Transnistria susține că „unirea Moldovei cu România a avut deja loc” și pledează pentru un așa-zis „divorț civilizat” între Moldova și Transnistria

Teritoriul Republicii Moldova „este stăpânit și controlat de NATO”, acuză Vitali Ignatiev, autoproclamat ministrul de externe al regiunii separatiste Transnistria, care a adăugat că „unirea Moldovei cu România a avut deja loc”, astfel că cea mai realistă opțiune este „divorțul civilizat dintre Moldova și Transnistria”.

Transnistria, oficial recunoscută ca zonă ocupată militar de Rusia |  Moldova | DW | 16.03.2022

„Teritoriul Republicii Moldova este stăpânit și controlat de NATO. Neutralitatea militaro-politică declarată a Moldovei este o ficțiune – există deja trei centre NATO permanente în Republica Moldova, din moment ce 2006 a fost implementat un plan individual de acțiune pentru parteneriatul Moldova-NATO, actualizat pentru 2022-2023. Conform planului de dezvoltare a armatei naționale a Republicii Moldova pentru 2020-2030, se realizează o tranziție activă către a doua etapă a modernizării complete conform standardelor NATO”, a spus Ignatiev, citat de agenția de știri TASS.

Vorbind despre apelurile unor politicieni moldoveni la unirea cu România, Ignatiev a remarcat că „de facto, așa-numita unire (reîntregire) a Moldovei și României a avut deja loc, cel puțin la nivel militar-politic, social-educațional și juridic, și rămâne să soluționăm literalmente câteva formalități finale”. În mod oarecum surprinzător, oficialul transnistrean a recunoscut că România și Moldova sunt „două state românești”, transmite umbrelastrategică.ro, conform surselor citate.

Potrivit oficialului pro-rus, „pe fundalul dezvoltării dinamice a proceselor globale și regionale, inclusiv a integrării strategice moldo-române, cea mai realistă opțiune pentru încheierea conflictului [transnistrean] este divorțul civilizat dintre Moldova și Transnistria”.

În același timp, Ignatiev a afirmat că „este extrem de important ca orice proiect să fie implementat exclusiv prin mijloace pașnice, pe baza unui mandat emis de popor”.

Afirmațiile oficialului prorus nu sunt însoțite de dovezi credibile care să susțină acuzațiile grave lansate de el.

Regimul de la Tiraspol este complet dependent de Moscova, atât politic, cât și militar și economic, astfel că liderii transnistreni au acționat constant împotriva acțiunilor Chișinăului de apropiere de Occident. Liderii transnistreni lansează regulat acuzații fantasmagorice despre așa-zisul expansionism românesc în încercarea de a sădi frică în sânul propriei populații.

În regiunea separatistă este prezent și un contigent de militari ruși, al cărui scop pare să fie mai degrabă acela de a garanta existența regimului separatist pro-rus de la Tiraspol și de a bloca o potențială unire a Republicii Moldova cu România. De altfel, în anul 2020, un fost lider al insurgenților proruși din Ucraina, Igor Strelkov/Girkin, a afirmat că, în cazul în care Moscova și-ar retrage forțele din Transnistria, trupele Chișinăului ar elibera regiunea separatistă în doar două zile, iar acest lucru ar permite unirea Republicii Moldova cu România.

Declarația fără temei a autoproclamatului ministru de externe al regiunii separatiste Transnistria survine la doar câteva zile după ce un general rus a afirmat că Moscova vrea să ocupe sudul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru spre regiunea separatistă din Republica Moldova, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației rusofone”.

Idei de cadouri perfecte de Ziua Îndrăgostiților

Ziua Îndrăgostiților bate la ușă și acum este momentul potrivit să găsești cadoul perfect pentru tine sau pentru ființele dragi din viața ta. Orice femeie va rămâne extrem de încântată să primească în dar un cadou care să-i pună în evidență frumusețea.

Să găsești cadoul mult dorit pentru persoana dragă poate fi o adevărată provocare pentru unii și o desfătare pentru alții. Totuși, și femeile au parte de adevărate chinuri atunci când vor să găsească cadoul perfect pentru soț sau pentru iubit. Care sunt cele mai bune și proaste idei de cadou pentru această zi deosebită? Ce să nu îi cumperi, sub nicio formă, și care e cea mai bună idee?

Valentine’s Day, Dragobetele, o mulțime de ocazii pentru a-ți surprinde partenera cu cele mai frumoase cadouri. Dar ce te faci atunci când rămâi în pană de idei și, pur și simplu, nu mai știi cum să o surprinzi și în acest an. Dacă femeile stau ceva mai bine la capitolul idei, ei bine, bărbații sunt mai puțin inspirați. Totuși, asta nu demonstrează lipsa iubirii. Din această cauză, îți vom prezenta idei de cadouri de Ziua Îndrăgostiților, dar și câteva sugestii în legătură cu ce nu ar trebui să îi cumperi iubitei, sub nicio formă.

Ce cadouri să nu îi cumperi iubitei de Ziua Îndrăgostiților? Un sondaj realizat de picodi.com pe un eșantion de 11.000 de respondenți, din 38 de țări, a condus la întocmirea unei liste de cadouri pe care îndrăgostiții nu vor să le mai primească și de care s-au săturat până peste cap. Ziua Îndrăgostiților este foarte populară în România, astfel că 88% dintre respondenții români au spus că sărbătoresc această zi și tot 88% au spus că vor oferi cadouri partenerului de viață.

