înregistrate în Cipru, Limassol, cu activitate desfășurată pe platforme on-line înregistrate în Belize, Republica Vanuatu, prin înșelăciune și abuz de încredere, inclusiv prin intermediul personalului angajat pe teritoriul Republicii Moldova și instruit în acest sens, au convins mai mulți moldoveni să investească bani în scheme financiare fictive, promițându-le câștiguri mari, dar fără a le explica riscurile. În urma acestor tranzacții, victimele au pierdut tot ce au investit, iar inculpații au obținut ilegal peste 310 000 de euro și 305 000 de dolari, echivalentul a peste 12 milioane de lei moldovenești.

Instanța a decis ca aceștia să primească pedepse cu închisoare: 9 ani pentru trei dintre ei și 10 ani pentru al patrulea cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și altor bunuri materiale pe un termen de 5 ani.

Totodată, s-a dispus încasarea, în mod solidar, din contul inculpaților, în beneficiul a 10 părți vătămate, cu titlu de prejudiciu material cauzat în urma săvârșirii infracțiunii, a mijloacelor bănești în sumă de 321 723,77 dolari SUA și 310 171,12 Euro, iar cu titlu de prejudiciu moral, în beneficiul unei părți vătămate – 20 000 MDL. În același timp, instanța de judecată a dispus încasarea în beneficiul statului, cu titlu de cheltuieli judiciare suportate pentru efectuarea expertizelor judiciare în cadrul cauzei penale – 10 220 MDL.

De asemenea, a fost menținută anunțarea în căutare a inculpaților, dispusă în temeiul încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 21 iulie 2021. 

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Chișinăul nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene

„Scenarii false”, așa a reacționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă la informația făcută publică de publicația Kommersant despre rezervele de gaze făcute, prin Turkish Stream, de o companie cipriotă pentru regiunea transnistreană, scrie ipn.md.

Potrivit putătorului de cuvânt al Guvernului, executivul nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene decât cele prezentate anterior. În același timp, autoritățile au solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chișinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană.

„Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată primite răspunsurile, vom verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională”, a declarat Vodă.

Reprezentantul executivului a menționat că zilnic Federația Rusă și regimul ei de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu tot felul de informații și scenarii despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente.

„Soluția e simplă și poate fi aplicată chiar azi – „Gazprom” să livreze gazele către „Moldovagaz”, conform contractului. Rusia, prin „Gazprom”, creează soluții artificiale și inventează probleme care nu există”, a conchis sursa.

Autoritățile moldovenești au venit anterior cu propunerea ca „Moldovagaz” să achiziționeze gaze naturale de pe bursa din Republica Moldova și să le livreze în regiunea transnistreană. Ulterior, și așa zisul lider de la Tiraspol a anunțat că „Tiraspoltransgaz” este gata să procure gaz prin intermediul companiei „Moldovagaz”.

Iile din R. Moldova, expuse la o galerie de artă din Suedia
Articolul anterior
30 de zile de arest pentru șeful biroului INTERPOL Moldova, care ar fi lăsat 20 de criminali notorii să scape de urmărirea internaţională
Articolul următor
Close menu