Ce cadouri să îi cumperi iubitei de Ziua Îndrăgostiților? Așadar, conform sondajului, în capul listei cu ce să nu îi cumperi iubitei de Ziua Îndrăgostiților se află alcoolul (25%), urmat de ursuleții de pluș (20%), felicitările de Valentine’s Day (16%), banii (16%) și electrocasnicele mici (15%). Deci, sub nicio formă să nu te gândești să o surprinzi cu un astfel de cadou, pentru că sigur nu va fi impresionată.

Pe de altă parte, femeile participante la sondaj au declarat că cele mai dorite cadouri sunt bijuteriile (31%), hainele (30%), florile (29%), un parfum (28%) și cina la restaurant (26%).

Ce cadouri să (NU) îi cumperi iubitului de Ziua Îndrăgostiților?

În cazul respondenților de sex masculin din eșantion, ceea ce nu își doresc sub nicio formă să primească în această zi specială este o jucărie sexuală (17%). Pe locul doi se află cina la restaurant (14%), deși pe lista de cadouri pe care aceștia și-ar dori să le primească, această opțiune se află în top. 

Ce cadouri să îi cumperi iubitului de Ziua Îndrăgostiților? Așadar, în cazul cadourilor pe care le-ar plăcea să le primească, 35% dintre respondenți au spus că și-ar dori să aibă parte de o cină romantică la un restaurant, apoi și-ar dori să primească haine (27%) și parfumuri (21%). 17% s-ar bucura de un voucher cadou, în timp ce 12% doresc mâncare livrată acasă.

Ce cadouri vor cumpăra românii de Ziua Îndrăgostiților?

În cazul bărbaților chestionați, cele mai populare răspunsuri au fost cina la restaurant (18%) și hainele (17%), florile ieșind abia pe locul trei cu 15%. Pe de altă parte, femeile au declarat că vor cumpăra haine (28%), parfumuri (23%) și bijuterii (14%).

Trump refuză să recunoască Ucraina drept partener egal în negocierile de pace

Preşedintele american Donald Trump nu a numit Ucraina un participant egal la negocierile de pace preconizate cu Rusia. Între timp, secretarul general al NATO e de altă părere, scrie stirileprotv.ro.

Atunci când a fost întrebat despre aceasta, miercuri, într-o discuţie cu jurnaliştii în Biroul Oval, Trump s-a limitat să spună că „este o întrebare interesantă”, relatează Ukrainskaia Pravda.

Cu toate acestea, Trump nu crede că există pericolul ca participarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la procesul de negociere să fie blocată.

„Cred că ar trebui să facă pace. Oamenii lor sunt ucişi, iar eu cred că ar trebui să facă pace. Am spus că a fost un război rău, care nu trebuia purtat. Şi cred că ar trebui să facă pace. Asta e ceea ce cred”, a comentat Trump.

Când a fost întrebat dacă este de acord ca Zelenski să renunţe la teritorii sau să facă schimb de teritorii pentru a pune capăt războiului, el a răspuns: „Va trebui să facă ceea ce trebuie să facă, dar ratingurile sale, ca să folosesc un eufemism, nu sunt foarte ridicate”.

Şeful Casei Albe a adăugat că este puţin probabil ca Ucraina să revină la graniţele care existau înainte de 2014, sugerând că ţara ar trebui să cedeze teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Trump se aşteaptă să se întâlnească personal cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi a sugerat că probabil vor avea o primă întâlnire în Arabia Saudită.

Reacția NATO

De partea cealaltă, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că orice acord de pace în Ucraina trebuie să fie durabil şi că orice negocieri trebuie să includă Kievul, relatează Reuters.

„Este esenţial ca orice ar ieşi din aceste discuţii, să fie durabil, să fie de durată”, a declarat Rutte reporterilor la Bruxelles înainte de discuţiile cu miniştrii apărării ai alianţei.

Secretarul general a mai spus că este esenţial „ca Ucraina să fie implicată îndeaproape în tot ceea ce se întâmplă cu Ucraina”.

Cel puţin 12 persoane au fost rănite după ce o grenadă a fost aruncată într-un bar din Grenoble, Franța

Douăsprezece persoane au fost rănite, după ce o grenadă a fost aruncată într-un bar din Grenoble, în Franța, scrie stirileprotv.ro.

Potrivit autorităților, șase dintre răniți sunt în stare critică. După ce a detonat grenada, atacatorul a fugit, iar acum este căutat de poliție.

Anchetatorii nu știu încă ce l-a determinat pe bărbat să recurgă la un astfel de gest, dar nu cred că ar fi voba de un atac terorist, ci mai degrabă de o reglare de conturi. Iar din primele informații, individul avea asupra lui și o pușcă de asalt de tip Kalașnikov.

Formația Zdob și Zdub și frații Advahov, la Torino. Ținutele în care artiștii ne vor reprezenta țara la Eurovision 2022
Articolul anterior
Sancțiuni, fără efect. Țările care sunt gata să plătească în ruble gazul rusesc
Articolul următor
Close menu